JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat

Het sloop- en nieuwbouwplan Van Haeftenstraat/Drents Plantsoen maakt deel uit van de verbeteringsopgave voor de wijk Hillesluis. Het doel van deze opgave was het vervangen van de kleine woningen naar grotere grondgebonden energiezuinige eengezinswoningen met een tuin. In opdracht van Woonstad Rotterdam zijn op deze locaties 37 energiezuinige sociale huurwoningen ontworpen.

Het stedelijk weefsel van Rotterdam Zuid bestaat uit een structuur van gesloten bouwblokken met lange assen en doorzichten waardoor de hoeken van een bouwblok sterk in het oog springen. De verbijzondering van deze hoeken zijn een karakteristiek element, die bij beide bouwblokken terugkomen.

Het bouwblok aan het Drensplantsoen bestaat uit 26 woningen in twee lange bouwblokken aan de doorgaande wijkontsluitingsroutes en twee korte bouwblokken met tuinmuren aan de dwarsstraten. De bouwblokken hebben een verschillende oriëntatie en sluiten aan op verschillende karakteristieken van de wijk. Het lange blok aan de Overijsselsestraat is georiënteerd op het groene plein en de bijzondere school van de architect Van der Steur. Hier is gekozen voor een gevel met horizontaal karakter. Aan Westerbeekstraat grenst het bouwblok aan het Immobilia woningbouwcomplex. In dit complex met portieken zijn de gesloten bouwblokken opgedeeld in delen. Om aan te sluiten op de schaal van deze delen zijn de woningen gespiegeld, waardoor een ‘tussenmaat’ ontstaat.

Het bouwblok aan de Van Haeftenstraat grenst aan het bijzondere Stuhlemeijer complex. Dit complex is zo bijzonder en afwijkend in de buurt, dat gekozen is om de nieuwe bebouwing hier niet mee te laten concurreren. De nieuwbouw aan de van Haeftenstraat voegt zich bescheiden in haar omgeving. De gevels zijn verticaal en pandsgewijs geleed, verwijzend naar de oorspronkelijke bebouwing.

De gevels reageren op hun directe omgeving maar zijn tevens geïnspireerd op de metselwerkarchitectuur van de 19e -eeuwse bouwblokken in Rotterdam. Door te spelen met metselwerk verbanden en keramische elementen ontstaat een bijzonder architectonisch ensemble.

Naam van het gebouw

Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat

Opdrachtgever

Woonstad Rotterdam

Architect

Geurst & Schulze architecten

Bouwer

RIZ Bouw

Omschrijving

Verouderde woningen in de wijk Hillesluis zijn vervangen door grotere grondgebonden, energiezuinige woningen met gevels waarin een spel van metselwerkverbanden en keramische elementen het beeld bepaalt.

ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT

Luuk Kramer

Sluisjesdijk 46

Jan de Vries

RET remise Kleiweg

Floating Farm Dairy

Ruben Dario Kleimeer

Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam

JSA

The Lee Towers

Ossip Duivenbode

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈