JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Singelpand Nieuw Crooswijk

Na jaren van leegstand en antikraak heeft het pand in 2020 een nieuwe bestemming gekregen. Oorspronkelijk in gebruik als fijnstrijkerij met daarboven 4 individuele woonlagen is het pand uit 1922 getransformeerd naar één woning.

Het ontwerp voor dit woonhuis kenmerkt zich door het dubbelgebruik, een dubbele route tussen de onderste drie verdiepingen en een in de toekomst te verzelfstandigen appartement op de twee bovenste verdiepingen. De wens van de kopers was om het geheel aan verdiepingen samen te voegen tot één woonhuis. De vondst lag in het plaatselijk verhogen van de bel-etage. Dit zorgde niet alleen voor een betere toegankelijkheid, maar droeg ook bij aan de ruimtelijke kwaliteit van de woning. 

Het souterrain, de bel-etage en de eerste verdieping vormen één geheel. Het souterrain huisvest de ontvangst, keuken en eetkamer. Aan de eetkamer grenst de achtertuin. Via een trap in de vide kan de woonkamer op de bel-etage worden bereikt. Vanuit hier is de werkruimte aan de voorzijde of de eerste verdieping te bereiken. De eerste verdieping is het slaapvertrek van de ouders. 

Vanaf de entree aan de straat is een tweede route aanwezig die alle woonlagen efficiënt ontsluit. Op de twee bovenste verdiepingen zijn twee slaapkamers, een aparte badkamer, wc en woonruimte met dakterras gerealiseerd voor de twee kinderen. Deze twee bouwlagen kunnen worden gesplitst tot een zelfstandig appartement. Ontkoppeling van de elektra, meters en brandveiligheidsvoorzieningen zijn tijdens de bouw meegenomen, zodat bij een mogelijke splitsing enkel twee binnendeurkozijnen hoeven te worden geplaatst.

In CPO-verband (collectief particulier opdrachtgeverschap) zijn in totaal vier naast elkaar liggende panden (Exercitiestraat 7-10) begeleid tot en met de aanbestedingstukken. Vervolgens is de uitvoering individueel opgestart. Door het jarenlange antikraakgebruik, het achterstallig onderhoud en de wens om de woningen te verduurzamen was een volledige transformatie nodig. Voor alle vier de panden geldt dat de huidige bedrijfsruimten in het souterrain bij de woningen zijn getrokken. De gevels zijn gerenoveerd en geïsoleerd, de souterrainvloer en het dak vernieuwd. De kunststof kozijnen zijn vervangen door houten kozijnen, het metselwerk is schoongespoten en voorzien van nieuw voegwerk. Aan de achterzijde zijn dubbelhoge aanbouwen en dakterrassen met verschillende diepten gerealiseerd. Door de grote raampartijen in de aanbouwen en het maken van vides aan de gevel dringt het licht tot ver in de ruimtes door.

Naam van het gebouw

Singelpand Nieuw Crooswijk

Opdrachtgever

Particulier

Architect

Frederik Pöll Bureau voor Architectuur

Bouwer

Kempeneers BV

Terug naar prijs 2021 Vorige 11 / 13 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 224 weergaven

Feyenoord Academy & Sportclub Feyenoord

Feyenoord Academy

Hospice de Liefde

Sebastian van Damme

Huizen met 2 deuren

Sebastian van Damme

Singelpand Nieuw Crooswijk

Fotografie: Loes van Duijvendijk

The Muse

©Christian van der Kooy

De Wasserij

Fotografie: Valerie Spanjers

Inzenden Rotterdam Architectuurprijs 2021 geopend

Welk gebouw wint dit jaar de Rotterdam Architectuurprijs? Inzenden kan tot en met 15 maart.

Fenix I, het Erasmus MC, het Timmerhuis, het Schieblock, Rotterdam CS en CPO Hooidrift. Het zijn enkele van de winnaars van de afgelopen tien edities. Wat wordt het beste gebouw van Rotterdam in 2021? Wij nodigen de teams van ontwerpers, opdrachtgevers en bouwers van harte uit om hun projecten in te dienen voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021! Inzenden kan van 1 februari tot en met 15 maart.

Welke gebouwen?

Elk type gebouw* kan meedingen naar de prijs – of het nu om wonen gaat, leren, werken, sporten, infrastructuur of een andere functie. Het maakt niet uit of het een klein of een groot bouwwerk betreft, nieuwbouw of transformatie. De Rotterdam Architectuurprijs is op zoek naar vakmanschap, innovatie en naar de bijdrage van gebouwen aan de stad.

Waaraan moet een gebouw voldoen?

Inzenden & inloggen

Een bouwwerk met zeggingskracht komt tot stand in een samenspel van opdrachtgever, bouwer en ontwerper. Wij gaan er dan ook van uit dat de teams achter de gebouwen de inhoud van hun inzending onderling afstemmen.

Voor het inzenden van een project is het nodig om in te loggen. Wie eerder een project heeft ingediend kan bestaande inloggegevens gebruiken of een nieuw account aanmaken. Wie voor het eerst een project inzendt, maakt een nieuw account met inloggegevens aan. Inloggen en registreren kan hier.

*Tijdelijke bouwwerken worden in het geval van een uitzonderlijk goed samenspel tussen ontwerper, opdrachtgever en bouwer in behandeling genomen. Aan indieners wordt gevraagd om dit samenspel te beargumenteren bij inzending.
Lijst
  1. Hospice de Liefde
  2. Daklantaarn Bella Vista
  3. Huizen met 2 deuren
  4. De Wasserij
  5. Singelpand Nieuw Crooswijk
  6. Het Epos
  7. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een juryprijs en een publieksprijs … Lees meer > Nyasha Harper-Michon ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt op het snijvlak van… Lees meer > Tobias Verhoeven ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij Tobias… Lees meer > Femke Feenstra ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind als geboren en… Lees meer > Bert Dirrix ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de Prix de Rome… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger