JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Daklantaarn Bella Vista

Het monumentale herenhuis ‘Bella Vista’, waar voor het bovenste appartement een hedendaagse daklantaarn is ontworpen, is gesitueerd op een prominente hoeklocatie. Het pand maakt onderdeel uit van het beschermd stadsgezicht en is een gemeentelijk monument. Het is een rijk gedetailleerd pand ontworpen in 1908 in de periode van de Jugendstil. De gevel aan de Heemraadssingel is voorzien van een tweeverdiepingshoge erker met balkon en verheven entree. De gevel aan de Robert Fruinstraat is opgewaardeerd door boogramen aan het trappenhuis. De bijzondere ligging op de hoek van de Heemraadssingel en Robert Fruinstraat wordt geaccentueerd door het markant torentje. Het torentje vormt het fraai vormgegeven scharnierpunt tussen beide gevels. De achtergevel is wezenlijk soberder gedetailleerd dan de overige gevels. De Robert Fruinstraat staat onder een duidelijke hoekverdraaiing op de Heemraadssingel. De kern van de dakopbouw kent in zijn plattegrond een logische constructieve opbouw die voortbouwt op de draagmuren van het pand loodrecht op de Heemraadssingel. De voor- en zijgevel, die als schil om de dakopbouw zijn opgespannen , nemen daarentegen de specifieke richting van de Robert Fruinstraat op en geven daarmee uitdrukking aan de kenmerkende straathoek. De dakopbouw is terughoudend op het dak geplaatst met ruime afstand tot voor– en zijgevel van het bestaande hoekpand. De dakopbouw krijgt door de opgespannen gevel in massa, vorm en richting een eigen karakter dat is toegespitst op de hoek-locatie. De gevelschilden van de opbouw aan de Heemraadssingel en Robert Fruinstraat nemen de hellingshoek op van de dakschilden van het bestaande pand. Het hekwerk, dat de buitenruimte tussen kern en schil afbakent, is in de lijn van de gevelschilden geplaatst. De overhoekse raampartij vormt een snede in de schil die op terughoudende wijze de bijzondere ligging van het hoekpand accentueert. Een vrijstaande spiltrap verbind de woonverdieping met de opbouw. Het bestaande pand kent een zeer rijke detaillering in baksteen, natuursteen, hout, leien en zink. Zink wordt toegepast voor de afdekking van het torentje, bij de zijwangen van de dakkapel en bij de afdekking van de erker. Voor de materialisatie van de dakopbouw wordt eveneens gekozen voor zink. Door de ‘lantaarn’ 50 cm boven het bestaande dak te ontwerpen en te laten ‘zweven’ wordt de hedendaagse toevoeging nog meer verzelfstandigd van het monument. Het ‘zweven’ geeft samen met het mos-sedum dak een nieuwe dimensie aan de woonbeleving in de opbouw. Het gevoel van de tuinkamer met uitzicht op een dak-landschap is compleet.

Naam van het gebouw

Daklantaarn Bella Vista

Opdrachtgever

Marlies en Jenneke

Architect

BUROBEB

Bouwer

Lagendijk

Omschrijving

Monumentaal Jugendstil herenhuis uit 1908 kreeg via een ‘zwevende’, hedendaagse daklantaarn met terras weids uitzicht over de stad.

Terug naar prijs 2021 Vorige 42 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 697 weergaven

Feyenoord Academy & Sportclub Feyenoord

Bart van Hoek

De Raedt

Mioulet Fotografie

De Parel van Zuidwijk, Rotterdam

Jannes Linders

Keilepand

Frank Hanswijk

Machinistenhof

Ossip van Duivenbode

Vorm Kantoor Rotterdam

Francois Verhoeven

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger