JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Maastunnelcomplex

Maastunnel: nieuw als vanouds

Nieuw als vanouds. Dat is de op 17 oktober 2020 heropende Maastunnel in het hart van Rotterdam. Na 75 jaar trouwe dienst waren de iconische auto-, fiets- en voetgangerstunnel toe aan een grondige renovatie/restauratie. Onder de rijvloer was betonrot aangetroffen en de tunnel moest voldoen aan de nieuwe Europese tunnelwetgeving. Op 3 juli 2017 ging de ruim drie jaar durende renovatie/restauratie van start, met de gedeeltelijke sluiting van de tunnel tot gevolg.

Naast voornoemde urgente aanleidingen maakten ook andere aspecten onderdeel van het project, zoals vernieuwing van vrijwel alle technische installaties en herstel van het rijksmonument. Hierbij is gekozen de oorspronkelijke tijdslaag terug te brengen. Noodzakelijke aanpassingen en toevoegingen zijn ontworpen als een terughoudende herkenbare nieuwe tijdslaag, dienend aan het monument.

Veel installatieonderdelen zijn onzichtbaar verwerkt. De verlichting is voorzien van energiezuinige LED. Deze LED zijn custom made gemaakt en geven in de normale gebruikssituatie hetzelfde amberkleurig beeld
als de oorspronkelijke lagedruk natriumlampen. In geval van een calamiteit worden deze geschakeld naar wit lichten gaat de omvangrijke veiligheidsverlichting branden. Om het tunnelbeeld verder positief te beïnvloeden is teruggegrepen naar de oorspronkelijke gele klinker verharding. De kleur hiervan is in asfalt teruggekomen. De tunnel-ventilatie is geheel gewijzigd en een zichtbaar onderdeel van de nieuwe tijdslaag met zorg ingepast in het monument.

Naam van het gebouw

Maastunnelcomplex

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Architect

Oorspronkelijk: ir. J.P. van Bruggen, ir. A.J. van der Steur; Renovatie/restauratie: ir. J.C. van Beek, ing. A. Reedijk

Bouwer

Tunnel: Combinatie Aanpak Maastunnel (Mobilis, Croonwolter&dros, Nico de Bont), Garagegebouwen: Jurriëns Den Haag, Roltrappen: Gemeente Rotterdam-Stadsbeheer, GKB, Nico de Bont

Omschrijving

De iconische kwaliteiten van dit typisch Rotterdamse rijksmonument zijn in ere hersteld en de tunnel is aangepast aan hedendaagse eisen van veiligheid en duurzaamheid.

Terug naar prijs 2021 Vorige 18 / 54 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 211 weergaven

17 sociale huurwoningen Rakstraat

Frank Hanswijk

Up:town

Ossip van Duivenbode

Vorm Kantoor Rotterdam

Francois Verhoeven

Samenbouw Overture

Bureau Massa

Hospice de Liefde

Sebastian van Damme

renovatie Tuinenhoven 6 laag

biq (Marcel Berghout)

De inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gesloten.

Neem een kijkje in de zeer gevarieerde oogst van inzendingen voor dit jaar. De vakjury gaat nu aan het werk. 

Van 1 februari tot en met 15 maart konden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers nieuwe Rotterdamse bouwwerken inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De vakjury van dit jaar buigt zich de komende weken over alle inzendingen. Hieruit maakt zij een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien: de juryselectie. 

Eind april maken we de juryselectie bekend én kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt stemmen op deze tien projecten. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie en updates over de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury Prijs 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een… Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’Bert Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU/e, faculteit Bouwkunde, architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen. Hij won in 1990 de… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger