JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Penthouse West399

Op de Westzeedijk 399 stond een verwaarloosd monumentaal kantoorgebouw uit 1965. Toen Powerhouse Company het pand als antikraak huurder betrok, zagen oprichter Nanne de Ru en zijn vrouw Nolly Vos de potentie in het ontwerp van J.W.C. Boks uit 1965. Gedreven door het prachtige uitzicht op de skyline van Rotterdam, namen zij het initiatief om het pand te transformeren en boven op het dak hun eigen woning te realiseren.

Na een spannende periode kon het echtpaar, samen met ontwikkelaar Being Development, het gebouw van de Reclassering kopen en omvormen tot een appartementencomplex. Het resultaat is West399, een strak woongebouw met een spectaculair penthouse - het droomhuis van De Ru, Vos en hun drie kinderen. "Daar ging het ons om," zegt De Ru. "Het initiatief nemen tot herbestemming was de enige manier om zelf bovenin het pand te kunnen blijven wonen."

West399, oorspronkelijk een modernistisch gebouw van hoge kwaliteit, werd in de jaren 80 en 90 ingrijpend verbouwd. In de renovatie zijn deze toevoegingen verwijderd en is de schoonheid van het originele interieur met hoge plafonds, ronde kolommen en mahoniehouten strookvensters teruggebracht. Het uitzonderlijk rijke palet van materialen werd in zijn oude glorie hersteld: warm metselwerk in de gevel in combinatie met leisteen, travertijn en massief hardhout in het interieur.

Rijke materialen en hoogwaardige detaillering karakteriseren op dezelfde manier de penthouse opbouw op het dak. De nieuwe toevoeging bouwt voort op het Europese modernistische idioom van het gebouw met een doordachte eigentijdse interpretatie van de transatlantische incarnatie. Oorspronkelijk gepland als een constructie met twee verdiepingen, veranderden De Ru en Vos hun ontwerp toen een van de appartementen eronder niet verkocht. Het penthouse van 450 m2 bestaat nu uit een nieuwbouw van één laag op het dak dat wordt omgeven door een daktuin en een gedeelte van het bestaande gebouw daaronder in de oorspronkelijke structuur.

De twee verdiepingen zijn verbonden door een royale, champagnekleurige wenteltrap, waardoor bezoekers de woonkamer binnenkomen en omgeven worden door een adembenemend uitzicht op de rivier de Maas en de skyline van de stad. De transparante gevel van het penthouse is de grootste dragende glazen gevel in Noordwest-Europa. De glaspartij waarop het dak rust is niet recht maar glooit en wordt slechts onderbroken door een slanke staalconstructie. Een royale uitkraging zorgt voor schaduw en creëert een patio langs de gevel. Voor deze oppervlakken is een grijze kleur gekozen om verblinding te voorkomen.

Achter de transparante rechthoek presenteert een meer gesloten volume een travertijngevel naar de buitenwereld, terwijl de ruimtes vanbinnen meer privacy en intimiteit bieden. De muziekkamer is bekleed met Amerikaans notenhout en een groot rond raam biedt uitzicht over de haven. De woonkeuken is uitgevoerd in een weelderig palet van mahoniehout, rode travertijn, mat gouden hars en groene serpentijnsteen. De hoofdslaapkamer is fris wit en de aangrenzende badkamer is volledig opgetrokken uit travertijn. Op het lagere niveau, in het oorspronkelijke gebouw, zijn de drie kinderkamers als autonome meubelobjecten in de ruimte gepositioneerd en bekleed met Amerikaans notenhout. Organische materialen zoals hout, steen en leer in combinatie met kleuraccenten - het roze glazen wandje naast de wenteltrap en de gouden kastjes in de keuken - voegen warmte toe aan het interieur. Tot slot draagt de zorgvuldig uitgekozen kunst bij aan de beleving van de ruimte.

Naam van het gebouw

Penthouse West399

Opdrachtgever

Nanne de Ru & Nolly Vos

Architect

Powerhouse Company

Bouwer

Valleibouw

Omschrijving

Op een reeds getransformeerd kantoorgebouw werd een penthouse gerealiseerd met de onderste laag in het bestaande gebouw en de bovenste laag als een licht en modern bouwvolume op het dak, omgeven door een daktuin.

Hoogstraat 168 - 172

Drukkerij Charlois

Menno Emmink

CPO-WATERBIES

Tineke Könst

Gym Loft

René de Wit

Herbestemming VOC Zeemagazijn

Hulshof Architecten

The Lee Towers

Ossip Duivenbode

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈