JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Elevatorhuis

Het Elevatorhuis is na 100 jaar opnieuw een eigentijds kantoorverzamel-gebouw, het daglicht is teruggebracht in het hart van het gebouw en met Energielabel A is het klaar voor een duurzame toekomst.Dit Rijksmonument aan de Parklaan werd in 1914 gebouwd als hoofdkantoor voor de Graan Elevator maatschappij (GEM) en is ontworpen door de architect Michiel Brinkman (voorganger van het huidige bureau Broekbakema!) in de ‘Um 1800-stijl’. De GEM verzorgde de mechanische overslag van graan, destijds een lucratieve nieuwe ontwikkeling. Het pand bestaat uit een souterrain, bel-etage en drie verdiepingen. De onderste, meest representatieve verdiepingen werden betrokken door de GEM, de bovenste twee verdiepingen waren eenvoudiger afgewerkt en werden verhuurd. Er was een lift en centrale verwarming, zeer vooruitstrevend voor die tijd.

In de loop der jaren is veel aan het pand verbouwd door wisselende gebruikers. De laatste 20 jaar was dat een bank en werd het intern verbonden met twee naastgelegen voormalig woonhuizen. Bij de verbouwingen is het gebouw behoorlijk verminkt geraakt. Zo werd de oorspronkelijke lichthof in het hart van het pand dichtgezet met vloeren op de 2e en 3e verdieping. Zodoende kwam er geen daglicht meer door het monumentale glas-in-lood tongewelf boven de monumentale hal. Ook werden gebouwdelen gesloopt, nieuwe afwerkingen aangebracht en hing het gebouw vol met detonerende airco-units. Gelukkig waren de hal en de commissarissenkamer nagenoeg in de oorspronkelijke staat.

De ambitie van de opdrachtgever was het terugbrengen van de oorspronkelijke allure in evenwicht met een duurzame exploitatie als kantoorverzamelgebouw.Het daglicht in het hart van het gebouw is teruggebracht, met een grote glaskap op het dak, een vide op de 3e verdieping en op de 2e verdieping een beloopbare glazen vloer. In de hal zijn door het glas-in-lood tongewelf de wisselingen in het daglicht weer te ervaren.In de entree is de oude structuur met de looplijn naar de lift-hal hersteld. De zolder aan de straatzijde werd nooit gebruikt, maar is nu goed bereikbaar gemaakt en voorzien van een grote dakkapel aan de achterzijde, in zorgvuldig overleg met Welstand en bureau Monumenten. De dakkapel biedt uitzicht op de Maas, de Wilhelminapier en de cruiseterminal, hier ben je in Rotterdam

Naast deze structurele ingrepen werd het gebouw opgeschoond. In de lichthof kwamen oorspronkelijke buitenkozijnen tevoorschijn, soms met glas en al. De natuurstenen buitenvensterbanken waren bruut afgehakt. Sporen van de oorspronkelijke glaskap waren zichtbaar. Deze zijn in het ontwerp meegenomen, waardoor de geschiedenis leesbaar wordt. Tot onze verassing  kwamen op vele plaatsen oorspronkelijke tegels tevoorschijn. Die bepalen nu weer het karakter van de ruimtes, waarbij de ontstane beschadigingen zijn geaccepteerd. Bij de representatieve ruimtes op de bel-etage en de 1e verdieping werd zoveel mogelijk aangesloten bij de historische elementen. Waar nodig werden deuren in de oorspronkelijke houtsoort en profileringen toegepast. In de bovenbouw overheerst neutraal wit. Nieuwe elementen als pantries en toiletten onderscheiden zich duidelijk, zonder tegels die concurreren met het monument. Brand- en installatietechnisch voldoet het gebouw aan de hedendaagse (comfort)eisen. Door slimme ingrepen is Energie-label A bereikt.

Het Elevatorhuis, een typisch Rotterdams monument, heeft zo weer een mooie toekomst voor ondernemers met hart voor Rotterdam. www.elevatorhuis.nl

Naam van het gebouw

Elevatorhuis

Opdrachtgever

Gijs van Lookeren Campagne

Architect

Broekbakema

Bouwer

Schakel & Schrale

Omschrijving

Monumentaal hoofdkantoor van de Graan Elevator Maatschappij, een rijksmonument ontworpen door architect Brinkman, is getransformeerd tot kantoorgebouw met liefde voor de oorspronkelijke ruimtelijkheid en rijke details.

Transformatie RTV Rijnmond complex

Ossip van Duivenbode

Brugwachtershuisje Lage Erfbrug

Paul van der Blom fotografie

Wonen aan de Meander

Martijn van Dam

Paradijshof

HP architecten

Floating Farm Dairy

Ruben Dario Kleimeer

Squares

Rubén Dario Kleimeer

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
  1. Slaakhuys
  2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
  3. Kadewoningen Rotterdam
  4. Wonen aan de Meander
  5. Paradijshof
  6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
  7. Elevatorhuis
  8. Willemstoren
  9. Gymzaal De Adamshof
  10. CPO-WATERBIES
  11. Confectiefabriek
  12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
  13. Fenix I
  14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
  15. Van Vollenhovenkwartier
  16. Hoogstraat 168 - 172
  17. Transformatie Christus Koningkerk
  18. Drukkerij Charlois
  19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
  20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
  21. Penthouse West399
  22. Lijnbaan 35-43
  23. Buitenplaats Brienenoord
  24. Cobana
  25. Zorgvilla Hillegersberg
  26. Sluisjesdijk 46
  27. Hofplein 19
  28. Ruiterbrug
  29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
  30. Stadswoning Spoorpunt
  31. Transformatie RTV Rijnmond complex
  32. "echt"kantoor voor Jinc
  33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
  34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
  35. Floating Farm Dairy
  36. Gym Loft
  37. Noordsingel Lofts
  38. Chinny Lijnbaan
  39. 100% waste-based interieur AVR
  40. RET remise Kleiweg
  41. Squares
  42. KPN De Link
  43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈