JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Maaspoints: Water Woud

Rotterdam wordt van oudsher bepaald door zijn relatie met de Maas en de natuurlijke kringlopen van eb en vloed. De rivier verbindt de stad met de haven, de zee, Europa en de rest van de wereld, vormt de connectie tussen noord en zuid, en het scheidt wijken. De rivierbedding heeft een enorm potentieel als een aantrekkelijke publieke ruimte. Deze natuurlijke waarde wordt verbeterd door getijdenparken met zachte kades en natuurlijke dijken.
Aan de zuidkant van het eiland Van Brienenoord in Rotterdam, hebben NEXT architects en H+N+S landschapsarchitecten het uitkijkpunt Water Woud ontworpen in de serie Maaspoints: bijzondere plekken langs de Maas om de relatie tussen stad en rivier en tussen mens en natuur te ervaren. De Maaspoints zijn specifiek ontworpen om de relatie tussen de Rotterdammers en de rivier te versterken en staan als krachtige symbolen voor de bredere visie van het getijdenpark. Het project Maaspoints is geïnitieerd door bagger- en landaanwinningsbedrijf Van Oord, gevestigd in Rotterdam en als geschenk gegeven aan de stad ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van het bedrijf.
Water Woud is de eerste Maaspoint die de Rotterdammer in direct contact brengt met de specifieke cyclische ecologie van het water. Hoewel elke Maaspoint zijn eigen thema heeft (van ecologie tot sport en recreatie), delen alle Maaspoints overeenkomsten in structuur en concept en vormen zo een netwerk langs de Maas.

Water Woud functioneert als een dubbel uitkijkpunt. Aan de ene kant kun je omhoogklimmen voor een panoramisch uitzicht over de rivier en de langsvarende schepen. Aan de andere kant kun je juist dalen naar de wonderlijke wereld van de lokale waterflora en -fauna. De structuur is ontworpen om bezoekers de verschillen in het waterpeil te laten ervaren. Een poëtische en tevens mysterieuze structuur die de rijke industriële havengeschiedenis van Rotterdam combineert met een verwijzing naar de bossen op het eiland Van Brienenoord. Water Woud maakt een nieuw stukje stad toegankelijk voor iedereen.

Water Woud bestaat uit 24 stalen palen, een stalen woud, die vaak worden gebruikt als meerpalen met een indrukwekkende diameter van 600 mm. 16 daarvan staan in het water en acht staan op de kade. Zes van de palen zijn dragende palen, de andere palen zijn geperforeerd met uitsparingen voor lokale flora en fauna. Water Woud is natuurinclusief: de structuur biedt onderdak aan de lokale Deltanatuur. Het onderste deel van de stalen palen biedt plek aan de moeras-goudsbloembloemen (spindotterbloem), een icoon van de Nederlandse deltaflora. In de hoger gelegen pijpen zijn uitsparingen opgenomen om vleermuizen en vogels te huisvesten.

Water Woud is nauw verbonden met Rotterdam: het concept, de constructie, de architectuur en de ecologische functie vloeien rechtstreeks voort uit de specificiteit van het eiland Van Brienenoord in Rotterdam. Ook de materialen zijn verbonden, de cortenstalen palen komen veel voor in de omgeving en verwijzen direct naar de industriële traditie van de havenstad Rotterdam. Tot slot wordt de relatie met Rotterdam versterkt door Van Oord: opgericht en gevestigd in Rotterdam. De opdrachtgever wilde iets creëren om bij te dragen aan de toekomst van de stad.

Naam van het gebouw

Maaspoints: Water Woud

Opdrachtgever

Van Oord – Marine Ingenuity

Architect

NEXT architects en H+N+S Landschapsarchitecten

Bouwer

Van Oord - Marine Ingenuity, Hakkers en De Boer & De Groot

Omschrijving

Uitkijkpunt op Brienenoordeiland, een bijzondere plek langs de Maas, maakt het mogelijk de relatie tussen stad en rivier en tussen mens en natuur te beleven.

Terug naar prijs 2021 Vorige 27 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 252 weergaven

Singelpand Nieuw Crooswijk

Fotografie: Loes van Duijvendijk

Terbregsehof

Rubén Dario Kleimeer

Sam's Place

ORIO architecten

Hotel 171

MWA Hart Nibbrig

Villa Ypenhof

Bart van Hoek

Feyenoord Academy & Sportclub Feyenoord

Bart van Hoek

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger