JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

De Startmotor

Het Motorstraatgebied is decennialang achter gebleven bij de grootstedelijke ontwikkelingen rond het Zuidplein. In de laatste jaren is hier verandering in gekomen. Het gebied vormt, door haar ligging, de ideale plek voor jongeren: nabij een groot OV-knooppunt, Ahoy, een groot overdekte winkelcentrum, onderwijsinstellingen, het Zuiderpark en vlakbij belangrijke uitvalswegen.

De Startmotor levert, met 581 zelfstandige appartementen en vele collectieve voorzieningen, een bijdrage aan deze ontwikkeling. Het is mede de kiem voor sociaal-economische en stedelijke ontwikkeling van het direct omliggend gebied.

De Startmotor beoogd een alternatief te bieden voor de particuliere kamermarkt. Een veilige omgeving voor jongeren (niet alleen studenten) die het ouderlijk huis verlaten en voor het eerst zelfstandig gaan wonen. Elke bewoner beschikt over een compact en zelfstandig appartement met balkon maar het gebouw heeft ook een keur aan collectieve voorzieningen die het bewoners mogelijk maakt zich met elkaar verbinden en relaties versterken. ‘Community living’ waarbij niets collectief moet maar wel kan en daarmee isolement wordt tegen gegaan en gemeenschapszin bevorderd. Activiteiten worden voor en door bewoners georganiseerd.

De Startmotor ligt centraal in een gebied en vormt één bouwblok met het naastliggende kantoorgebouw. Het grote volume bepaalt de omliggende stedenbouwkundige ruimte.De dubbelhoge transparante plint met in elke beuk openslaande deuren hecht het gebouw zowel fysiek als programmatisch aan het maaiveld, het middenstuk laat het gebouw aansluiten op de middelhoge gebouwen in de omgeving wat versterkt wordt door de terugliggende gevel en het afwijkend materiaalgebruik van  de bovenste drie lagen.

Door de ligging in een gebied dat na de oorlog in ontwikkeling is gebracht is in de architectuur gekozen voor verwijzingen naar wederopbouwarchitectuur zoals zichtbaar in de structuren van metselwerk en glas en bijvoorbeeld in de wijze waarop de balkons zijn vormgegeven en aansluiten op de penanten. Zo ook in de banden met zigzaggend siermetselwerk die verticaal de hoofdvolumes beëindigen en horizontaal de massa’s juist met elkaar verbinden. Daarnaast is de gevels naast de entree voorzien van een 12 meter hoog baksteenreliëf van een dansend paar. Het gebouw slaat zo een brug tussen de geschiedenis en de toekomst van het gebied.

De omgeving zal door de gemeente Rotterdam de komende tijd opnieuw worden ingericht waarmee het gebouw grotendeels wordt ingebed in een auto vrije groene zone en de relatie met het omringende gebied verder wordt versterkt.

Vanaf de eerste verdieping omsluiten drie vleugels waarin alle appartementen zijn gelegen een binnenhof. Elk appartement is voorzien van een klein balkon met glazen borstwering met zeefdrukprint. Samen met de glazen schuifdeuren tussen de metselwerkpenanten maakt de transparante gevel dat de stad een deel van de woning wordt.

Op de begane grond bevinden zich een horeca-, loungeruimte, postkasten en pakketservice, een fitnessruimte, hobbyruimte, 600 m2 commerciële ruimte en een dubbel hoge fietsenberging met plek voor ruim 700 fietsen. Hieronder biedt een parkeerkelder ruimte aan meer dan 100 parkeerplaatsen.

Op elke verdieping ligt een thematische gemeenschappelijke ruimten zoals studie- film- werk- relax of leesruimte die voor alle bewoners ter beschikking staat.

Het binnenhof op de eerste verdieping bevat een calistenics sportdek. De daken op de drie onderscheiden volumes zijn elk op eigen wijze ingericht. Op het dak van de zevende verdieping kunnen bewoners zelf groente telen in moestuinen, op het dak twee verdiepingen hoger bevind zich een zes meter hoge sportkooi me een wijds uitzicht over de stad (inclusief De Kuip) en op het hoogste dak is een gezamenlijk loungeruimte met professionele keuken gesitueerd met aansluitend zonnedak met glazen windscherm. Alle overige dakvlakken inclusief de sportkooi en liftopbouwen zijn volledig belegd met zonnepanelen.

Naam van het gebouw

De Startmotor

Opdrachtgever

BPA Ridderkerk

Architect

Marge Architecten

Bouwer

Martens aannemingsbedrijf Lekkerkerk

Omschrijving

Als alternatief voor de particuliere kamermarkt biedt de Startmotor compacte zelfstandige appartementen met collectieve voorzieningen voor sport, hobby en ontspanning.

Terug naar prijs 2021 Vorige 4 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 186 weergaven

Sam's Place

ORIO architecten

STAR -shl Laboratorium

Ossip van Duivenbode

Stadsbouwgroep Overmaat

Jannes Linders

Up:town

Ossip van Duivenbode

De Wasserij

Fotografie: Valerie Spanjers

Op de Hill

Ossip van Duivenbode

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger