JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Kadewoningen Rotterdam

Het erf van de voormalige IJzer- en Metaalgieterij van Egmond & Zonen in Overschie is getransformeerd naar een bijzondere woonomgeving. De plek wordt gekenmerkt door een sterk maritiem en industrieel karakter. Gevoed door de weidsheid van de Oost-Abtspolder, Schiese waterwegen en industrie op en rondom de havens en industrieterrein Spaanse polder.

De drie kadewoningen zijn geladen met een aantal componenten welke het maritieme en industriële karakter ademen. De totale gebouwmassa is ontworpen als één groot industrieel complex om de schaal van één enkele woning te overstijgen. Het dak is voorzien van sheddaken, uitgevoerd in geprofileerde staalplaten. In een eenduidig ritme is een metselwerk skelet te herkennen dat is opgebouwd uit schijven die de verdiepingsvloer en het dak dragen. Aan de tuin- en tevens zuidzijde is de invulling tussen de schijven in glas en gepixeld metselwerk uitgevoerd om overmatige opwarming te voorkomen. Aan de water- en tevens noordzijde is deze volledig in glas om maximaal contact te maken met de waterwegen en het oude polderland.

De organisatie en ruimtes zijn voor alle drie de woningen ontworpen op basis van specifieke wensen van de bewoners. Er is voor gekozen om het gewenste industriële karakter van het interieur niet tot uiting te laten komen door het toepassen van bijvoorbeeld onafgewerkte wanden of leidingwerk in het zicht, maar door de voorkomende interieurelementen vorm te geven als duidelijke elementen die zijn ontworpen vanuit de materiaaltechniek en detail. Door de toepassing van warm gewalst staal voor de trap met ingeklemde treden, beton voor het kader in het keukeneiland, rvs werkbladen en gelamineerde panelen uit afgepeld beukenhout voor kasten wordt het interieur een verlengstuk van het exterieur.

Naam van het gebouw

Kadewoningen Rotterdam

Opdrachtgever

Reeberg Beheer

Architect

Denkkamer Architectuur & Onderzoek

Bouwer

Hout Vast

Omschrijving

Drie individuele woningen op het erf van een voormalige ijzer- en metaalgieterij vormen samen één complex waarvan de sheddaken en materialisering in staal en metselwerk aansluiten bij het industriële verleden van deze plek.

Floating Farm Dairy

Ruben Dario Kleimeer

Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven

Eva Baselier

Hoogstraat 168 - 172

100% waste-based interieur AVR

fotograaf: ArchitectuurMAKEN

Stadswoning Spoorpunt

Loes van Duijvendijk

Chinny Lijnbaan

Rubén Dario Kleimeer

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈