JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

De Gevangeniskapel

Verborgen parel aan de Noordsingel


Verborgen achter de hoge muren van de voormalige Noordsingelgevangenis ligt de gevangeniskapel. De kapel vormt een onderdeel van uniek complex met een bijzondere geschiedenis. Met het vertrek van de gevangenen ontstond de ruimte een karaktervol stuk stad aan het Oude Noorden toe te voegen.

Van gevangenis naar ‘Tuin van Noord’
Het doorbreken van de gevangenismuren is symbolisch voor de herontwikkeling van het Noordsingelcomplex. Door nieuwe functies toe te voegen en de monumentale en karakteristieke kenmerken van de voormalige gevangenis te behouden en nieuwe enthousiaste bewoners te trekken, creëren we een open en groen leefgebied waar je heerlijk kunt wonen, werken en ontspannen. Een transformatie van een gesloten en sobere omgeving, waar men niet vrijwillig verblijft, naar een open, groene en uitnodigende 'Tuin van Noord' die mensen met elkaar verbindt in het Oude Noorden.
De kapel (8 woningen) is onderdeel van het totale masterplan waarbij WDJArchitecten de overige woningen heeft ontworpen en Quadrat het landschappelijk ontwerp heeft gemaakt.


Wonen in de Gevangeniskapel
Midden in de tuin staat de kapel met hoge plafonds, unieke raampartijen en een bijzondere entree. Zowel binnen als buiten is direct te zien dat de woningen voorheen een prachtige kapel waren. HD architecten heeft hier acht ruime woningen met een driehoekige plattegrond ontworpen. Iedere woonlaag heeft zijn eigen karakter. De woonkeuken op de begane grond opent zich met een grote pui naar de tuin. In de woonkamer geniet je van bijzonder licht door de hoge kerkramen. En op de zolder bevind je je onder een historische houten kap. De verschillende sferen in iedere ruimte maken het lopen door het huis tot een beleving.

Naam van het gebouw

De Gevangeniskapel

Opdrachtgever

Tuin van Noord/HD Groep

Architect

Peter Bakker, HD architecten

Bouwer

BIK Bouw

Omschrijving

Deze voormalige gevangeniskapel in de Tuin van Noord werd getransformeerd tot acht bijzondere woningen met een driehoekige plattegrond.

Terug naar prijs 2021 Vorige 45 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 485 weergaven

Machinistenhof

Ossip van Duivenbode

Poort 16Hoven

3MP

Fatimaschool

Rob 't Hart

Villa Ypenhof

Bart van Hoek

17 sociale huurwoningen Rakstraat

Frank Hanswijk

Maastunnelcomplex

Jan de Groen

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger