JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Gym Loft

De oude gymzaal van de Bloklandschool in Rotterdam Noord is getransformeerd naar een minimalistische woning. De Gym Loft is ontworpen voor een creatief gezin dat zich bezighoudt met dans en theater en bestaat uit de gymnastiekzaal op de begane grond en de aangrenzende serviceruimtes. Uitgangspunt voor het ontwerp was het creëren van een plek met een kalme en minimalistische sfeer, waarin de beleving van ruimte, licht en beweging centraal staat. De ruimtelijke organisatie wordt grotendeels bepaald door de beperkingen van de locatie op het gebied van licht en privacy. Drie zijden grenzen aan het openbaar domein en vanwege het behoud van een grote muurschildering op de zijgevel waren de mogelijkheden voor het toevoegen van ramen beperkt.

Een uitbouw uit de jaren 70 is gesloopt om ruimte te creëren voor een kleine tuin en een reeks nieuwe gevelopeningen te kunnen realiseren. Het woongedeelte is gesitueerd bij de vier monumentale boogramen aan de voorgevel, de belangrijkste oorspronkelijke elementen van het gebouw. Een gesloten volume in de open ruimte bevat de privévertrekken. Op de begane grond hebben de kinderen twee dubbelhoge slaapkamers en een gezamenlijke speelruimte. Op de 1e verdieping bevindt zich de rustige ouderslaapkamer met een ensuite badkamer. De verdieping is toegankelijk vanuit de woonkamer via een podium met uitzicht op de straat en een monumentale zwevende trap. Een kleinere verborgen trap achter de keuken biedt een secundaire toegangsroute en maakt een driedimensionale rondgang door de woning mogelijk.

De uitzonderlijke afmetingen van de gymzaal vereiste een paar grote gebaren. De oorspronkelijke balken zijn uitvergroot en vormen samen met het balkon, het podium het keukeneiland en de trap een dynamische compositie van horizontale elementen die de verschillende delen van de woning met elkaar verbinden, de zichtlijnen benadrukken en beweging door de ruimte aanmoedigen. De materialisatie van het appartement wordt gekenmerkt door een licht en minimaal kleurpalet met grafische accenten. Muren, plafond en balken zijn wit gestukt en het plafond is plaatselijk met geluidsabsorberende gipsplaten uitgevoerd. Interieurelementen in eikenhout zoals de zwevende trap en de wandpanelen zorgen voor warmte en een gevoel van continuïteit. Het lange kookeiland van carrara marmer voegt subtiele tinten van wit en lichtgrijs toe. Op de verdieping worden de eikenhouten vloeren en het witte stucwerk aangevuld met travertin in de badkamer.

Naam van het gebouw

Gym Loft

Opdrachtgever

Particulier

Architect

eklund_terbeek architecten

Bouwer

BDS Bouw

Omschrijving

De gymzaal van een schoolgebouw uit 1907 is getransformeerd tot een ruimtelijke woning ingedeeld aan de hand van enkele grote elementen: balkon, podium, keukeneiland en trap.

Chinny Lijnbaan

Rubén Dario Kleimeer

Penthouse West399

Christian van der Kooy

"echt"kantoor voor Jinc

Mischa Mannot

Ruiterbrug

Rene de Wit

Gymzaal De Adamshof

Anja Schlamann

Kadewoningen Rotterdam

Michel Kievits

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈