JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Rietzoom

Het project bevindt zich in de buurt Rietzoom in Park 16Hoven. De overdadige aanwezigheid van groen en water in de directe omgeving vormt de aanleiding voor een concept van sculpturale bouwblokken, die met hun verspringende gevels en dakterrassen goed aansluiten op deze uitgesproken buitenstedelijke kwaliteit van de wijk.

De ontworpen eengezinswoningen zijn voorzien van plat dak en geschakeld in bouwmassa’s van twee, drie of vijf eenheden. Ze worden afgewisseld door woningen met kap - ontworpen door ZVA - en zijn gelegen aan weerzijden van de Tinbergenlaan, één van de meest stedelijke lanen in Park 16Hoven, waar in het midden een rij grote bomen in een groene berm zullen worden aangeplant. Aan de straatzijde zijn op verschillende verdiepingen sprongen en setbacks in de voorgevel gemaakt, die ruimte bieden aan balkons en entrees en de bouwblokken een bijzonder sculpturaal voorkomen geven. Verschil in steenkleur en geveltextuur benadrukt deze plastiek. Erkers en hoektorens vormen daarbij de eigentijdse uitdrukking van een rijke buitenstedelijke architectuurstijl.

De appartementen zijn ondergebracht in twee compacte bouwvolumes van vier bouwlagen. Ze liggen aan het einde van de laan, waar een voetgangers- en fietsersbruggetje het water kruist en zo de verbinding maakt met de groene rand van de wijk. Beide volumes zijn op entreeniveau verbonden met een garage voor fietsen en auto’s, die is voorzien van een groen dak en een groen talud aan de waterzijde. De verschijningsvorm van het bakstenen ensemble wordt in grote mate bepaald door royale, verspringende balkons en terrassen, georiënteerd op het water. Verdiepingshoge glazen schuifpuien bieden de appartementen veel licht en uitzicht op de groene omgeving. Aan de waterzijde vormen rietkragen en informele grassen de overgang naar de aangrenzende natuur.

Naam van het gebouw

Rietzoom

Opdrachtgever

Dura Vermeer Bouw Zuid West

Architect

Orange architects

Bouwer

Dura Vermeer Bouw Zuid West

Omschrijving

In twee vierlaagse woonblokken met verspringende gevels en dakterrassen liggen appartementen die optimaal profiteren van de groene omgeving.

Terug naar prijs 2021 Vorige 31 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 283 weergaven

WEST507

Ossip

Sam's Place

ORIO architecten

Rechthuislaan, Katendrecht

Manou Huijbregts

Stadsbouwgroep Overmaat

Jannes Linders

Singelpand Nieuw Crooswijk

Fotografie: Loes van Duijvendijk

Station Rotterdam Alexander

Gerrit Serné

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger