JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Daklantaarn Bella Vista

Het monumentale herenhuis ‘Bella Vista’, waar voor het bovenste appartement een hedendaagse daklantaarn is ontworpen, is gesitueerd op een prominente hoeklocatie. Het pand maakt onderdeel uit van het beschermd stadsgezicht en is een gemeentelijk monument. Het is een rijk gedetailleerd pand ontworpen in 1908 in de periode van de Jugendstil. De gevel aan de Heemraadssingel is voorzien van een tweeverdiepingshoge erker met balkon en verheven entree. De gevel aan de Robert Fruinstraat is opgewaardeerd door boogramen aan het trappenhuis. De bijzondere ligging op de hoek van de Heemraadssingel en Robert Fruinstraat wordt geaccentueerd door het markant torentje. Het torentje vormt het fraai vormgegeven scharnierpunt tussen beide gevels. De achtergevel is wezenlijk soberder gedetailleerd dan de overige gevels. De Robert Fruinstraat staat onder een duidelijke hoekverdraaiing op de Heemraadssingel. De kern van de dakopbouw kent in zijn plattegrond een logische constructieve opbouw die voortbouwt op de draagmuren van het pand loodrecht op de Heemraadssingel. De voor- en zijgevel, die als schil om de dakopbouw zijn opgespannen , nemen daarentegen de specifieke richting van de Robert Fruinstraat op en geven daarmee uitdrukking aan de kenmerkende straathoek. De dakopbouw is terughoudend op het dak geplaatst met ruime afstand tot voor– en zijgevel van het bestaande hoekpand. De dakopbouw krijgt door de opgespannen gevel in massa, vorm en richting een eigen karakter dat is toegespitst op de hoek-locatie. De gevelschilden van de opbouw aan de Heemraadssingel en Robert Fruinstraat nemen de hellingshoek op van de dakschilden van het bestaande pand. Het hekwerk, dat de buitenruimte tussen kern en schil afbakent, is in de lijn van de gevelschilden geplaatst. De overhoekse raampartij vormt een snede in de schil die op terughoudende wijze de bijzondere ligging van het hoekpand accentueert. Een vrijstaande spiltrap verbind de woonverdieping met de opbouw. Het bestaande pand kent een zeer rijke detaillering in baksteen, natuursteen, hout, leien en zink. Zink wordt toegepast voor de afdekking van het torentje, bij de zijwangen van de dakkapel en bij de afdekking van de erker. Voor de materialisatie van de dakopbouw wordt eveneens gekozen voor zink. Door de ‘lantaarn’ 50 cm boven het bestaande dak te ontwerpen en te laten ‘zweven’ wordt de hedendaagse toevoeging nog meer verzelfstandigd van het monument. Het ‘zweven’ geeft samen met het mos-sedum dak een nieuwe dimensie aan de woonbeleving in de opbouw. Het gevoel van de tuinkamer met uitzicht op een dak-landschap is compleet.

Naam van het gebouw

Daklantaarn Bella Vista

Opdrachtgever

Marlies en Jenneke

Architect

BUROBEB

Bouwer

Lagendijk

Terug naar prijs 2021 Vorige 3 / 13 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 324 weergaven

Hospice de Liefde

Sebastian van Damme

Daklantaarn Bella Vista

burobeb

Huizen met 2 deuren

Sebastian van Damme

Singelpand Nieuw Crooswijk

Fotografie: Loes van Duijvendijk

The Muse

©Christian van der Kooy

Feyenoord Academy & Sportclub Feyenoord

Feyenoord Academy

Inzenden Rotterdam Architectuurprijs 2021 geopend

Welk gebouw wint dit jaar de Rotterdam Architectuurprijs? Inzenden kan tot en met 15 maart.

Fenix I, het Erasmus MC, het Timmerhuis, het Schieblock, Rotterdam CS en CPO Hooidrift. Het zijn enkele van de winnaars van de afgelopen tien edities. Wat wordt het beste gebouw van Rotterdam in 2021? Wij nodigen de teams van ontwerpers, opdrachtgevers en bouwers van harte uit om hun projecten in te dienen voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021! Inzenden kan van 1 februari tot en met 15 maart.

Welke gebouwen?

Elk type gebouw* kan meedingen naar de prijs – of het nu om wonen gaat, leren, werken, sporten, infrastructuur of een andere functie. Het maakt niet uit of het een klein of een groot bouwwerk betreft, nieuwbouw of transformatie. De Rotterdam Architectuurprijs is op zoek naar vakmanschap, innovatie en naar de bijdrage van gebouwen aan de stad.

Waaraan moet een gebouw voldoen?

Inzenden & inloggen

Een bouwwerk met zeggingskracht komt tot stand in een samenspel van opdrachtgever, bouwer en ontwerper. Wij gaan er dan ook van uit dat de teams achter de gebouwen de inhoud van hun inzending onderling afstemmen.

Voor het inzenden van een project is het nodig om in te loggen. Wie eerder een project heeft ingediend kan bestaande inloggegevens gebruiken of een nieuw account aanmaken. Wie voor het eerst een project inzendt, maakt een nieuw account met inloggegevens aan. Inloggen en registreren kan hier.

*Tijdelijke bouwwerken worden in het geval van een uitzonderlijk goed samenspel tussen ontwerper, opdrachtgever en bouwer in behandeling genomen. Aan indieners wordt gevraagd om dit samenspel te beargumenteren bij inzending.
Lijst
  1. Hospice de Liefde
  2. Daklantaarn Bella Vista
  3. Huizen met 2 deuren
  4. De Wasserij
  5. Singelpand Nieuw Crooswijk
  6. Het Epos
  7. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een juryprijs en een publieksprijs … Lees meer > Nyasha Harper-Michon ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt op het snijvlak van… Lees meer > Tobias Verhoeven ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij Tobias… Lees meer > Femke Feenstra ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind als geboren en… Lees meer > Bert Dirrix ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de Prix de Rome… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger