JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT

Het Spoorpunt was na de bouw in 1922 de trots van de wijk Bergpolder. Maar nog geen honderd jaar later stond het gebouw er vervallen en verlaten bij. Zonder ingrijpen, zou alleen sloop nog verlossing bieden en een uniek stukje stad voorgoed verloren gaan. Met een nieuw ontwerp en het zelfbouwconcept Eén Blok Stad heeft ERA Contour – samen met toekomstige bewoners – het karakteristieke pand weten te behouden. Anno 2019 schittert het Spoorpunt weer als vanouds.

Het is een ontwerp met liefde voor historie en bijzondere indelingen. Spoorpunt heeft een markante gevel die uitloopt in een punt en beschikt over een aantal kenmerken zoals de ronde erkers en bijzonder metselwerk. Tijdens het ontwerp was het uitgangspunt om het bijzondere karakter van het gebouw te behouden en dit aan te passen aan de eisen van de huidige tijd. Het moest een lichte en ruimtelijke leefomgeving worden die door de toekomstige bewoners van binnen zelf in te delen was. In het ontwerp van Putter Partners Architecten, dat mede tot stand kwam door de verrassende inzichten van de kopers opgehaald in de klantenpanels, leidde dit tot 18 ruimtelijke casco-appartementen. Alle van verschillende afmetingen en met diverse mogelijkheden voor de bewoners om de woning in te delen en af te bouwen naar hun eigen woonwensen.

Het karakter van Spoorpunt is terug te zien in de gevel, de woningentrees en het ritme, die samen met de indeling en afmetingen van de kozijnen behouden zijn. In het nieuwe ontwerp zijn alle kozijnen volledig vernieuwd en voorzien van dubbele beglazing. De voordeuren zijn aangepast aan de jaren ’30 stijl. Daarnaast is het metselwerk gereinigd en gerenoveerd. Voor meer licht en ruimte zijn er Franse balkons toegepast in de vorm van vergrote raampartijen aan zowel de voor- als achterzijde.

De acht appartementen in de punt wordt ontsloten door een nieuw gemeenschappelijk trappenhuis aan de achterkant van het gebouw. Daarnaast zijn er woningscheidende wanden verwijderd om zo een aantrekkelijke woningindeling te creëren.

In het diepe gedeelte van het gebouw vinden we de 2,5 laagse beneden- en bovenwoningen en een variant 2-laagse benedenwoning en 3-laagse bovenwoning. Elk van deze woningen heeft een eigen voordeur aan de straat. Ondanks de korte afstand van Spoorpunt tot de Hofbogen beschikken alle appartementen over voldoende lichtinval door de grote raampartijen en de gecreëerde vides. Alle benedenwoningen in het diepe deel hebben een tuin en de bovenwoningen een individueel dakterras.

Op de begane grond in de punt is, direct naast een bedrijfsruimte van ca 100 m², plaats gemaakt voor een gemeenschappelijke fietsenstalling en individuele bergingen voor de bovenwoningen. Voor de loftwoningen in de Punt is op het dak, dat bereikbaar is via het externe trappenhuis, een gemeenschappelijke buitenruimte (dakterras) gecreëerd. Dat was een duidelijke woonwens van de toekomstige bewoners die is meegenomen in het ontwerp.

Naam van het gebouw

ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT

Opdrachtgever

Woongold Nederland VOF

Architect

Putter Partners Architecten

Bouwer

ERA Contour

Omschrijving

Spoorpunt, een bijzonder bouwblok uit 1922 dat direct aan het voormalige verhoogde spoor gelegen is, werd volgens het principe van Een Blok Stad herontwikkeld waarbij de oorspronkelijke kwaliteiten in ere zijn hersteld.

LITE HUB

Brugwachtershuisje Lage Erfbrug

Paul van der Blom fotografie

Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam

JSA

BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE

Sonia Mangiapane

Kadewoningen Rotterdam

Michel Kievits

Drukkerij Charlois

Menno Emmink

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈