JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Gymzaal De Adamshof

De Gemeente Rotterdam realiseert op verschillende locaties in Rotterdamse woonbuurten gymzalen die door meerdere scholen en sportverenigingen kunnen worden gebruikt. De locatie van deze gymzaal ligt op loopafstand van verschillende scholen in Kralingen. Het ontwerp komt voort uit een samenwerking tussen twee ontwerpbureaus: Ziegler | Branderhorst stedenbouw en architectuur en Artesk van Royen Architecten. Het is een tijdloos gebouw, dat aansluit op de omliggende bebouwing, zorgvuldig ontworpen met doordachte details en oplossingen die uitnodigen om te gaan sporten.

De gymzaal is gebouwd op het snijvlak van een schoolplein en een buurtpark. Het is heel precies ontworpen in de krappe locatie. Op een vanzelfsprekende manier sluit de gymzaal de parkwand. In de resterende ruimte tussen de gymzaal en de school worden twee mooie en bruikbare schoolpleintjes omsloten. De ligging aan het buurtpark en het schoolplein waren bepalend voor de articulatie van de massa: een hoge zaal te midden van twee lagere zijbeuken.

De robuuste gevels van de gymzaal bestaan uit gemêleerd oker metselwerk. Verticale penanten in halfsteens verband ritmeren de parkgevel. Daartussen zijn de vlakken gemetseld in blokverband. De hoge ramen liggen ook tussen de penanten. De gevel aan het schoolplein heeft eenzelfde ritmering als de gevel aan de parkzijde. De entree ligt zichtbaar op de hoek aan het park en biedt diagonaal doorzicht naar de zaal. De kleedkamers zijn op de verdieping boven de entree gesitueerd, met een open overloop, uitkijkend over de zaal. In het gehele interieur is de toepassing van massief houtbouw (CLT) beeldbepalend.

De ramen tot aan het plafond in alle binnengevels van de zaal zorgen voor veel natuurlijke lichtinval zonder inkijk vanaf de openbare ruimte. De hoge dubbele gelamineerde houten dakliggers reflecteren het daglicht. De voordeur is gemaakt van het hout uit de gekapte plataan die ruimte maakte voor deze gymzaal. Hierin is de naam van de gymzaal verwerkt: De Adamshof.

Locatie: Adamshofstraat
Rotterdam Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam Dienst Stadsontwikkeling
Architect: Ziegler | Branderhorst i.s.m. Artesk van Royen Architecten
Ontwerp: Teske van Royen, Franz Ziegler
Projectleiding: Suzan Gelissen
Aannemer: Schipper & Paaimans Bouwgroep
Constructie: Pieters Bouwtechniek
Installatie advies: Sweco
Fotografie: Anja Schlamann, Köln
Ontwerp: 2017 - 2018
Uitvoering: 2018 - 2019
Oplevering: Maart 2019

Naam van het gebouw

Gymzaal De Adamshof

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam Dienst Stadsontwikkeling

Architect

Ziegler|Branderhorst & Artesk van Royen Architecten

Bouwer

Schipper & Paaimans Bouwgroep

Omschrijving

Deze gymzaal met ritmische metselwerk gevel is zorgvuldig ingepast op de locatie tussen een schoolplein en buurtpark en kreeg een monumentale voordeur vervaardigd uit het hout van de plataan die hier gekapt moest worden.

Transformatie Christus Koningkerk

Ossip van Duivenbode

RET remise Kleiweg

Penthouse West399

Christian van der Kooy

5 Loftwoningen Create @ Mullerpier

Erik Leusink

Confectiefabriek

Ossip van Duivenbode

Chinny Lijnbaan

Rubén Dario Kleimeer

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈