JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam

Half oktober 2018 werd in Diergaarde Blijdorp het nieuwe verblijf voor gelada’s (een expressieve apensoort uit Ethiopië) geopend. Dit rijksmonument, het voormalige roofdierengebouw, is compleet getransformeerd voor de huisvesting van twee apengroepen.

Geschiedenis

Het voormalige roofdierenverblijf kwam naar het ontwerp van Siebold van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. Het gebouw is gesitueerd aan de zuidzijde van de centrale as, tussen de Rivièrahal en het berentheater. Het verblijf is gebouwd in functionele stijl, gecombineerd met neobarokke elementen.
Het gebouw is met sobere middelen opgebouwd. Door de schaarste van de oorlogsjaren, maar ook omdat van Ravesteyn streefde naar maximaal sierlijk beeld met minimale middelen. Het gebouw richtte zich op de buitenperken aan de zuidzijde met zuilen en kapitelen als decor van de leeuwen en tijgers. De gevel aan de noordzijde was bedoeld als wachtgevel van het nog later te realiseren aquarium, deze is echter ivm bezuinigingen nooit uitgevoerd. In de jaren ’60 werd hier een gebouw voor katachtigen gerealiseerd.

Toestand voor transformatie

De roofdieren werden uitgeplaatst uit het verblijf, omdat de maatvoering van de binnen- en buitenverblijven niet meer voldeden aan de inzichten en eisen inzake dierenwelzijn van de Diergaarde en de Rijksoverheid. Het gebouw van de katachtigen stond al leeg.
Alle onderdelen van de gebouwen verkeerde in slechte staat, er was veel onderhoudsachterstand en schade ontstaan door wijzigingen in het verleden en overwoekering van beplanting.
De achterstand moest opgeheven worden om het monument te bewaren.
Tevens waren de werkomstandigheden voor de dierenverzorgers niet meer conform de huidige arbo-eisen. Er was ook een grote wens om de attractiewaarde van het gebouw te vergroten en een doorgaande routing voor het publiek te realiseren.

Ontwerp

Uiteraard is het monument anno 2018 aangepast aan de nieuwste inzichten op het gebied van arbo-eisen, bouwbesluit, attractiewaarde en dierenwelzijn voor Gelada’s, die heel anders zijn dan de eisen voor roofdieren. De uitdaging in het ontwerp zat in het verenigen van deze veranderde eisen en wensen met maximaal behoud van het Rijksmonument. Het oostelijke deel van het gebouw is publiek toegankelijk met zicht op het samengevoegde binnenverblijf en via de nieuwe publiekstunnel in de kunstrotsen kunnen bezoekers letterlijk oog in oog staan met de dieren in het nieuw toegevoegd buitenverblijf aan de noordzijde van het perceel. Het westelijke deel is functioneel ingericht en bevat de logistieke onderdelen tbv verzorging van de gelada’s, dit is onder begeleiding toegankelijk.

De 2 buitenverblijven die nu aan de gelada’s toebehoort, is voorzien van een netconstructie om ontsnappingen te voorkomen. Die constructie bestaat uit een aantal markante stalen bogen tot 12,5 meter hoog. Zij worden op hun plaats gehouden door dunne staalkabels, welke een samenspel in krachten vormen met de oorspronkelijke constructie van het gebouw, het geheel houdt elkaar in balans en is tevens reversibel. Daaroverheen is een zo transparant mogelijk net aangebracht. Door deze bijzondere constructie zijn de apen en het monumentale gebouw maximaal zichtbaar. Tevens is het gebouw is duurzaam in gebruik. Het heeft een groen dak, geen cv maar een warmtepomp en zonnecollectoren die stroom en warmte opwekken.

Naam van het gebouw

Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam

Opdrachtgever

Diergaarde Blijdorp

Architect

Walraad architecten

Bouwer

Koninklijke Woudenberg

Omschrijving

Het monumentale roofdierenverblijf van architect Van Ravesteijn is getransformeerd tot apenverblijf waarbij een constructie van stalen bogen en netten zorgt voor maximale zichtbaarheid van gebouw en dieren.

Elevatorhuis

Fotografie Frank Hanswijk

Lijnbaan 35-43

Sebastian van Damme

Paradijshof

HP architecten

Kadewoningen Rotterdam

Michel Kievits

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Transformatie RTV Rijnmond complex

Ossip van Duivenbode

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈