JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Willemstoren

Direct naast de Erasmusbrug in Rotterdam is de Willemstoren verrezen. In het ontwerp hebben IWT en Studio for New Realities gestreefd naar een tijdloos en persoonlijk binnenstedelijk woonblok met 76 huurwoningen in het middensegment, gericht op bewoners met een stedelijke leefstijl.

De toren kenmerkt zich door de heldere vorm, met maximale aansluiting op de omgeving en robuuste materialisering.

Het gebouw is verdeeld in drie woonblokken met verschillende oriëntaties, die zich richten op de kwaliteiten uit de omgeving. Aan de voorzijde richten de woningen zich op het Willemsplein met balkons die uitkijken over de Maas. Woningen in de onderbouw zijn gericht op de Houtlaan, terwijl de woningen in het bovenste gedeelte juist uitkijken richting het Park.

Op verschillende schaalniveaus willen de architecten de onderlinge ontmoeting tussen bewoners stimuleren. De lobby op de begane grond fungeert als collectieve werk/huiskamer aan het Willemsplein en op de zevende verdieping is een gemeenschappelijke daktuin gerealiseerd, met oriëntatie op de middag- en avondzon. De diagonale vluchttrap vormt een ‘verticale straat’ die deze twee collectieve ruimten met elkaar verbindt en zo de ontmoetingen extra stimuleert.

Een aantal ‘momenten’ markeren specifieke plekken in het gebouw – de monumentale uitkraging boven de entree en de doorloop naar de daktuin.

In de appartementen geven een aantal specifieke ingrepen een ‘personal touch’: Door kookeilanden te maken kun je in gesprek blijven met je partner en gasten tijdens het koken. Door de balkonhekjes ‘om te vouwen’ is privacy en windbeschutting vergroot en een plek voor je ochtendkoffie of evening-drink gecreëerd. Het geïntegreerde lampje verlengt de leestijd ’s avonds. En openingen in de zijgevels geven zicht op de omgeving als unieke ansichtkaarten van de stad.

Naam van het gebouw

Willemstoren

Opdrachtgever

LSI / Inspire Real Estate / Vesteda

Architect

IWT en Studio for New Realities

Bouwer

Van Wijnen

Omschrijving

Deze woontoren bij de Erasmusbrug is verdeeld in drie blokken met verschillende oriëntaties op de omgeving en beschikt over een gemeenschappelijke woon-werklobby en daktuin verbonden met een diagonale vluchttrap.

100% waste-based interieur AVR

fotograaf: ArchitectuurMAKEN

de Provenier

Kees Stuip

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Chinny Lijnbaan

Rubén Dario Kleimeer

5 Loftwoningen Create @ Mullerpier

Erik Leusink

Buitenplaats Brienenoord

Buitenplaats Brieneenoord

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈