JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Samenbouw Overture

Bureau Massa kwam samen met andere architecten in de unieke positie om op een vrije plot aan de Laan op Zuid in Rotterdam een groot CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) project vorm te geven. De gemeente Rotterdam bood ons de ruimte voor een proces naar Berlijns bouwgroepen model. Uniek omdat hier in diverse samenwerkingsverbanden binnen OVERMAAS een woningbouwplan konden ontwikkelen vanuit de kwaliteit van het wonen en de architectuur. Die kans is met beide handen aangegrepen. In samenwerking met Laila Ghait architecten is OVERTURE gerealiseerd. De planuitwerking lag bij bureau MASSA.

SAMENBOUW

Er zijn vele opvattingen over wat nu echt CPO is, maar in veel modellen zijn de oorspronkelijke ambities om kopers in hun opdrachtgevende rol te zetten verworden tot gereguleerde aannemersmarkten. In Overmaas zijn de architecten initiërend en begeleiden het proces vanuit het streven naar plankwaliteit. Deze CPO-vorm is bovenal praktisch: op grotere schaal met een zekere mate van complexiteit is een aanloopfase door professionals cruciaal voor het welslagen.

We zijn als bureaus gezamenlijk gestart met een eerste ontwerp, een globale opzet van plan en proces waarmee we de ledenwerving zijn gestart. Daarna zijn de verenigingen van opdrachtgevers opgericht die vanaf dat moment onze opdrachtgevers werden. Als je sec naar de ontwikkeltijd kijkt zijn we even efficiënt als een reguliere projectontwikkelaar. En de leden (opdrachtgevers) betalen wat het kost: er zijn geen winstmarges van ontwikkelaars. Met als resultaat een hoogwaardig woningbouwproject, met woningen geheel op maat. En niet onbelangrijk, een duurzame groepsvorming vanaf het begin. Bewoners kennen elkaar en hebben samen de weg afgelegd. De binding met het project en met de buurt is sterk: “samen bouwen aan een eigen plek”.

Toch wordt het ‘Bouwgroepen-model’ nauwelijks opgepikt in Rotterdam als een volwaardig ontwikkel-alternatief. Goed om juist dit proces-resultaat als geheel de aandacht te geven die het verdient: in onze optiek zouden alle Overmaas-deelplannen gezamenlijk mee moeten dingen naar de Rotterdamse Architectuurprijs. Want het gaat hier juist over de rol van de architect als gids naar kwaliteit. Van planopzet tot in de details. En dat is zichtbaar: je ervaart de zorgvuldige uitwerking met kwaliteiten die te vaak sneuvelen in reguliere planontwikkelingen.

OVERTURE

Een smal bouwblokdeel en parkeren op eigen terrein. Vanuit die context kozen we voor twee specifieke typologieën. De dijkwoningen parkeren onder de eigen woning en wonen vrij op de etage, geïnspireerd op de doorsnede van de Hollandse dijkwoning. Met dit profiel ontstond ruimte voor vierlaagse herenhuizen aan de Laan op Zuid met zonnige tuinen. Vervolgens is er een palet van woningtypen ontwikkeld waaruit men kon kiezen. Binnen deze verschillende woningtypen was er alle vrijheid om zelf in te delen. Dit werkte goed dankzij de kleine schaal van het project.

Beide bureaus hebben hun woningtypen een eigen uitstraling gegeven. In de bouwkundige uitwerking is ingezet op een hoog duurzaamheidsniveau en op kwaliteit van de materialisering. Zo hebben de gevelopeningen diepe neggen en zijn de aluminium kozijnen voorzien van ingebouwde zonweringen. Er is gestructureerd metselwerk toegepast en er is veel zorg besteed aan de detaillering van de woningentree.

Naam van het gebouw

Samenbouw Overture

Opdrachtgever

Vereniging van Opdrachtgevers Overture

Architect

MASSA bureau voor architectuur b.v. i.s.m. Laila Ghait Architecten

Bouwer

Bouwbedrijf Boot B.V.

Omschrijving

Drive in-woningen geïnspireerd op de Hollandse dijkwoning en vierlaagse herenhuizen zijn het resultaat van CPO bouw volgens het Bouwgroepenmodel.

Terug naar prijs 2021 Vorige 28 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 430 weergaven

Stadsbouwgroep Overmaat

Jannes Linders

Maaspoints: Water Woud

Jeroen Verrecht

Keilepand

Frank Hanswijk

Rotterdam Koningslaan

Mart Stevens

Poort 16Hoven

3MP

Rietzoom

Sebastian van Damme

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger