JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

The Lee Towers

Transformatie Europointtorens II & III

De drie bekende Europoint-torens aan het Marconiplein in Rotterdam zijn in het begin van de jaren zeventig ontworpen door Skidmore, Owings and Merrill (SOM). De torens zijn 95 meter hoog en hebben voor een kantoor gebruikelijke opzet. Dragende betonnen kolommen in de gevel en een betonnen kern voor liften, trappenhuizen, toiletgroepen en technische ruimtes. De vrije vloervelden van 33 bij 47 meter garanderen een optimale indeling voor elk kantoortype. De gevels bestaan uit een raster van lichtgekleurd travertin met vierkante raampuien. Iedere zes bouwlagen zijn de puien zes centimeter breder en de penanten zes centimeter smaller uitgevoerd. Door de perspectivische correctie maken de torens een kaarsrechte indruk. De bronskleurige geanodiseerde aluminium kozijnen, met donker reflecterend glas, zijn zonder negge in de gevel geplaatst. SOM benadrukt met dit extreeem vlakke gevelbeeld het abstracte ontwerp van het Europoint-complex.
Twee Europoint-torens kwamen na het vertrek van de gemeentelijke diensten leeg te staan. Deze torens hebben we getransformeerd tot 883 full service huurwoningen. De woningtypes variëren. De nieuwe verdiepingen bestaan uit studio’s van 40 m2 tot tweekamerappartementen van 70 m2. De bovenste twee bouwlagen - waar de gebouwinstallaties stonden – zijn omgebouwd tot penthouses van 120 m2 over twee lagen met een vide aan de gevel. Alle woningen zijn voorzien van stoffering, meubilering, een tv, een oven en een strijkijzer met bijbehorende plank. De grote horizontale schuifpuien geeft een bewoner de mogelijkheid om de woning royaal te openen en zo een overdekte buitenleefruimte te creëren. Boven op het dak van beide torens is een gemeenschappelijk terras voor de bewoners. Het uitzicht op de stad en de haven is hier fantastisch.
Op de begane grond van de torens zitten verschillende nieuwe horecavoorzieningen met werk- of ontmoetingsplekken en een aantal gemeenschappelijke faciliteiten voor de bewoners, zoals een filmzaal, een gym met sauna en een wasserette. Het oude entreegebouw tussen de twee getransformeerde torens heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe tuin naar ontwerp van bureua Lubbers en een indrukwekkende luifel tussen het Marconiplein en de Galvanistraat. Twee glazen wanden onder de luifel definiëren een gemeenschappelijke lobby die de torens met elkaar verbindt. Met de materialen travertin, staal en glas, evenals met de detaillering van de kolommen en de het dak van de luifel continueren we bewust het modernisme van SOM. De nieuwe, en gedeeltelijke overdekte, publieke ruimte rond de torens verbindt het Europoint-complex opnieuw met de stad en de haven.
De grote uitdaging was om twee van de drie torens naar woongebouwen te transformeren zonder daarbij de drie-eenheid van het Europoint-complex aan te tasten. Dankzij een zorgvuldige architectonische en technische analyse van de bestaande gevel zijn we tot een goede oplossing gekomen. Het bestaande kozijn dient nu als stelkozijn voor het nieuwe kozijn, waardoor het mogelijk is de unieke vlakke detaillering en de gevelbekleding van travertin te handhaven. De nieuwe schuiframen hebben slechts alleen een andere vlakverdeling. De kleur van het aluminium en het glas zijn exact gelijk aan de bestaande kozijnen in de derde toren. Het verschil tussen de woontorens en de kantoortoren is groot genoeg om de twee functies te herkennen en is klein genoeg om het complex nog altijd als een eenheid te zien.
De Europointtorens staan in het havengebied Merwe-Vierhavens (M4H). De komende jaren zal hier een bijzondere, innovatieve woon- en werkgebied gerealiseerd worden, waarbij de economische structuur van stad en haven verder wordt versterkt. Met de transformatie van de voormalige kantoorkolossen naar stedelijke woontorens is deze vernieuwing in gang gezet.

Naam van het gebouw

The Lee Towers

Opdrachtgever

Citypads BV, BakkersMommen Waerdevast

Architect

diederendirrix architectuur en stedenbouw

Bouwer

KondorWessels, TB3

Omschrijving

Bij de transformatie van twee van de drie Europointtorens naar appartementen bleef het karakteristieke vlakke gevelbeeld behouden terwijl de royale ruimte op de begane grond nu ruimte biedt aan gemeenschappelijke voorzieningen.

Kadewoningen Rotterdam

Michel Kievits

Penthouse West399

Christian van der Kooy

Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven

Eva Baselier

Van Vollenhovenkwartier

NuVastgoed/ABB

Brugwachtershuisje Lage Erfbrug

Paul van der Blom fotografie

Transformatie Christus Koningkerk

Ossip van Duivenbode

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈