JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

De Wasserij

Verborgen in een afgesloten binnengebied ligt de oude wasserij van het voormalig Bergwegziekenhuis. Vanschagen Architecten, Stipo en Stad2 onderzochten de potentie van het leegstaande pand voor Rotterdam. In opdracht van en in nauwe samenwerking met SKAR transformeerden we het tot een fashion hub. De Wasserij biedt werkruimte aan modeontwerpers én makers, zowel starters als meer gevestigde namen. Daarnaast herbergt de Wasserij de leer-werkplaats van Zadkine Fashion (interieurontwerp Krill-o.r.c.a.), een horeca/koffielounge en een makers-lab waar geavanceerde machines worden gedeeld en gebruikt. Door deze samenballing van plekken en activiteiten krijgt de Rotterdamse modewereld een stevige stimulans.

Het industriële pand is ingezet als een ‘jas’ die een wereld van werkplekken aan straten, stegen en pleintjes herbergt. Branding, wayfinding en kleurstelling is ontworpen door studio de Ronners. Streetart ondersteunt de ruimtelijke organisatie en sferen. De ateliers zijn eenvoudig van opzet en ingepast in de bestaande gebouwstructuur. In combinatie met hergebruik van bijvoorbeeld kozijnen kon zo het budget beperkt blijven.

Het onzichtbare gebouw is zichtbaar gemaakt door het iconische beeldmerk dat over de hele gevel is geplaatst. Grote puien bij entree en koffielounge leggen de link met de omgeving. Komend jaar gaat de transformatie hier verder, zo zijn de plannen. De parkeervlakte wordt getransformeerd in een groene, waterbergende oase, toegankelijk voor de omwonenden, het verpleeghuis en de buurt.

Een innige samenwerking van ontwerpende en overige disciplines heeft de onvermoede potentie van het gebouw voor functie, buurt en stad ten volle benut.

Naam van het gebouw

De Wasserij

Opdrachtgever

SKAR Rotterdam

Architect

Vanschagen Architecten; Studio de Ronners (branding, wayfinding, kleurstelling); Krill-o.r.c.a. (interieur Zadkine Fashion leer-werkplaats); Leo Krol (Solid Lighting, lichtontwerp); Streetart (Mick la Rock, Nnamari, Micha de Bie)

Bouwer

Intramax (bouwkundig); TTG Marcon (installaties)

Terug naar prijs 2021 Vorige 5 / 12 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 161 weergaven

Het Epos

Fotografie: Ossip van Duivenbode

Hospice de Liefde

Sebastian van Damme

Singelpand Nieuw Crooswijk

Fotografie: Loes van Duijvendijk

The Muse

©Christian van der Kooy

Daklantaarn Bella Vista

burobeb

De Wasserij

Fotografie: Valerie Spanjers

Inzenden Rotterdam Architectuurprijs 2021 geopend

Welk gebouw wint dit jaar de Rotterdam Architectuurprijs? Inzenden kan tot en met 15 maart.

Fenix I, het Erasmus MC, het Timmerhuis, het Schieblock, Rotterdam CS en CPO Hooidrift. Het zijn enkele van de winnaars van de afgelopen tien edities. Wat wordt het beste gebouw van Rotterdam in 2021? Wij nodigen de teams van ontwerpers, opdrachtgevers en bouwers van harte uit om hun projecten in te dienen voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021! Inzenden kan van 1 februari tot en met 15 maart.

Welke gebouwen?

Elk type gebouw* kan meedingen naar de prijs – of het nu om wonen gaat, leren, werken, sporten, infrastructuur of een andere functie. Het maakt niet uit of het een klein of een groot bouwwerk betreft, nieuwbouw of transformatie. De Rotterdam Architectuurprijs is op zoek naar vakmanschap, innovatie en naar de bijdrage van gebouwen aan de stad.

Waaraan moet een gebouw voldoen?

Inzenden & inloggen

Een bouwwerk met zeggingskracht komt tot stand in een samenspel van opdrachtgever, bouwer en ontwerper. Wij gaan er dan ook van uit dat de teams achter de gebouwen de inhoud van hun inzending onderling afstemmen.

Voor het inzenden van een project is het nodig om in te loggen. Wie eerder een project heeft ingediend kan bestaande inloggegevens gebruiken of een nieuw account aanmaken. Wie voor het eerst een project inzendt, maakt een nieuw account met inloggegevens aan. Inloggen en registreren kan hier.

*Tijdelijke bouwwerken worden in het geval van een uitzonderlijk goed samenspel tussen ontwerper, opdrachtgever en bouwer in behandeling genomen. Aan indieners wordt gevraagd om dit samenspel te beargumenteren bij inzending.
Lijst
  1. Hospice de Liefde
  2. Daklantaarn Bella Vista
  3. Huizen met 2 deuren
  4. De Wasserij
  5. Singelpand Nieuw Crooswijk
  6. Het Epos
  7. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een juryprijs en een publieksprijs … Lees meer > Nyasha Harper-Michon ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt op het snijvlak van… Lees meer > Tobias Verhoeven ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij Tobias… Lees meer > Femke Feenstra ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind als geboren en… Lees meer > Bert Dirrix ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de Prix de Rome… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger