JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Keilepand

Het Keilepand is de transformatie van een voormalig pakhuis uit 1922 naar een bruisende hotspot in MerweVierhavens (M4H). De bouwkundige ingrepen maken nieuwe activiteiten mogelijk en sluiten architectonisch naadloos aan bij de stoere monumentale architectuur van het Keilepand.

Organische gebiedsontwikkeling
Toen GROUP A en studio ADAMS het Keilepand in 2015 bezochten zagen ze de kansen van dit volledig in beton opgetrokken ontwerp van W. Kreis & Jüngst. Onder voorwaarden de interne verbouwing inclusief financiering en organisatie voor eigen rekening te nemen betrokken ze het Keilepand tegen een relatief lage huur. Na een plotselinge onteigening van de toenmalige eigenaren, gingen de huurders in gesprek met de gemeente over de waarde, transformatie en toekomst van het gebouw. “Als wij dit pand zelf kopen, zijn we in staat het de komende 10 jaar dynamisch en duurzaam te transformeren”, zei Folkert van Hagen. Zo ontstond het Keilepand, een activity-based verzamelgebouw gelegen naast de Voedseltuin in het Makers District waar gelijkgestemde bedrijven vormgeven aan een duurzame toekomst.

Veerkrachtige community
In november 2019 hebben vertegenwoordigers van het KeileCollectief het gemeentelijk monument aangekocht. Hiermee is een betaalbare plek voor ondernemers in de ontwikkelingen van M4H geborgd. Bovendien kunnen participerende bedrijven zeggenschap verwerven over de toekomstplannen en zich langzaam inkopen. De interessante mix van zorgvuldig geselecteerde partijen kenmerkt het Keilepand. Van ontwerpers die samenwerken in een open atelier tot de IABR die hier zowel kantoor houdt als tentoonstellingen organiseert. Vanuit de kelder opereren voedselondernemers als de Kaapse Brouwers en Rechtstreex en in het voorjaar van 2021 opent de culinaire broedplaats Food Union Rotterdam (FUR) haar deuren. Met AANKEILEN verbindt het KeileCollectief kennis en ervaring aan de omgeving in een reeks lezingen en workshops over en door bedrijven in M4H. Hiermee participeren de gebruikers van het pand op innovatieve wijze in de organische transitie van het gebied en vormt het Keilepand de plek waar de M4H community elkaar ontmoet.

Programmatisch ontwerpen
Het Keilepand is het voormalige poortgebouw van Thomsen’s Havenbedrijf. Met de oorspronkelijke kwaliteiten van het pand als vertrekpunt zijn de ontwerpers op de bovenste verdieping gevestigd, de makers op de begane grond en de doeners in de kelder. Sinds de aankoop van het pand wordt het gebouw in nauw overleg met haar huurders, stap voor stap getransformeerd en toekomstbestendig gemaakt. De grote opslaghallen zijn zo vormgegeven dat de ruimtelijkheid overal voelbaar is terwijl iedere ruimte zijn eigen identiteit heeft. De centrale as verbindt de drie verdiepingen en staat garant voor ontmoetingen, lezingen en debatten. Waar het Keilepand voorheen diende als overslagpunt tussen zeehaven en binnenhaven vormt het nu de verbinding tussen haven en de ‘nieuwe’ stad.

Energieneutraal
Met de installatie van een warmtepomp en isolatie van dak en gevel is het Keilepand van energielabel G naar A+ gegaan. Door toevoeging van zonnepanelen op het dak zal het pand uiteindelijk het label A++ verkrijgen en kan het pand van het gas af.
Het KeileCollectief adresseert, initieert en participeert zo op geheel eigen wijze in actuele ruimtelijke opgaven en vormt met het Keilepand als thuisbasis een katalysator voor stedelijke vernieuwing.

Naam van het gebouw

Keilepand

Opdrachtgever

KeileCollectief

Architect

GROUP A i.s.m. studio ADAMS

Bouwer

Cordeel Nederland & KeileCollectief

Omschrijving

Pakhuis uit 1922 in Makers District werd verbouwd tot activity-based verzamelgebouw waarvan de gebruikers - van bierbrouwer tot IABR – de toekomst vormgeven.

Terug naar prijs 2021 Vorige 40 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 333 weergaven

Singelpand Nieuw Crooswijk

Fotografie: Loes van Duijvendijk

renovatie Tuinenhoven 6 laag

biq (Marcel Berghout)

De Raedt

Mioulet Fotografie

Hotel 171

MWA Hart Nibbrig

Maastunnelcomplex

Jan de Groen

Woonhuis aan Schans

Edwin Prins

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger