JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Staringbuurt

Staringbuurt is het sluitstuk van de succesvolle fysieke herstructurering van Spangen die halverwege de jaren negentig is ingezet. Het plan verplaatst het Staringplein van een meer perifere locatie naar het hart van dit deel van Spangen. Naast stedenbouwkundige en programmatische uitgangpunten lag hier voor Woonstad Rotterdam ook een belangrijke ambitie op het vlak van energie en klimaatadaptatie.

Architectonisch draait het in Spangen om het maken van rijke straatwanden, die naadloos aansluiten bij de bestaande woningen. Niet de individuele woning maar de totaalcompositie is belangrijk. In de omgang met entrees, grote raampartijen en gevelbankjes krijgt ook de menselijk maat een voorname plek in de compositie. De kleuren van alle materialen zijn afgestemd op de omgeving. Ook hierbij is zorgvuldig gezocht naar aansluiting met de bestaande typen woningen. Dat is terug te vinden in de baksteenmix, plinten en wanden van natuursteen en betonnen elementen als horizontale scheidingselementen en rondom deur- en raampartijen.

Doel van de grote herstructurering van Spangen was het verbeteren van het woonklimaat en vergroten van de diversiteit van het aanbod. Dat is ook de reden dat Woonstad Rotterdam een deel van de woningen aanbiedt als relatief dure huurwoningen. Waar het gesloopte deel portieketage woningen waren, is het nieuwe plan opgebouwd uit eengezinswoningen met bijzondere types op de hoeken. Het Staringplein is naar binnen geplaatst waardoor het het aangenaam groene hart van de buurt is geworden. Een plek die uitnodigit tot buitenactiviteit en ontmoeting. De toegang vanaf het plein bij de doorgaande Nicolaas Beetsstraat, is opgeluisterd met een kunstwerk van Milou van Ham op de beide kopgevels.

Samen met Woonstad Rotterdam is er veel aandacht geschonken aan het klimaatneutraal maken van de woningen. Met bijzondere geïntegreerde oplossingen voor PV panelen en warmtepompen. Ook het toekomstige beheer door de corporatie is in de plannen meegenomen. Een ander belangrijk punt is klimaatadaptatie. Zo bedachten we oplossingen voor de opvang van piekbuien en het vasthouden en gecontroleerd afvoeren van het hemelwater. Al het water wordt geleid naar de groene binnentuinen die dienen als piekopvang. De tuinen vormen bovendien een belangrijke stimulans voor de biodiversiteit.

Naam van het gebouw

Staringbuurt

Opdrachtgever

Woonstad Rotterdam

Architect

FARO architecten

Bouwer

Gebroeders Verschoor

Omschrijving

Grote herstructurering van Spangen met het Staringplein als groen hart van de gemeenschap, maakt het woningaanbod diverser en de wijk klimaatadaptief.

Terug naar prijs 2021 Vorige 30 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 281 weergaven

Osseweischool

Bart van Hoek

Forum Rotterdam

O. van Duivenbode

Het Poolcafé

Flatspot Magazine

Up:town

Ossip van Duivenbode

17 sociale huurwoningen Rakstraat

Frank Hanswijk

Samenbouw Overture

Bureau Massa

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger