JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Forum Rotterdam

Forum Rotterdam betreft een grootschalige maar chirurgische interventie in een gemankeerd stuk Wederopbouwstad. Het project beslaat een compleet stadsblok met kenmerkende Rotterdamse architectuur: het Bankgebouw (Mertens, 1941-49) waarmee de Wederopbouw ooit startte, het Jungerhanspand (Kraaijvanger, 1952) en een gedeelte van de Lijnbaan (1959). Alleen HH de Klerk valt hier buiten.
De gebouwen omsloten een sombere binnenhof, waarin later een kantoortoren was toegevoegd. De noordzijde had een noodlijdende winkelplint, de oostzijde was buiten kantooruren doods. Het stadsblok vormde een ‘blinde vlek’ midden in het drukstbezochte voetgangersgebied van Nederland. De essentie van de opgave was om van deze slecht gebruikte plek weer een levendig stuk stad te maken.
Het plan hiervoor bestaat uit een combinatie van restauratie, renovatie, transformatie, reconstructie en nieuwbouw. En is daarmee een eigentijdse benadering van duurzame stedelijke vernieuwing, met respect voor de historie en maximaal gebruikmakend van het bestaande.

De uitgebreide en sterk verbeterde plint met winkel- en horecavoorzieningen en de nieuwe woonfunctie voegen veel toe aan de aantrekkingskracht en dynamiek van het stadscentrum. Bestaande m2 kantoor zijn omgezet naar hoogwaardiger functies (wonen en winkels), en er is ca. 15.000 m2 bvo toegevoegd. De bouwdelen leveren daarbij allemaal ook een belangrijke bijdrage aan de publieke ruimte.

De hoofdentree van het bankgebouw is opengegooid, het gerestaureerde trappenhuis en de geëtste ramen van Andries Copier zijn zichtbaar gemaakt voor het publiek. Aan de noordkant zijn de oorspronkelijke winkelruimten in ere hersteld en uitgebreid t.b.v. horeca. Aan de zuidkant is de granieten plint doorbroken door de vensters uit te zagen tot een arcade met de nieuwe entree en koffiebar van Donner, die zich definitief in de bank heeft gevestigd over drie verdiepingen. Met aan de achterzijde een groot atrium met glaskap, zichtbaar en bereikbaar via roltrappen vanuit de nieuwe entree. Samen met de toegang van Primark in het Jungerhanspand is zo van deze restruimte een aantrekkelijk pleintje gemaakt met een levendig terras.

De benauwde Lijnbaan-overbouwing is vervangen door een luchtige luifel met G-star entree, waardoor het perspectief van de Lijnbaan is geopend en beter aansluit op de karakteristieke overstekende luifels van het historische deel. Om middelgrote winkeleenheden te kunnen realiseren zijn de Lijnbaanwinkels aan de achterzijde uitgebreid en kregen een nieuwe gevel van glas in een betonframe waarbinnen optoppingen mogelijk zijn. Ondanks de vereiste schaalvergroting is in ritmiek, proporties en materiaalkeuze aansluiting gevormd bij de ‘oude’ Lijnbaan. Het nieuwe gevelscherm is zóver de hoek om doorgetrokken dat de Van Oldenbarneveltplaats nu écht bij het drukste voetgangerskruispunt van Rotterdam hoort. De hoge luifel boven de entree van de Primark en de nieuwe horeca onderin het bankgebouw zorgen voor een levendige plek als schakel tussen Lijnbaan en Coolsingel.

De kantoortoren (1978) is getransformeerd tot woontoren. De ronde balkons vormen een bloemblad dat de droge vorm van het gebouw omhult. De woningen zijn extra hoog en iedere ruimte heeft toegang naar een balkon via verdiepinghoge glasgevels. De toegang verloopt via een historisch trappenhuis van het bankgebouw en een lobby over het groene dak. Het glaskunstwerk van Guido de Waart is hier herplaatst.

Naam van het gebouw

Forum Rotterdam

Opdrachtgever

Multi Netherlands bv

Architect

OMA | WDJArchitecten

Bouwer

Sprangers Bouwbedrijf, Van Mierlo Dinkq

Omschrijving

Een grootschalige interventie blaast een gemankeerd stuk Wederopbouwstad nieuw leven in door restauratie, renovatie, transformatie, reconstructie en nieuwbouw te combineren.

Terug naar prijs 2021 Vorige 38 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 546 weergaven

Villa Stardust

Daria Scagliola

Staringbuurt

Hans Peter Föllmi

Tuin van Noord

Beeldenfabriek/WDJA/Quadrat

Hotel 171

MWA Hart Nibbrig

The Muse

©Christian van der Kooy

De Parel van Zuidwijk, Rotterdam

Jannes Linders

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger