JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Rotterdam Ahoy Convention Center

Het RACC is in veel opzichten een Rotterdams gebouw; het laat niet direct het achterste van zijn tong zien, maar maakt dichter bij komend steeds meer indruk. Zowel het uiterlijk als de wijze waarop het gebouw tot stand is gekomen ademt de Rotterdamse mentaliteit.
Het gebouw vormt de nieuwe entree van Rotterdam Ahoy. Het RACC beschikt over 35 zalen, variërend voor 50 tot 1.000 personen. RTM Stage is de grootste zaal van het gebouw. Deze ruimte kan gebruikt worden als muziekhal voor 7.800 bezoekers en als theater/auditorium. Met een capaciteit van 2.750 plaatsen is RTM Stage de grootste theaterzaal van Nederland.
De nieuwbouw staat in directe verbinding met de rest van de evenementenaccommodatie, waardoor combinaties met andere ruimtes in het gebouw complex gemaakt kunnen worden.
Samenwerking
Het initiatief om een internationaal congrescentrum op zuid te realiseren draagt op deze plek bij aan de sociaaleconomische ontwikkeling van het gebied rondom Zuidplein en is een belangrijke drager van de gebiedstransformatie Hart van Zuid.

De totstandkoming van het RACC is even gedurfd als de keuze voor de plek. Het verwezenlijken is geworteld in de door Gemeente Rotterdam opgezette PPS van een 20-jarige gebiedsconcessie .
In een co-creatieve setting brachten bouwer, architect, adviseurs, Ahoy en de Gemeente hun eigen expertise in. Het is dit samenspel dat een zeer complex en multifunctioneel programma voor congres, theater, muziekevents en beurzen met 4 verschillende bezoekersstromen wist te verenigen tot een helder, leesbaar geheel.

Duurzaamheid en innovatie.
Het gebouw is een belangrijk onderdeel van RUGGEDISED en vormt het hart van een thermisch smart grid voor uitwisseling van warmte en koude.
De daken van het RACC zijn ‘groen’ door de toepassing van mos-sedum. De energie die de zonnepanelen leveren staat gelijk aan het gemiddeld jaarverbruik van ruim 260 huishoudens. Vanuit de circulaire en maatschappelijke gedachte zijn houten platen die tijdens de bouw voor afscherming werden gebruikt geschonken aan de bouwspeeltuin.


Architectuur
Het nieuwe gebouw maakt van de voorheen open vlakte voor de evenementenaccommodatie een stadsplein. Bij de totstandkoming van het ontwerp speelden twee uitgangspunten een hoofdrol: beleving en oriëntatie. De architectuur heeft als doel om op een rustige manier te verrassen. Een verrassing die het evenement moet ondersteunen en niet overstemmen.

Het gebouw is al op 250 meter afstand zichtbaar. Overhoeks opent het gebouw zich met een glazen entree. Dichterbij overdondert de schaal en ondersteunt het gebouw het spektakel van het evenement. Alles is groot; de gevel cassettes zijn 7 meter lang, de entreepui is 80 meter lang en 9 meter hoog. Het overhoekse raam is 60 meter lang en 5 meter hoog. In de zwarte gevel zijn diepe groeven uitgesneden die op een aantal punten gevuld zijn met lichtbanden die ‘s avonds de dynamiek van het programma vertalen. De gestaffelde volumes gelegen aan de Zuiderparkweg presenteren zich meer terughoudend en worden hier omarmd door een uitloper van het Zuiderpark . Zwarte schillen omarmen translucente vlakken die ‘s avonds oplichten en een glimp tonen van alle beweging en activiteiten die achter de schermen plaatsvinden.

Naam van het gebouw

Rotterdam Ahoy Convention Center

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Architect

Kraaijvanger Architects

Bouwer

Hart van Zuid ( Ballast Nedam en Heijmans)

Omschrijving

Dit nieuwe entreegebouw van Rotterdam Ahoy is verbonden met de oudere gebouwdelen en biedt met RTM Stage de grootste theaterzaal van Nederland.

Terug naar prijs 2021 Vorige 16 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 306 weergaven

Rechthuislaan, Katendrecht

Manou Huijbregts

Feyenoord Academy & Sportclub Feyenoord

Bart van Hoek

STAR -shl Laboratorium

Ossip van Duivenbode

Terbregsehof

Rubén Dario Kleimeer

Sam's Place

ORIO architecten

Osseweischool

Bart van Hoek

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger