JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Van Vollenhovenkwartier

In het Rotterdamse Scheepvaartkwartier is een kantoorgebouw uit de jaren ‘60 van de vorige eeuw herbestemd tot woongebouw. Van ‘bruut’ kantoor tot hip wooncomplex met city-lofts en meerkamerappartementen.

Het voormalig kantoor van Van der Vorm aan de Van Vollenhovenstraat is compleet op de schop gegaan en getransformeerd tot een modern pand met een klassieke uitstraling. Het pand had een ideale structuur. Het grid van dragende kolommen zorgde ervoor dat er nauwelijks dragende binnenwanden gesloopt hoefden te worden. De diepte bleek echter lastiger. Het breedste deel van het gebouw telt 44 meter, waardoor het moeilijk was om daglicht diep het gebouw in te brengen. Dat resulteerde in een zoektocht naar de geschikte type woningen. Uiteindelijk is gekozen voor een mix van meerkamerappartementen op de hoge bouwlagen en smalle lofts op de eerste vier. De kern van het gebouw is op het breedste deel van het pand over meerdere etages opengebroken, waardoor verdiepingen onderling visueel aan elkaar verbonden worden. Zo ontstaat een indrukwekkend binnengebied dat uitnodigt tot ontmoeting. Verder bevindt zich op de vijfde etage van het gebouw een ruim dakterras voor gezamenlijk gebruik.

Voor de gevel was een grote constructieve ingreep nodig. Langs de facade bevonden zich betonnen randbalken voor de bevestiging van de grindbetonplaten, die veel daglicht weg namen. Deze randbalken zijn overal vervangen door smallere stalen elementen. Dat resulteerde in meer daglicht en leverde een gebouw op met een ranker horizontaal aanzicht. In het gebouw zelf is de betonnen structuur zoveel mogelijk in het zicht gelaten.

De nieuwe gevel kent een klassieke driedeling met plint, middendeel en kroon, in de geest van veel woningen uit de directe omgeving. De horizontale banden en verticale geleding van de ramen sluit aan bij de gebouwen in de omgeving. De plint van het gebouw is voorzien van natuursteen. Het middenstuk is opgebouwd uit metselwerk en betonnen spekbanden. Het verspringende metselwerk in de penanten is een subtiele verwijzing naar de horizontale sierbanden van de panden in de omgeving. Daarnaast wordt de kroon geaccentueerd door een deels terugliggende gevel en een hogere horizontale band van metselwerk.

Van Vollenhovenkwartier. Een hoogwaardige transformatie, met behoud van bestaande architectuur.

Wonen met Rotterdamse klasse!

Naam van het gebouw

Van Vollenhovenkwartier

Opdrachtgever

ABB Bouwgroep, DBOG en Trivestor Groep

Architect

RoosRos Architecten

Bouwer

ABB Bouwgroep

Omschrijving

Bij de transformatie van dit brutalistische kantoorgebouw tot woongebouw onderging de gevel een metamorfose en werd een vide toegevoegd om daglichttoetreding in het diepe pand te garanderen.

Gymzaal De Adamshof

Anja Schlamann

Lijnbaan 35-43

Sebastian van Damme

Buitenplaats Brienenoord

Buitenplaats Brieneenoord

Slaakhuys

Joost Groeneveld

House of Cool

Ossip van Duivenbode

Penthouse West399

Christian van der Kooy

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Ruiterbrug

Rene de Wit

Paradijshof

HP architecten

Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam

JSA

Wat is het beste gebouw van Rotterdam? Stemmen kan nu!

Uit de 47 inzendingen selecteerde de jury de 10 beste projecten. Welk bouwwerk wint dit jaar de RAP publieksprijs?


breng uw stem uit

Van 1 november tot en met 1 december kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt, stemmen voor de RAP publieksprijs. Uit de 47 inzendingen selecteerde de jury tien bouwwerken die de kwaliteit van architectuur in Rotterdam prachtig in beeld brengen. Ze komen niet alleen in aanmerking voor de juryprijs van 2019 maar ook voor de publieksprijs. Welk bouwwerk krijgt in deze jubileumeditie de meeste stemmen?  Voor de mooiste motivatie loven we weer een bijzondere prijs uit.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier
vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈