JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Vorm Kantoor Rotterdam

De Architektenkombinatie Bos Hofman transformeerde voor VORM een monumentaal gebouw tot een uitnodigende, eigentijdse werkomgeving waarin ruimte, groen en innovatie een hoofdrol spelen. Op de begane grond werd de onderdoorgang transparant dichtgezet om te fungeren als entree en restaurant, zwevend boven het monument werd een extra kantoorlaag gerealiseerd.

Het gebouw in de Schiehaven is in 1958 ontworpen door Hugh Maaskant en sinds 2016 een gemeentelijk monument. Oorspronkelijke was het een poortgebouw, waardoorheen vrachtwagens en goederentreinen tussen de stad en de haven werden geleid. De onderdoorgang, waar de rails nog altijd zichtbaar is in de bestrating beslaat de onderste 2 bouwlagen van het gebouw. De eerste verdieping was de kleedruimte en kantine voor de havenarbeiders, op de bovenste verdieping bevond zich de woning voor de concierge en kantoren.

Het gebouw werd in 2018 aangekocht door projectontwikkelaar en aannemer VORM. VORM was gevestigd in Papendrecht maar wilde terug naar Rotterdam - de stad waar de grootvader van de huidige eigenaar Daan van der VORM in 1919 zijn bouwbedrijf startte. Na een lange zoektocht viel hun oog voor het monumentale pand aan de Schiehaven. Maar omdat het gebouw niet voldoende vloeroppervlakte bood, werd de Architektenkombinatie Bos Hofman gevraagd te komen met een oplossing.

Het monumentale pand heeft met haar bovenbouw, de monumentale vlaggen en de positie van de letters een duidelijke en sterke oriëntatie naar de binnenstad van Rotterdam. De opgave was om de sterke aanwezigheid van de monumentale voorgevel te behouden terwijl er nieuwe vierkante meters werden toegevoegd. De oplossing was een optopping die zich oriënteert op de Schiehaven, waardoor het gebouw de monumentale voorzijde behoudt en een nieuw gezicht aan het water ontving.

Deze oplossing bleek echter niet gemakkelijk. De bestaande constructie werd door Maaskant geminimaliseerd tot het noodzakelijke, waardoor bovenop het monument bouwen geen optie bleek. Uiteindelijk werd er voor gekozen om een optopping van 800 vierkante meter een paar centimeter boven het monument geheel zelfstandig met een eigen fundering, op 4 kolommen met een diameter van 0,5m middels een draagconstructie van vierendeelliggers te laten zweven.

Parallel aan elkaar werd het monument gerenoveerd en de optopping in glas en staal geproduceerd. Echter werd de optopping elders in de haven van Rotterdam op een separate bouwplaats gebouwd. De volledig geprefabriceerde ‘plug-in’ optopping werd vanaf een schip op het gebouw getakeld. De dag daarna werd er door VORM in het pand gewerkt.

Naast de optopping werd de onderdoorgang voor vrachtverkeer op de begane grond gesloten middels een circa 5m hoge glazen gevel. Hierdoor ontstond een ruimte die fungeert als een overgang tussen binnen en buiten en dienst doet als entree, restaurant en overlegruimte, het VORM cafe. Boven de onderbouw, in de eerste laag van de bovenbouw is de gehele verdieping ingedeeld om te overleggen. De monumentale gevel van glazen bouwstenen en de centrale positie in het gebouw waren de aanleiding voor deze keuze. Op deze verdieping bevinden zich tevens de groene bibliotheek en een presentatie-tribune. De bovenste twee verdiepingen zijn geheel ingericht als werkverdiepingen. De open lichte werkplekken aan de rand van de plattegrond staan in contrast met het groene hart van de verdiepingen waarin allerlei informele werkplekken liggen verscholen tussen ongeveer 100 op maat gemaakte plantenbakken.

VORM kwam naar Rotterdam vanwege haar roots. De beperkingen van het bestaande monument van Maaskant waren uiteindelijk de aanleiding tot het realiseren van een bijzonder kantoor. Het nieuwe kantoor van VORM is innovatief zonder overmate aandacht te trekken, zorgt ervoor dat het monument van Maaskant herleeft maar zorgt bovenal voor een prettige werkomgeving voor de gebruikers.

Naam van het gebouw

Vorm Kantoor Rotterdam

Opdrachtgever

VORM Ontwikkeling B.V.

Architect

Architektenkombinatie Bos Hofman

Bouwer

VORM Transformatie & Renovatie

Omschrijving

Monumentaal gebouw van Hugh Maaskant werd getransformeerd tot kantoor met toevoeging van 800m2 extra vloeroppervlak via een plug-in optopping.

Terug naar prijs 2021 Vorige 43 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 355 weergaven

Sam's Place

ORIO architecten

Stadsbouwgroep Overmaat

Jannes Linders

Hospice de Liefde

Sebastian van Damme

STAR -shl Laboratorium

Ossip van Duivenbode

Singelpand Nieuw Crooswijk

Fotografie: Loes van Duijvendijk

Woonhuis aan Schans

Edwin Prins

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger