JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

De Wasserij

Verborgen in een afgesloten binnengebied ligt de oude wasserij van het voormalig Bergwegziekenhuis. Vanschagen Architecten, Stipo en Stad2 (inmiddels gedrieën participerend in CoMaker) onderzochten risicodragend de potentie van het leegstaande pand voor Rotterdam. In opdracht van en in nauwe samenwerking met SKAR transformeerden we het tot een fashion hub. De Wasserij biedt werkruimte aan modeontwerpers én makers, zowel starters als meer gevestigde namen. Daarnaast herbergt de Wasserij de leer-werkplaats van Zadkine Fashion (interieurontwerp Krill-o.r.c.a.), een horeca/koffielounge en een makers-lab waar geavanceerde machines worden gedeeld en gebruikt. Door deze samenballing van plekken en activiteiten krijgt de Rotterdamse modewereld een stevige stimulans.

Het industriële pand is ingezet als een ‘jas’ die een wereld van werkplekken aan straten, stegen en pleintjes herbergt. Branding, wayfinding en kleurstelling is ontworpen door studio de Ronners. Streetart ondersteunt de ruimtelijke organisatie en sferen. De ateliers zijn eenvoudig van opzet en ingepast in de bestaande gebouwstructuur. In combinatie met hergebruik van bijvoorbeeld kozijnen kon zo het budget beperkt blijven.

Het onzichtbare gebouw is zichtbaar gemaakt door het iconische beeldmerk dat over de hele gevel is geplaatst. Grote puien bij entree en koffielounge leggen de link met de omgeving. Komend jaar gaat de transformatie hier verder, zo zijn de plannen. De parkeervlakte wordt getransformeerd in een groene, waterbergende oase, toegankelijk voor de omwonenden, het verpleeghuis en de buurt.

Een innige samenwerking van ontwerpende en overige disciplines heeft de onvermoede potentie van het gebouw voor functie, buurt en stad ten volle benut.

Naam van het gebouw

De Wasserij

Opdrachtgever

SKAR Rotterdam

Architect

Vanschagen Architecten; Studio de Ronners (branding, wayfinding, kleurstelling); Krill-o.r.c.a. (interieur Zadkine Fashion leer-werkplaats); Leo Krol (Solid Lighting, lichtontwerp); Streetart (Mick la Rock, Nnamari, Micha de Bie)

Bouwer

Intramax (bouwkundig); TTG Marcon (installaties)

Omschrijving

Voormalige ziekenhuiswasserij werd getransformeerd tot mode-hub met ateliers, leer-werkplaats en makers-lab, een impuls voor de Rotterdamse modewereld én de wijk.

Terug naar prijs 2021 Vorige 47 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 561 weergaven

17 sociale huurwoningen Rakstraat

Frank Hanswijk

Up:town

Ossip van Duivenbode

Osseweischool

Bart van Hoek

Op de Hill

Ossip van Duivenbode

Vorm Kantoor Rotterdam

Francois Verhoeven

Poort 16Hoven

3MP

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger