JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Squares

Het project Squares ontworpen door Team Paul de Vroom + Sputnik staat aan de Prinsenlaan in Rotterdam, pal tegenover de Plas met het Vierkante Eiland. Squares bestaat uit 31 ruime rijwoningen (145m2) met een eigen tuin en eigen parkeerplaats. Prinsenland is een gebied met twee tegenovergestelde bebouwingsgroottes. Er zijn clusters met grote appartementengebouwen met grote groene ruimtes ertussen en er zijn buurtjes met rijtjeshuizen met achtertuinen. Precies op de overgang tussen deze twee werelden is de locatie van Squares. Met een gebouw van 12 verdiepingen als directe buur en anderen daaromheen met hoogtes tot wel 20 verdiepingen, was het de kunst om de rij eengezinswoningen een sterke samenhang en gezamenlijke identiteit te geven, als tegenwicht tegen het hoogbouwgeweld. Het resultaat is een 3-laags blok met een abstract raster van zorgvuldig gedetailleerde prefab beton elementen. Hierdoor is het volume vergelijkbaar met dat van een toren, als het ware een toren die op zijn kant ligt. De basis voor de plattegronden is een typische conceptwoning van de bouwteam-aannemer. Niettemin werd in co-creatie met de kopers de indeling, het aantal kamers en het maken van vides e.d. in een vroeg stadium bepaald. Daarmee werden de condities voor de gevel van elke woning ook anders. Het gevelraster zorgt voor de samenhang van het geheel. Binnen het raster kregen de kopers vrijheid om de invulling ervan te kiezen: vol glas, half glas – half metselwerk, of vol metselwerk. Tijdens de bouwvoorbereiding en het vergunningentraject was de uiteindelijke gevel nog onvoorspelbaar. De gemeente werd overtuigd met tekeningen waarop de meest uiteenlopende mogelijke scenario’s waren uitgewerkt. Van de meest gesloten gevel tot de meest open gevel, van de gevel waarin iedereen hetzelfde kiest, tot de meest wilde variant. Het plan werd goedgekeurd, omdat “ieder scenario een mooie gevel oplevert”. Uiteindelijk hebben, zoals wij verwachtten, alle nieuwe eigenaars hun gevel anders ingedeeld dan de buren, zodat het random effect ontstond waar we op mikten.

Naam van het gebouw

Squares

Opdrachtgever

De Maese Woningen, Rijswijk

Architect

Team Paul de Vroom + Sputnik, Rotterdam

Bouwer

Thunnissen, Heemstede

Omschrijving

Dit complex van 31 rijwoningen kreeg de vorm van een ‘groundscraper’ met een beeldbepalend betonnen raster en biedt zo een tegenwicht aan de grote woonflats in de omgeving.

Transformatie RTV Rijnmond complex

Ossip van Duivenbode

Gymzaal De Adamshof

Anja Schlamann

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Cobana

Kees Hummel

Confectiefabriek

Ossip van Duivenbode

Penthouse West399

Christian van der Kooy

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈