JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Cobana

Waar andere steden wonen en het werken in de haven het liefste gescheiden houden, bouwt Rotterdam aan het plan Pols Katendrecht, een kleine woonwerkstad midden in het nog bedrijvige havengebied. Nuchter, ‘hands-on’ en wars van sentiment legt de tweede stad van Nederland het accent op de voordelen van haar keuze. En zeg nu zelf: wie zou hier niet willen wonen? Met name jongeren voelen zich aangetrokken tot het rafelige milieu met zijn hoekige gebouwen, zijn kranen en kades; een ongepolijste wereld, zonder opsmuk, het tegenbeeld van de overgereguleerde stad.

Pols Katendrecht bestaat uit vier stroken met compacte havengebouwen die als coulissen achter en naast elkaar worden geplaatst. Het ontwerp van Rijnboutt – het woongebouw Cobana gelegen in de tweede strook – bestaat uit een basement van 15m met daarop twee woontorens van respectievelijk 51 en 60 meter hoog.

Typisch Rotterdamse havengebouwen als Codrico, Maassilo en de graansilo’s – alle kenmerkend voor de skyline van Katendrecht – gelden nadrukkelijk als inspiratiebron. Het consequent gebruik van robuuste materialen (beton, staal en metselwerk), de afleesbare draagconstructies in de gevel (balken, kolommen, rasters en consoles) en aan de zelfstandige volumes ondergeschikte accenten (glazen kubussen op het dak voor daglichttoetreding, hoge en expressieve dakranden, luifels, transportbruggen en kleine balkons) vormden belangrijke referenties bij de totstandkoming van Cobana.

Niet alleen op basis van zijn expressie, maar ook op programmatisch niveau legt Cobana een relatie met de omgeving. Vanuit de verwachting dat in 2050 de helft van de Nederlandse bevolking alleenstaand is, speelt Cobana in op het concept co-living. Gebruikmakend van gemeenschappelijke voorzieningen als dakterrassen, een lobby (huiskamer), een bibliotheek, internet, deelauto’s en deelscooters verenigen bewoners zich onder een gemeenschappelijk belang om samen ruimten, activiteiten, voorzieningen, levenservaringen en kennis te delen en te beheren.

Naam van het gebouw

Cobana

Opdrachtgever

Heijmans Vastgoed

Architect

Rijnboutt

Bouwer

Heijmans Woningbouw

Omschrijving

Kloek woongebouw op de Pols van Katendrecht is geïnspireerd op historische havengebouwen in de omgeving en ingericht volgens de uitgangspunten van co-living met een gemeenschappelijke lobby, dakterrassen, bibliotheek en deelauto’s.

Elevatorhuis

Fotografie Frank Hanswijk

5 Loftwoningen Create @ Mullerpier

Erik Leusink

Floating Farm Dairy

Ruben Dario Kleimeer

Gymzaal De Adamshof

Anja Schlamann

Kadewoningen Rotterdam

Michel Kievits

RET remise Kleiweg

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈