JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Slaakhuys

In dit gebouw werd vroeger dagelijks dagblad “Het Vrije Volk” gemaakt. In de redactieflat aan het Slaak werkten de journalisten en opmakers, in de zetterij en drukkerij erachter kwam de krant op papier. Toenmalig rijksbouwmeester Jo Vegter ontwierp dit optimistische en expressieve krantencomplex op de plek waar voor de oorlog nog een gebouw voor arbeiderscoöperatie “Voorwaarts” stond, naar ontwerp van de beroemde architect H.P. Berlage. In een apart gebouwdeel stond de rotatiepers waarmee ook socialistische boeken werden gedrukt. Vegter bouwde er letterlijk en figuurlijk op voort door dit gebouwdeel, dat van de stadsbrand werd gered, te integreren in het nieuwe ontwerp.

Later kreeg het gebouw diverse andere gebruikers waaronder een deelgemeentekantoor en raakte het geheel versnipperd. Oorspronkelijke afwerkingen en materialen verdwenen achter verlaagde plafonds en voorzetwanden. Na jaren van leegstand, kraak en tijdelijk gebruik gaat het rijksmonument nu een nieuwe levensfase in als vier-sterren-hotel en supermarkt. Oorspronkelijke afwerkingen zijn zorgvuldig blootgelegd of teruggebracht. Diverse rommelige opbouwen en ventilatiekanalen die later werden aangebracht zijn weer verwijderd en maken plaats voor dakterrassen, een nieuwe “penthouse” op de redactieflat en een nieuwe opbouw aan de achterzijde met de kleinere hotelkamers.

Door de vloer van de zetterij te verhogen biedt de kelder nu ruimte voor het stallen van auto’s op de plek waar vroeger papierrollen werden opgeslagen.

De grote gebogen lichtkappen en de betonspanten uit verschillende tijdslagen van de zetterij en drukkerij zijn terug in beeld gebracht. De vele glasvlakken in de gevel zijn weer open gemaakt en geven een open sfeer naar buiten en inkijk naar binnen. Door later geplaatste tussenwanden te slopen ontstaat één grote museale ruimte waar nu de supermarkt gevestigd is.

De redactieflat aan het Slaak had op de begane grond en entresol een forse ontvangst- en opmaakruimte. In deze ruimte was ook een boekenwinkel en reisbureau gevestigd. Die ruimte was altijd al fors ten opzichte van de vier verdiepingen erboven waar de redacteuren werkten. Nu is er een feestelijke lobby voor het hotel gemaakt met receptie, bar, restaurant en vergaderplekken. Door de sfeervolle nieuwe inrichting van deze lobby worden de verschillende gebouwdelen weer als vanouds met elkaar verbonden. De nieuwe levendigheid van het restaurant straalt ook uit naar de straat via de lange gerestaureerde vitrinevensters waar vroeger de krant van de dag te lezen was.

De nieuwe inrichting en stoffering werkt samen met de oorspronkelijke materialen en laat de optimistische sfeer van de jaren ’50 weer spreken. Dat geldt ook voor de royale hotelkamers op de verdiepingen, waar meubels, vloerkleden en wandafwerkingen je terugbrengen naar die tijd.

Met de heropening van het complex komt een einde aan twintig jaar van verval en krijgt wederopbouwstad Rotterdam één van haar meest sprekende monumenten terug voor gebruik.

Naam van het gebouw

Slaakhuys

Opdrachtgever

Frame Vastgoed

Architect

Jeroen Hoorn, architect | oorspronkelijk architect J.J.M. Vegter | uitwerking en begeleiding Marge Architecten | interieurontwerp hotel HDVL Designmakers i.s.m. Jeroen Hoorn, architect

Bouwer

BIKbouw

Omschrijving

Dit gebouw van architect Vegter waar vroeger redactie, zetterij en drukkerij van ‘Het Vrije Volk’ waren gevestigd, is met veel aandacht voor het oorspronkelijke karakter getransformeerd om plaats te bieden aan een hotel en supermarkt.

Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak

René de Wit

Brugwachtershuisje Lage Erfbrug

Paul van der Blom fotografie

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Transformatie Christus Koningkerk

Ossip van Duivenbode

Squares

Rubén Dario Kleimeer

The Lee Towers

Ossip Duivenbode

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈