JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Buitenplaats Brienenoord

Buitenplaats Brienenoord is een sociaal, artistiek en duurzaam herontwikkelingsproject De Arend en Zeemeeuw op het Eiland van Brienenoord. Gelegen op dit natuureiland onder de Van Brienenoord is het voormalige kampgebouw volledig gestript, zijn alle bruikbare materialen en geoogst. Op basis van dit materiaal is vervolgens een nieuw pand gebouwd.

Superuse Studios is vanaf het begin betrokken bij het proces als mede-onderhandelaar met de gemeente, als procesbegeleider tijdens het collectieve ontwerpproces, als architect in het vergunningstraject en als sparringspartner en bouwbegeleider tijdens het bouwproces. Zo ontstond in nauwe samenwerking met de toekomstige gebruikers, het team van vrijwilligers en vakmensen en materiaal een nieuw pand. Dit pand bestaat voor 65% uit materiaal van het oude pand, voor 30% uit hergebruikt materiaal van andere projecten en voor 5% uit nieuw materiaal. Niet alleen in materiaalgebruik, maar ook in het toekomstig gebruik is het pand zeer duurzaam zijn door goede isolatie en het bouwen met de zon mee.

Buitenplaats Brienenoord dient als denk-, speel- en werkplaats voor alle leeftijden over de toekomst van Rotterdam en verder. Via jeugdkampen, theatervoorstellingen, heidagen, en maaltijden bij het vuur biedt de plek de mogelijkheid om even afstand te nemen van de stad, zonder haar je rug toe te keren. Door het koppelen van sociale, fysieke, culturele en economische stromen op het eiland weven we via Buitenplaats Brienenoord een netwerk wat de grenzen van het eiland ver overstijgt.

Naam van het gebouw

Buitenplaats Brienenoord

Opdrachtgever

Stichting Grondvesten

Architect

Superuse Studios

Bouwer

Aanemingsbedrijf T. Mostert BV

Omschrijving

Het voormalige kampgebouw op het eiland van Brienenoord is volledig gestript om met de geoogste materialen een nieuwe denk-, speel- en werkplaats te realiseren voor alle leeftijden in een doorlopend transformatieproces.

BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE

Sonia Mangiapane

House of Cool

Ossip van Duivenbode

Wonen aan de Meander

Martijn van Dam

Elevatorhuis

Fotografie Frank Hanswijk

Kadewoningen Rotterdam

Michel Kievits

LITE HUB

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈