JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Floating Farm Dairy

Door het proces van schaalvergroting en automatisering van havenactiviteiten verschuift de haven naar het westen van de stad. De grens tussen haven en stad schuift mee. De terugloop van havenactiviteiten in de Merwehaven genereert zodoende ruimte voor de vestiging van woningbouw en bijgaande stedelijke functies.
De economie van de haven en daarbij horende dynamiek verdwijnt uit de havenbekkens en het oorspronkelijke contrast tussen het relatief rustig woonlandschap en het dynamisch werklandschap van de haven draait 180 graden om. De havenbekkens van de Merwehaven dreigen open en lege ruimtes te worden in een verdicht stadslandschap van de Merwe- en Vierhavengebied. Met de Floating Farm Dairy hervinden deze prachtige maar langzaam verweesde stadsruimtes hun functie en betekenis door de introductie van stadslandbouw.

Floating Farm Dairy produceert, verwerkt en distribueert melkproducten in de stad, dichtbij haar consumenten. Het brengt de producent en consument dichter bij elkaar, waarmee het bijdrage levert aan korte aanvoerlijnen en het voedselbewustzijn van inwoners. Stedelijke reststromen worden opgewaardeerd van restproduct. Onder andere bierborstel en gemaaid gras uit De Kuip maken onderdeel uit van het menu voor de koeien. Het vermindert de stedelijke reststromen en vormt een bijzonder efficiënte vorm van voedselproductie. Floating Farm Dairy is een eerste stap naar een Foodstrip van drijvende boerderijen, waarin een breder scala aan voedselproductie vertegenwoordigd zal gaan worden.

Een agrarisch gebouw op basis van nautische principes is leidmotief van het ontwerp. Organisatie, structurele principes en materiaalgebruik zijn gebaseerd op drijfvermogen en stabiliteit. Resultaat is een gestapelde organisatie waarbij de zwaarste bouw- en technische componenten in de onderbouw zijn geplaatst en de significante, transparante en open functies in de zo licht mogelijk gedimensioneerde bovenbouw zijn ondergebracht. Dit leidt tot een gevelstapeling van beton, naar translucent polycarbonaat, naar geheel open.

De Floating Farm Dairy is een logisch gestapelde structuur waarin technische installaties en opslag, verwerking en productie zijn samengevoegd. In drie samengestelde betonpontons huist de productie van zacht fruit (ingrediënt voor yoghurt), regenwater- en vuilwater verwerking en aanvullende installaties. Op de bovenliggende fabrieksvloer zijn de zuivelverwerking, voerkeuken, mestverwerking en detailhandel gesitueerd. De overdekte koeientuin met plaats voor veertig Maas-Rijn-IJssel koeien ondersteund door mest- en melkrobot en verschillende functies met betrekking tot dierenwelzijn, zoals groenkolommen die voor verkoeling zorgen. De uitkragende vloeren en dak articuleren het gestapelde programma en vormen de dragers van de architectuur. De koeien kunnen naar wens een weide op de kade betreden.

Een tweetal galerijen rondom de stal en fabrieksvloer -verticaal verbonden door middel van twee loopbruggen- rijgen de diverse evocatieve ruimten aaneen tot een educatieve route. Deze maakt de werking van de Floating Farm Dairy inzichtelijk zonder het bedrijfsproces te hinderen. Voerhekken rondom de stal en glazen wanden rondom de zuivelverwerking faciliteren de zintuiglijke ervaring van de bezoeker. Voer-, melk- en mestverwerking zijn tot een efficiënt en circulair logistiek systeem georganiseerd, wat de stapeling van deze unieke programmacombinatie uitvoerbaar maakt.

Naam van het gebouw

Floating Farm Dairy

Opdrachtgever

Floating Farm Holding BV

Architect

Goldsmith Company

Bouwer

ReyTec, Benecke

Omschrijving

Deze drijvende veehouderij met een slimme stapeling van techniek, opslag, verwerking en productie, is een showcase voor duurzame zuivelproductie met de inzet van stedelijke reststromen.

BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE

Sonia Mangiapane

Willemstoren

Bas Leemans

Ruiterbrug

Rene de Wit

100% waste-based interieur AVR

fotograaf: ArchitectuurMAKEN

Transformatie RTV Rijnmond complex

Ossip van Duivenbode

Cobana

Kees Hummel

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈