JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Machinistenhof

Woningbouwproject Machinistenhof behelst de nieuwbouw van een gesloten bouwblok, als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Parkstad te Rotterdam, Kop van Zuid. Het woongebouw is gesitueerd aan de Laan op Zuid, grenzend aan een bestaand schoolgebouw en het Spoorweghavenpark. Het bouwblok is opgebouwd uit verschillende bouwdelen, die onderling van elkaar verschillen in maatvoering, puitypologie en gevelafwerking met verschillende kleuren en verbanden. Door de zorgvuldige detaillering en op elkaar afgestemd materiaal- en kleurenpallet en ontstaat er een consistent geheel met subtiele verschillen. Door de op elkaar afgestemde kleurtinten ontstaat aan de Laan op Zuid een samenhangend drieluik, met het appartementengebouw als hoogte accent. Het parkeren is binnen het bouwblok opgelost. Aan de Laan op Zuid worden twee bouwdelen met vier- en vijf-laagse grondgebonden woningen en een zeven-laags appartementenblok met een atelierruimte op de begane grond gerealiseerd. De grondgebonden woningen zijn opgetild vanaf het maaiveld en bereikbaar door middel van een bordes, waardoor zowel privacy als interactie ontstaat met de Laan op Zuid. De 5-laagse woningen op de hoek worden gerealiseerd in donker bruin metselwerk met een verticale gevelindeling, waardoor het gebouw hoogte krijgt. De 4-laagse woningen in het middenblok worden gerealiseerd in licht bruin metselwerk en voorzien van verdiepte gevelopeningen met afgeschuinde alzijdige kaders. Het appartementenblok bestaat uit bruin metselwerk en is voorzien van uitkragende balkons met rondom metselwerk banden, die in een zigzag patroon over de gevel zijn geplaatst. De overige bouwdelen bestaan uit drie-laagse grondgebonden woningen. De gevels hebben een vlakverdeling met vlak en verbijzonderd metselwerk, waarbij ieder pand de inverse van het naastgelegen pand is. Per bouwdeel wordt een ander kleur en ander type verbijzonderd metselwerk toegepast. Waardoor zowel het blok als de individuele woning duidelijk afleesbaar is. De hoekwoningen met tweezijdig georiënteerde gevelopeningen zorgen voor levendige hoeken, en een alzijdig bouwblok. De verschillende bouwdelen worden gekoppeld door middel van tuinmuren in opengewerkt metselwerk.

Het project telt 61 woningen waarvan: 33 stadswoningen, 8 herenhuizen en een compact appartementencomplex met 20 huurappartementen, en 1 commerciële ruimte.

Naam van het gebouw

Machinistenhof

Opdrachtgever

Leyten

Architect

SPEE architecten

Bouwer

Ouwehand

Omschrijving

Dit gesloten woonblok bestaat uit verschillende bouwdelen die zich onderscheiden in maatvoering en gevelafwerking in verschillende kleuren en metselverbanden.

Terug naar prijs 2021 Vorige 8 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 537 weergaven

Stadsbouwgroep Overmaat

Jannes Linders

Het Poolcafé

Flatspot Magazine

Tuin van Noord

Beeldenfabriek/WDJA/Quadrat

Rotterdam Koningslaan

Mart Stevens

Sam's Place

ORIO architecten

Station Rotterdam Alexander

Gerrit Serné

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger