JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Snelleman- en Vletstraat

Toelichting op het project Snelleman- en Vletstraat

Het project bestaat uit 25 all electric appartementen in zes verschillende basis typen. Enkele appartementen zijn uitgevoerd als loft. Met dit programma beantwoordt Havensteder de vraag naar kleinere betaalbare huurappartementen in het sociale segment en draagt Havensteder bij aan een duurzamer Rotterdam.

Het project ligt in de wijk het Oude Noorden in Rotterdam op de hoek van de Snellemanstraat en de Vletstraat. Het relatief kleine kavel waarop de appartementen gerealiseerd zijn maakt deel uit van een, voor het Oude Noorden typerend, gesloten stedelijk bouwblok met afgeschuinde hoeken. Aan de binnenzijde van het bouwblok ligt een openbaar parkeerpleintje toegankelijk vanuit het Zwaanshals.

De gevels aan de Snellemanstraat en de Vletstraat maken deel uit van de buitenschil van het gesloten bouwblok. Deze gevels zijn in oranje rode vormsteen metselwerk uitgevoerd en rijk gedetailleerd met plint, lateien met steenreliëf, duidelijke dakrand en dak met dakkapellen. Daarbij reageren de gevels, zowel in volume als in geleding, op de hiërarchie van het oorspronkelijk stratenplan. De gevel ter plaatse van de afgeschuinde hoek van het bouwblok is verbijzonderd; de franse balkons en de kunststeen afwerking geven een verticaal accent.

In aansluiting op het oorspronkelijke straatbeeld is de begane grond laag ca. 60 cm verhoogd. De woning entree deuren van de begane grond appartementen sluiten aan op de straat en zijn voorzien van een bovenlicht. Ook de woonkamer/keuken ligt aan de straat. De overige woningen hebben een gemeenschappelijke entree aan de Vletstraat.
Op de eerste verdieping en op een deel van het dak zijn gemeenschappelijke terrassen gerealiseerd.

Als accent in de gevel, boven de gemeenschappelijke entree, is een blindnis opgenomen. De afbeelding in de blindnis is overgenomen van een tegel met oude ambachten. We zien een touwslager aan het werk. Een verwijzing naar Jacobus Snelleman (1818-1890). Hij had een touwbaan in het Zwaanshals.

Door middel van hoogwaardige isolatie, elektrische radiatoren, boilers en zonnepanelen zijn de woningen volledig zonder gas.

Naam van het gebouw

Snelleman- en Vletstraat

Opdrachtgever

Havensteder

Architect

Ruoff Architecten

Bouwer

Waal

Omschrijving

Een gebouw met 25 all electric appartementen in het betaalbare huursegment werd ingepast als nieuwe straatwand in een bestaand historisch woonblok.

Terug naar prijs 2021 Vorige 5 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 353 weergaven

The Muse

©Christian van der Kooy

WEST507

Ossip

Samenbouw Overtuin

Ossip van Duivenbode

Poort 16Hoven

3MP

Feyenoord Academy & Sportclub Feyenoord

Bart van Hoek

De Gevangeniskapel

Frank Hanswijk

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger