JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Villa Stardust

Hoe kun je van een 1.000 m2 tellend kantoorgebouw op een anoniem bedrijventerrein een aantrekkelijke gezinswoning maken? De grote uitdaging bij Villa Stardust was om van een hokkerig labyrint zonder daglicht een ruimtelijke mediterrane stadsvilla te maken.

Het ontwerpteam van MVRDV koos ervoor om allereerst het woonoppervlakte te verkleinen. Daarnaast werden twee kleinere patio’s verbonden tot één grote binnenplaats van 150 m2. Inspiratie hiervoor kwam van de Marokkaanse riad, iets wat goed bij de graag reizende opdrachtgevers past. De creatie van de patio had meteen tot gevolg dat er een grotere tuin kon worden gerealiseerd.

De patio is het nieuwe middelpunt van de woning geworden. Alle kamers in het huis komen erop uit. In de zomer doet de patio dienst als buitenwoonkamer. De patio is met zijn oranjekleurige kozijnen van Oregon pine, terracotta tegels en blauw geglazuurde stenen voor de vijver meteen ook het kleurrijkste deel van de villa.

Het interieur heeft naast een betonnen vloer een keuken met een gepoedercoat roestvrijstalen blok. Achterin de woonruimte is een meubel in de vorm van een tribune geplaatst, die als tv-, ontspannings- en gameruimte dienstdoet en waarin ook spullen kunnen worden opgeborgen. Voor de badkamervloeren zijn Marokkaanse tegels gebruikt, om de mediterrane sfeer door te trekken.

In het project is zo duurzaam mogelijk gewerkt: bestaande structuren werden hergebruikt en de terracotta tegels van de patio zijn tweedehands. De leefruimten van de woning hebben dankzij het doorbreken van wanden natuurlijk licht en een goede ventilatie. Tot slot is in de woning een warmtepomp geplaatst.

Naam van het gebouw

Villa Stardust

Opdrachtgever

Particulier

Architect

MVRDV

Bouwer

AvT interieur en bouw

Omschrijving

Een kantoorgebouw op een anoniem bedrijventerrein is omgetoverd in een mediterrane stadsvilla met patio, geïnspireerd op Marokkaanse riads.

Terug naar prijs 2021 Vorige 23 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 325 weergaven

De Parel van Zuidwijk, Rotterdam

Jannes Linders

Stadsbouwgroep Overmaat

Jannes Linders

Theater Zuidplein

Scagliola Brakkee

Sam's Place

ORIO architecten

Villa Ypenhof

Bart van Hoek

Rotterdam Ahoy Convention Center

Stijn Poelstra

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger