JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Noordsingel

Tot kortgeleden was deze plek een onverzorgde restruimte aan de Noordsingel, je fietste er zo aan voorbij. Peter Van Der Helm en Erika Heemskerk herkenden de kans en mogen zich nu met hun gezin trotse Noordsingelbewoner noemen. Wij ontwierpen in een fijne samenwerking dit hoekpand voor hen. Het is een riante woning met een eenvoudige indeling, een centraal geplaatst trappenhuis met licht van boven, drie pandbrede vertrekken aan de singel: woonkamer, werkkamer en slaapkamer en ook drie pandbrede vertrekken aan de achterzijde: de woonkeuken en twee slaapkamers. De voortuin sluit aan bij de voortuinen aan de Noordsingel, de achtertuin is met een hoge muur afgescheiden van de straat. In de muur zijn sierhekwerken van restmateriaal gemaakt, die privacy geven, maar ook contact met de straat mogelijk maken.

Het woonhuis heeft een opvallende plek aan de singel doordat het op de hoek ligt van de Noordsingel en de Jacob Catsstraat, met een hele diepe voortuin.
Dit deel van de singel is een allegaartje aan stijlen en tijdlagen. Je vindt er onder andere statige negentiende-eeuwse panden, jaren tachtig (sociale) wooncomplexen met te lage verdiepingshoogtes, een oude gevangenis, en een vierlaags appartementengebouw uit de jaren dertig met plat dak.
De andere straat waar het pand aan ligt, de Jacob Catsstraat, bestaat uit sobere negentiende eeuwse panden en stadsvernieuwing met sociale appartementencomplexen uit de jaren tachtig in een fletse lichtbruine steen.
Het nieuwe hoekpand stelt zich te midden van deze contrasten trots en uitgesproken op. De hoge verticale ramen en de extra hoge verdiepingen aan de singelzijde doen recht aan de voorname architectuur aan deze bijzondere straat. De gevel aan de Jacob Catsstraat herbergt de hoofdentree van de woning. Deze gevel is subtiel onderverdeeld: een hoger deel aan de singel, een entreetravee en een slaaptravee zijn herkenbaar. Als geheel is deze gevel soberder dan de singelgevel en sluit ze via de lange tuinmuur aan bij het jaren tachtig wooncomplex verderop in de staat. De achtergevel is nog het meest eenvoudig, met haar vier gelijkvormige slaapkamerramen valt ze niet op en lijkt hierdoor te knipogen naar het naastgelegen jaren tachtig wooncomplex.

De woning is een uitgesproken karakter geworden. In eerste instantie opvallend. Wie langer kijkt ontdekt de liefde en verzorgdheid van materialen en details. Een hoge massief houten voordeur onder een dunne stalen luifel. Fijn gedetailleerde stalen frans balkonhekken aan de Singel. Een kroonlijst van verticaal geplaatste stenen. Bronskleurige geanodiseerde aluminium kozijnen die chic glinsteren in de avondzon. En stalen sierhekwerken van restmateriaal in de tuinmuur.
Stootvoegloos gemetselde langwerpige stenen zorgen voor een subtiel horizontale belijning in de warmgrijze gevels. Het materiaal van het pand is baksteen. Een fraaie betonsteen die in kleur en vorm uniek is in haar omgeving.
Deze nieuwe woning is een herkenbaar en statig pand aan de singel geworden, die met respect voor haar omgeving haar eigen identiteit durft te zijn. De plek is door deze zelfbewuste verschijning een nieuw herkenningspunt aan de Noordsingel.

Naam van het gebouw

Noordsingel

Opdrachtgever

particulier

Architect

HP architecten

Bouwer

M&Z Bouw

Omschrijving

Ruim hoekpand uit grijze baksteen is hedendaagse aanvulling op gevarieerde gevelwand met architectuur uit verschillende periodes.

Terug naar prijs 2022 Vorige 33 / 42 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 771 weergaven

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Jannes Linders

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Malieklos en Depot Boijmans Van Beuningen winnaars 2022!

Woningbouwproject Malieklos bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs 2022. Depot Boijmans Van Beuningen sleept de publieksprijs in de wacht. De winnende projecten staan symbool voor twee belangrijke kwaliteiten van de Rotterdamse architectuur: hoogwaardige woningbouw en spraakmakende iconen.

Winnaar juryprijs

De jury ziet in Malieklos het onomstotelijke bewijs dat de beperkte budgetten die horen bij sociale woningbouw geen belemmering hoeven te zijn voor het realiseren van hoogwaardige architectuur. Ze is onder de indruk van het vakmanschap dat spreekt uit bijzondere details in dit project zoals de schuine negges en het Braziliaans metselwerk. ‘Hier laat Rotterdam zien verder te kijken en aandacht te hebben voor een geïntegreerde stad met ruimte en mogelijkheden voor iedereen. Genereuze en optimistische sociale woningbouw die op alle fronten kwaliteit uitstraalt. Zo moet het!’

 

Winnaar publieksprijs

Depot Boijmans Van Beuningen laat geen bezoeker, voorbijganger of criticus onberoerd laat. Het ontwerp jongleert op verbluffende wijze met randvoorwaarden, wensen en eisen en zet daarbij allerlei associaties behorend bij het begrip ‘depot’ op hun kop. Een feestelijk gebouw dat alle blikken wil vangen en zijn bezoekers met open armen verwelkomt. Het publiek spreekt zijn bewondering uit over ‘hoe een kluis vol met kunst een attractie, eyecatcher en hotspot kan zijn’ en ziet het Depot als ‘een weerspiegeling van de vooruitstrevendheid van Rotterdam’ en ‘architectuur van wereldklasse’.

 

Eervolle vermeldingen

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury over Floating Office Rotterdam: ‘Klimaatadaptief, biobased en CO₂ positief bouwen zijn hier gecombineerd in een opmerkelijk en tot de verbeelding sprekend drijvend bouwwerk.’ Een tweede eervolle vermelding ging naar De Groene Kaap, waarover de jury schrijft: ‘De grote vondst van De Groene Kaap is het landschappelijke lint dat het project samenbindt tot één geheel, een passende en relevante identiteitsdrager.’

 

Tweede en derde plaats publieksprijs

De tweede en derde plaats van de Publieksprijs gingen respectievelijk naar Welschen 2 en Beheercoöperatie W1555. In Welschen 2, een transformatie van een woonbuurt van architect Lotte Stam-Beese uit de Wederopbouwperiode, draait het om vakmanschap en liefdevolle aandacht voor bescheiden budgetten. Het publiek schrijft: ‘Mooi hoe sociale structuren in stand blijven en oude blokken een prachtig nieuw leven krijgen’.

Op de derde plaats staat Beheercoöperatie W1555, een project coöperatief opdrachtgeverschap combineert met duurzame architectuur op basis van recycling. ‘Hergebruik is altijd beter dan sloop-nieuwbouw, collectief hergebruik is nog beter’, schrijft het publiek.

U kunt het volledige juryrapport hier bekijken.

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2022 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2022 Malieklos wint vakjuryprijs en Het Depot de publieksprijs Rotterdam Architectuurprijs 2022 ‘Genereuze en optimistische sociale woningbouw’ en ‘de perfecte representatie van Rotterdam’ Op woensdag 22 juni werd tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Theater Zuidplein het… lees meer >


download het juryrapport
Lijst
 1. Nieuw Hoboken
 2. Van Lennepstraat e.o.- Spangen Rotterdam
 3. De State Hillegersberg
 4. In 't Zuiderpark
 5. CoolSjiek Rotterdam
 6. Villa van Waning
 7. Welschen 2
 8. Stedelijk Landschap voor Zadkine
 9. De Huidenclub
 10. NN Kralingen
 11. Boulevard Zuid
 12. Ben Schopbrug en Arend en de Zeemeeuwbrug
 13. woonhuis de Rotte
 14. Jan Kobellstraat 2
 15. Renovatie Tiengemeten Midden
 16. Beheercoöperatie W1555
 17. Maurits & Jacob
 18. Delftsevaart
 19. Herontwikkeling Fruitloodsen M4H Rotterdam
 20. Stadshaven Brouwerij
 21. Gymzaal Heijplaat
 22. Kindcentrum IJsselmonde
 23. Malieklos
 24. De Nieuwe Coolsingel
 25. Het Praktijkcollege Zuidwijk
 26. Depot Boijmans Van Beuningen
 27. Noordsingel
 28. The Terraced Tower
 29. Parlando
 30. CBS De Sleutel
 31. Cloese 10
 32. Floating Office Rotterdam
 33. Ruivendwarsstraat
 34. Leuvepaviljoen
 35. De Groene Kaap
 36. Biobased Artist in Residency
vakjury Prijs 2022
Lara Schrijver (juryvoorzitter) Lara Schrijver (juryvoorzitter): ‘Na meer dan 25 jaar in Rotterdam ben ik thuis in deze stad. Het was – en is – de architectuurstad van Nederland, waar historische architectuur, naoorlogse stadsuitbreidingen, hoogbouw en starchitecture naast elkaar leven. Het schuurt en verwondert, en blijft… Lees meer > Eline Strijkers Eline Strijkers: ‘De architect wacht nu de opgave nieuwe kennis en kunde te ontwikkelen en om daarmee in de systeemverandering de regisserende rol terug op te eisen. Hier zijn architecten voor nodig die het gehele systeem kunnen doordenken en een methode beheersen om de verschillende systemen… Lees meer > Christopher de Vries Christopher de Vries: ‘De laatste decennia was de waardering van architectuur vaak gericht op gebouwen als vluchtige one-liners. Nu zorgen de woningnood, hoge bouwkosten en schaarse bouwlocaties voor een hoge druk om geoptimaliseerde, efficiënte gebouwen te ontwerpen. Dat maakt het in deze tijd… Lees meer > Mark van de Velde Mark van de Velde: ‘De marktwerking op de woningmarkt is echt te ver doorgeslagen. Het wordt voor Rotterdam een uitdaging om een inclusieve stad te blijven en iedere Rotterdammer een betaalbare woning te bieden. Nu kun je alleen goed op de woningmarkt slagen als je arm bent met een… Lees meer > Lorenzo Elstak Lorenzo Elstak: ‘Vier de verschillen, benut de overeenkomsten.’Lorenzo Elstak is oprichter en directeur van Stichting IKBENWIJ, waarmee hij met dansers, acteurs en dialoogbegeleiders in wijken en op scholen langsgaat om jongeren de tools te geven om hun eigen verhaal te vertellen. Hij startte… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger