JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

17 sociale huurwoningen Rakstraat

“De vraag naar betaalbare huurwoningen in de stad is groot.
In Crooswijk zijn 17 diverse sociaal plus woningen gerealiseerd aan de Schuttersweg en Rakstraat voor Woonstad Rotterdam.
De woningen zijn georganiseerd en opgedeeld in een ensemble van 3 blokken, die aansluiting zoeken bij de schaal en maat van het Schutterskwartier.”


Het project bestaat uit 6 appartementen en 11 grondgebonden woningen. Met dit project wordt een vervolg stap gezet in de verbetering van het Schutterskwartier in Crooswijk en draagt Woonstad bij aan een diverser en inclusiever Rotterdam.

Het Schutterskwartier is een wijk uit het interbellum van de 20e eeuw. De woningen aan de Rakstraat kenden begin 21e eeuw funderingsproblemen en waren niet meer bewoonbaar. Nadat de woningen zijn gesloopt tussen 2008 en 2015 heeft de kavel gefunctioneerd als buurtfunctie en moestuin: de RakAkker. Nu is de hoek weer een nieuw thuis voor bewoners uit de wijk, waar mensen met plezier betaalbaar kunnen wonen.
De 17 woningen, entree, gemeenschappelijke ruimte en het stadswarmte station zijn als een puzzel in elkaar geplaatst door 7 verschillende type woningen te realiseren, variërend van 46m2 tot 96m2. Deze woningen zijn gemaakt voor het sociaal plus segment.
De uitdaging was om het project binnen het beperkte budget en strakke planning te kunnen realiseren. Uiteindelijk voeren soberheid, doelmatigheid en eenvoudige verschijningsvorm de boventoon en is het een gewild project geworden waar bewoners graag willen wonen.
Voor de eengezinswoningen zijn veel inschrijvingen geweest, die de schaarsheid van betaalbare nieuwbouw woningen onderstrepen.

Naam van het gebouw

17 sociale huurwoningen Rakstraat

Opdrachtgever

Woonstad Rotterdam

Architect

Toko Fuze (opdrachtnemer: Bokkers van der Veen)

Bouwer

Gebroeders Verschoor

Omschrijving

Een ensemble van drie blokken sociale woningbouw met appartementen en grondgebonden woningen verrijkt het woningaanbod in vroegtwintigste eeuws Crooswijk.

Terug naar prijs 2021 Vorige 29 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 323 weergaven

De Wasserij

Fotografie: Valerie Spanjers

Daklantaarn Bella Vista

burobeb

Feyenoord Academy & Sportclub Feyenoord

Bart van Hoek

Maastunnelcomplex

Jan de Groen

17 sociale huurwoningen Rakstraat

Frank Hanswijk

Rechthuislaan, Katendrecht

Manou Huijbregts

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger