JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Theater Zuidplein

Op 16 september 2020 verrichtte koningin Máxima de officiële opening van Theater Zuidplein. Het theater, ontworpen door De Zwarte Hond, bevat drie zalen, een café-restaurant en een vestiging van Bibliotheek Rotterdam. De entreegevel aan het nieuw aangelegde Annie M.G. Schmidtplein is voorzien van een semi-transparante voile-gevel, uitgevoerd in geanodiseerd aluminium. Overdag zorgt de opengewerkte gevel voor een bijzonder lichtspel in het interieur en ’s avonds benadrukt de gevel met zijn lichtuitstraling de uitnodigende entree.

De hoge ontvangsthal vormt het hart van het pand. Alle functies hebben een relatie met deze ruimte, zodat er altijd van alles is te ontdekken en te doen. De derde zaal is er aan direct gekoppeld en functioneert als podium voor laagdrempelige activiteiten, zoals kindervoorstellingen en andere buurtgerichte initiatieven.

De grote zaal met 600 zitplaatsen is sfeervol en intiem. Bijzonder is de innovatieve akoestische wand, opgebouwd uit 6.000 unieke driehoekige panelen van aluminium composiet. Innovatief is ook de wijze waarop deze zaal geschikt kan worden gemaakt voor sta-concerten: hiervoor wordt niet de zaal zelf gebruikt, maar het toneel.

Meer dan een theater
Maar Theater Zuidplein is veel meer dan een state-of-the-art theatergebouw. Theater Zuidplein heeft de ambitie om een belangrijke sociale rol te spelen. Het wil de ‘huiskamer’ van Rotterdam-Zuid zijn, het wil een plaats in de stad maken, vorm geven aan een gemeenschap. Het is laagdrempelig en heeft een programmering die de bewoners van Rotterdam Zuid en actuele maatschappelijke vraagstukken adresseert. Deze doelgroep, met veelal jonge mensen en bezoekers met een niet-westerse achtergrond, is in de Nederlandse theaterwereld uniek. Wijkbewoners kunnen elkaar hier ontmoeten, kennis opdoen, studeren, ervaringen delen en meningen uitwisselen. Het café-restaurant werkt samen met keukens uit de Afrikaanderwijk en een mbo-opleiding voor koken en hospitality. Zo is het theater geworteld in de stad en onmisbaar voor Rotterdam.

Hoewel vanuit geluidsoverwegingen een meer perifere locatie van het theater voor de hand had gelegen, was het deze overtuiging dat een theater in de stad behoort te liggen, middenin de samenleving, die doorslaggevend was bij de keuze van de bouwlocatie.

Gebiedsontwikkeling
Het Theater is gebouwd in een DBFM-contract, uniek voor een cultuurgebouw. Essentieel is ook dat het project niet op zichzelf staat. Theater Zuidplein maakt onderdeel uit van de gebiedsbrede PPS-ontwikkeling Hart van Zuid. Hier ontstaat straks het nieuwe stadshart van Rotterdam Zuid, dat zij met haar 240.000 inwoners verdient.

In samenwerking met de gemeente Rotterdam realiseren Ballast Nedam en Heijmans hier naast het theatergebouw onder andere het Rotterdam Ahoy Convention Centre, Zwemcentrum Rotterdam, een uitbreiding van winkelcentrum Zuidplein, een nieuw busstation, een hotel, woningen en horecavoorzieningen. Ook de buitenruimte wordt volledig nieuw ingericht: de Gooilandsingel wordt een 750 meter lange, groene en autovrije boulevard waar straks geflaneerd kan worden. Tot slot zal er in de Van Swietenlaan een doorbraak komen die een directe verbinding legt tussen de Carnissebuurt en het Annie M.G. Schmidtplein. Daarmee ligt het theater op het kruispunt van twee assen die noord en zuid en oost en west met elkaar gaan verbinden.

Naam van het gebouw

Theater Zuidplein

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Architect

De Zwarte Hond in samenwerking met Studio RAP en BURO M2R

Bouwer

Hart van Zuid (Ballast Nedam en Heijmans)

Omschrijving

Theater Zuidplein, eyecatcher in Hart van Zuid, biedt met bibliotheek, horeca en vooral state-of-the-art theateromgeving een plek voor ontmoeting en culturele uitwisseling.

Terug naar prijs 2021 Vorige 7 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 405 weergaven

Huizen met 2 deuren

Sebastian van Damme

Theater Zuidplein

Scagliola Brakkee

De Wasserij

Fotografie: Valerie Spanjers

Feyenoord Academy & Sportclub Feyenoord

Bart van Hoek

STAR -shl Laboratorium

Ossip van Duivenbode

De Gevangeniskapel

Frank Hanswijk

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger