JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam

Transformatie naar appartementen en restaurant

In 2019 heeft het voormalige PTT-gebouw uit 1951 aan de Binnenrotte een transformatie ondergaan van een apparatengebouw naar een appartementengebouw met een restaurant op de begane grond. Sinds 2007 had het gebouw, dat al langdurig leeg stond, geen adres meer aan de markt. Bij de bouw van het aangrenzende pand werd de entreehof van het PTT-gebouw verwijderd. Het gebouw grenst aan de plek waar Rotterdam is ontstaan. Met de transformatie is het pand weer onderdeel geworden van het marktplein dat de laatste jaren een meer grootstedelijke programmering kent.

JSA heeft in het bestaande apparatengebouw een ontwerp gemaakt voor twintig appartementen die zijn ingepast in de royaal bemeten structuur. Door hun vrije hoogte van bijna 4,5 meter hebben de appartementen een uitzonderlijke ruimtelijkheid gekregen. De appartementen profiteren daarbij van een prachtig uitzicht op het grootstedelijk stadsdecor van Rotterdam.

De marktgevel is veranderd om buitenruimtes te maken en meer daglicht in het interieur van het gebouw te krijgen. De onderste twee verdiepingen zijn hiervoor voorzien van Franse balkons terwijl op de derde verdieping een lang doorlopend balkon is aangebracht. De appartementen in de hoge dakverdieping hebben inpandige loggia’s gekregen.

Balkons zijn afgewerkt met metalen zetwerk en fijnmazige balustrades. Alle nieuwe onderdelen, als kozijnen en draaiende delen, zetwerk en balkons, zijn in een eenduidige donkere kleur afgewerkt, waarmee het tweede leven van het gebouw als een nieuwe architectonische laag manifest wordt. Op de begane grond zijn alle gevelopeningen uitgezaagd tot op straatniveau en voorzien van hoge stalen puien, waarmee een relatie tussen het interieur van het restaurant en het terras aan de markt is gerealiseerd. De nieuwe entrees aan de marktzijde onderscheiden zich van de bakstenen gevel door donker gecoat metalen zetwerk.

Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld met elektrische warmtepompen. Op het dak aan de marktzijde zijn de dakpannen vervangen door zonne-leien in een donkere maar neutrale kleur, waarmee de zonnepanelen zo goed als onzichtbaar zijn en het dak zijn esthetisch hoogwaardige uitstraling heeft behouden.

Naam van het gebouw

Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam

Opdrachtgever

particuliere belegger, Rotterdam

Architect

JSA | jeroen schipper architecten bv

Bouwer

BIK Bouw BV, Barendrecht

Omschrijving

Het voormalige PTT-gebouw uit 1951 is getransformeerd tot een woongebouw met ruime appartementen waarvoor de gevel aan de marktzijde werd voorzien van franse balkons, loggia’s en een strook balkons.

Sluisjesdijk 46

Jan de Vries

ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT

Luuk Kramer

Paradijshof

HP architecten

The Lee Towers

Ossip Duivenbode

Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak

René de Wit

Squares

Rubén Dario Kleimeer

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈