JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Villa Ypenhof

Van twee 19e-eeuwse pachterswoningen die de ophaalbrug naar Landgoed Ypenhof flankeerden is er één verdwenen. Hiervoor in de plaats bouwde architect Van den Broek in de vorige eeuw zijn monumentale eigen woonhuis.

Villanova architecten transformeerde het overgebleven pachtershuisje tot een villa van meer dan 600m2. De grootste uitdagingen daarbij: beschermd stadgezicht, een bosrijk kavel en het karakter van een klein huisje in het groen behouden.

Historisch karakter

Het 19e-eeuwse huisje bleek sterk verzakt en niet meer te restaureren. Om het toch te kunnen behouden werd steentje voor steentje uitgetekend en opnieuw opgemetseld in schoon metselwerk zonder witte keimlaag voor een fraaier contrast met de witte nieuwbouw.

Architectuur

De nieuwbouw is vanaf de straat gezien optisch vrijstaand ontworpen van het pachtershuis. Ze zijn met elkaar verbonden door een glazen hal die onopvallend is vormgegeven. Om weerspiegeling in het glas te voorkomen kreeg het sedumdak op deze hal een flink overstek en is aan de randen verjongd gedetailleerd tot een dunne dakrand met verholen dakgoot.
Het modernistische ontwerp van de nieuwbouw sluit aan bij de naastgelegen villa Van den Broek, met minimalistische details en slanke metalen kozijnen. Ook de opzet met een gesloten straatkant en de open tuinzijde is een weerspiegeling van deze villa.
In nauw overleg met Welstand en Stedenbouw ontwierpen we alle uitbreidingen tussen de bestaande bomen door. Het woongedeelte en het slaapgedeelte liggen in een U-vorm rond een halfopen patio, zodat de tuin diep in de villa doordringt. Dit zorgt voor prachtige zichtlijnen vanuit de gehele woning.
Door de voorzijde van het slaaphuis te verjongen is de smalle hoge voorgevel qua maat gelijkwaardig en in balans met het horizontale volume van het pachtershuisje.

Ruimtelijke indeling

Het herbouwde pachtershuisje is het werkgedeelte. De volledig glazen dakkapel maakt van de zolder een prettige ruimte, grenzend aan een dakterras in een zee van sedum.
Het slaapgedeelte heeft twee verdiepingen en bestaat ondermeer uit de hoofdslaapkamer met tuinterras en twee kinderkamers, ieder met een eigen badkamer en veel ochtendzon.
In de kelder ligt een zwembad, sauna, bijkeuken en fitnessruimte. Deze ondergrondse ruimtes krijgen royaal daglicht door grote ramen aan een verdiepte patio.
De woonkamer en woonkeuken met hoog plafond zijn gericht op de avondzon. De grote glazen zaagtandgevel is grotendeels te openen, zodat de woning en de patio in elkaar overlopen. Via de zaagtand is er zelfs zicht op de voordeur.

Duurzaamheid

De nieuwbouw is zeer goed geïsoleerd en heeft daarbinnen een grote steenachtige massa als warmtebuffer. Balansventilatie met warmteterugwinning minimaliseert het energieverlies.
De royale raamoppervlakken op het zuiden leveren passieve zonne-energie op en overige warmte wordt geleverd door een warmtepomp, die gebruik maakt van aardwarmte. In de zomer kan deze installatie koelen en bouwt een warmtebuffer in de grond op. Zonnecollectoren en pv-panelen op het dak zorgen voor warm water en elektriciteit.

Brug

De nieuwe brug naar de villa is een voorgespannen getoogde betonbrug, geschikt voor vrachtverkeer. Door de witte brugranden boven het donker geschilderde brugdek toont de brug slank en elegant.
De poort is in hoofdvorm materiaal, en details een klein broertje van de uitbreiding.

Naam van het gebouw

Villa Ypenhof

Opdrachtgever

particulier

Architect

Villanova architecten

Bouwer

Van der Windt

Omschrijving

Een 19e eeuws pachtershuis werd opnieuw opgebouwd en uitgebreid met nieuwbouw tot een villa van meer dan 600m2 met zwembad in de kelder.

Terug naar prijs 2021 Vorige 37 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 398 weergaven

STAR -shl Laboratorium

Ossip van Duivenbode

Rotterdam Koningslaan

Mart Stevens

De Raedt

Mioulet Fotografie

Villa Ypenhof

Bart van Hoek

The Muse

©Christian van der Kooy

Hospice de Liefde

Sebastian van Damme

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger