JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

renovatie Tuinenhoven 6 laag

De bebouwing van Tuinenhoven bestaat hoofdzakelijk uit middelhoge galerijflats (6 hoog) en eengezinswoningen (6 laag) met platte daken in een open stempelverkaveling. Tuinenhoven 6 laag bestaat op zijn beurt uit rijtjes van uiteenlopende lengten in verschillende stempels, gelegen aan doorgaande straten of parkeerhoven. Het complex telt 373 woningen, waarvan een kwart in eigendom van de bewoners.
Woonbron wilde de woningen energetisch verbeteren en de onderhoudskosten in de toekomst beperken. De slechte staat van onderhoud noopte tot vervanging van kozijnen en gevelmetselwerk. Het gespikkelde bezit met 94 eigenaar-bewoners vormde daarbij een complicerende factor. Op een woning na deden zij niet mee aan de renovatie.

Het ontwerp van de nieuwe prefab gevels blijft dicht bij de bestaande verschijning. Kenmerkende elementen als boeiboorden, metselwerk, gevelopeningen en gevelbanden blijven gehandhaafd of komen in bewerkte vorm terug. De verschijning is op bescheiden schaal gemoderniseerd. Dit komt onder meer tot uitdrukking in kozijnindelingen en kleurstelling. Door het boeiboord te handhaven blijft het rijtje als kleinste architectonische eenheid herkenbaar, ook al doen eigenaar-bewoners niet mee.

De nieuwe gevels zijn met verschillende kleuren minerale steenstrips afgewerkt, waarbij het contrast tussen plint en bovenliggend deel subtiel is versterkt. Door de kleuren van beide te wisselen zijn verschillen in situering benadrukt: rijtjes aan doorgaande wegen hebben een donkere gevel (met roodbruine steen) en een lichte plint (met paars-grijze steen) gekregen. In de parkeerhoven keert dit schema om. De kleuren van de voordeuren gaan hier terloops in mee.

Naam van het gebouw

renovatie Tuinenhoven 6 laag

Opdrachtgever

Woonbron

Architect

biq architecten

Bouwer

VORM Transformatie en Renovatie

Omschrijving

Eengezinswoningen werden met behulp van nieuwe prefab gevels energetisch verbeterd waarbij niet deelnemende woningen in particulier eigendom visueel zijn meegenomen.

Terug naar prijs 2021 Vorige 11 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 280 weergaven

Rotterdam Koningslaan

Mart Stevens

Feyenoord Academy & Sportclub Feyenoord

Bart van Hoek

Samenbouw Overture

Bureau Massa

Hospice de Liefde

Sebastian van Damme

Op de Hill

Ossip van Duivenbode

Upfield kantoor 'the Attic'

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger