JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Hofplein 19

Rotterdam als moderne stad is zowel provocerend als hip en trendy. Een stad met lef waar steeds hoger, groter, brutaler bouwen de ruimte krijgt. In deze voortdurende staat van vernieuwing is het de moeite waard om zijn moderne erfenis te koesteren. De heroïsche gebouwen uit de wederopbouwperiode zijn het waard om voor toekomstige generaties toegankelijk te blijven.

De renovatie van het beeldbepalende pand Hofplein 19 in het centrum van Rotterdam is een voorbeeld van de heropleving van een moderne klassieker. Dit wederopbouw icoon is getransformeerd naar een duurzaam en hedendaags gebouw met behoud van de architectuur met haar historische waarden.

Het gebouw kenmerkt zich door de hoge open begane grond en het Shell pompstation. Door de entree transparant te maken, te vergroten en een publieke functie toe te voegen ontstaat levendigheid en een nieuwe maar vanzelfsprekende link met het drukbezochte Hofplein. De volglazen gevel met afgeronde hoeken refereert aan de monumentale betonnen poten waarop het bovengelegen kantoorgebouw rust. De transparante kantoorgevel met hoge verticale vinnen, die het overhoekse zonlicht buiten houden, zorgen voor optimalisatie van de toegepaste klimaat techniek. Door het toepassen van de glazen pui op de begane grond lijkt het, gezien vanaf de straat, nét of het gebouw zweeft.

Hofplein 19 staat bekend om herkenbare Corbusiaanse trekken zoals pilotis, functionele opbouw, hoge verdiepingen, natuurstenen koppen, kunstwerken in de trappenhuizen en een schoorsteen ornament op het dak als verwijzing naar een ‘zeestomer’ van de havenstad Rotterdam. Door geen verlaagde plafonds toe te passen versterkt de imposante betonconstructie de beleving van een eigentijds kantoor. De vloeren zijn door het ontwerp van vides eenvoudig met elkaar te verbinden. Voor het realiseren van de horecaruimte ´Fontein´ is de trap 180 graden gedraaid die toegang biedt van de begane grond naar de kelder. Door het vervangen van constructiewanden naar een staalskelet is de kelder beter bruikbaar gemaakt voor verschillende doeleinden. Daarnaast is de rooftop bar geschikt gemaakt voor recreatie wat een nieuwe levendigheid zal brengen in het gebied. Een ontwikkeling die met open armen wordt ontvangen door de gemeente Rotterdam*.

De transformatie van het kantoorgebouw biedt een werkklimaat van deze tijd met een flexibele en toekomstbestendig vrije indeling door de grote vloeroppervlakten, slimme en duurzame oplossingen en een fraaie verankering in de stad.

*Het Rotterdamse Dakenboek (nieuw gebruik van dak en stad) door Esther Wienese.

Naam van het gebouw

Hofplein 19

Opdrachtgever

PPF Real Estate Holding Amsterdam, NL Real Estate Amsterdam, Arcadis Arnhem

Architect

OZ

Bouwer

Constructif

Omschrijving

Voor de herontwikkeling van dit beeldbepalende modernistisch kantoorgebouw als ‘moderne klassieker’ zijn de oorspronkelijke constructie en ruimtelijkheid ingezet waarbij het gebouw is voorzien van een transparante begane grond en een dakterras.

Slaakhuys

Joost Groeneveld

Floating Farm Dairy

Ruben Dario Kleimeer

House of Cool

Ossip van Duivenbode

Herbestemming VOC Zeemagazijn

Hulshof Architecten

Chinny Lijnbaan

Rubén Dario Kleimeer

Lijnbaan 35-43

Sebastian van Damme

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈