JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

De Parel van Zuidwijk, Rotterdam

De Parel van Zuidwijk (Britsenburg) is onderdeel van het herstructureringsplan van Kaan Architecten voor de zuidoostelijke buurt De Burgen van Zuidwijk, Rotterdam, in de jaren ’50 ontworpen door architect Van Tijen.
Net als Van Tijen handhaaft Kaan Architecten in haar plan een tussenschaal van grotere architectonische eenheden, die meerdere bouwblokken kunnen beslaan en die een eigen type verkaveling en architectuur hebben. Deze compositie van grotere architectonische eenheden en het groen daartussen geeft deze wijk een prettige, ‘lossige’ en ontspannen sfeer.
Het plandeel waaraan wij gewerkt hebben bestaat uit 2 bouwvelden waarbij Kaan de bebouwing in stroken langs de buitenomtrek van het veld geplaatst heeft, dus zonder voortuinen, zodat een samengesteld ‘gesloten bouwblok’ ontstaat met een harde buitencontour. Het eerste veld, Schuilenburg, is al enige jaren geleden gerealiseerd, terwijl het 2e bouwveld, Britsenburg, door opdrachtgever Vestia onlangs is gebouwd.
Bij dit bouwveld wordt de buitencontour gevormd door een 3e laagse bebouwing van eengezinswoningen in stroken. Hieraan is toegevoegd een autovrije tussenstraat met eengezinswoningen in 2 lagen. Aldus is de opbouw van woning naar reeks naar het bouwblok als geheel goed en helder afleesbaar.
De voorgevels van de woningen zijn op de begane grond terugliggend en ‘gevoerd’ met witte beplating. Op de verdiepingen zijn de voorgevels gemetseld in een heldergele genuanceerde steen. Bij kopgevels draait dit om: de begane grond is daar gemetseld terwijl de verdiepingen gestuct zijn. Waar voor- en kopgevels elkaar ontmoeten ontstaat zo een spel van kleur en materialen dat de compositie van stroken binnen de gesloten-bouwblok contour laat zien. Aluminium raamframes benadrukken de individuele woningen, versterken het repetitieve van de woningreeksen en verbinden voor- en kopgevels.

Naam van het gebouw

De Parel van Zuidwijk, Rotterdam

Opdrachtgever

Vestia

Architect

Steenhuis Bukman Architecten

Bouwer

Ten Brinke Bouw

Omschrijving

Dit semi-gesloten bouwblok in gele baksteen maakt deel uit van een herstructurering van de wijk De Burgen, in de jaren vijftig ontworpen door Van Tijen.

Terug naar prijs 2021 Vorige 12 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 245 weergaven

De Gevangeniskapel

Frank Hanswijk

Keilepand

Frank Hanswijk

Huizen met 2 deuren

Sebastian van Damme

De Startmotor

ScagliolaBrakkee

Maastunnelcomplex

Jan de Groen

Snelleman- en Vletstraat

Piet Mes

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger