JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Zorgvilla Hillegersberg

Op de locatie waar de Salvatorkerk aan de Mozartlaan in Rotterdam-Hillegersberg stond, heeft HD architecten het ontwerp mogen verzorgen van de woonzorgvilla voor zorgverlener Martha Flora.

Het gebouw is bedoeld voor de zorg en huisvesting van mensen met dementie. De bewoners kunnen hier in een veilige geborgen kleinschalige omgeving, midden in de wijk, hun leven prettig en waardig voortzetten.

Belevingswereld terug in de tijd
Bij het ontwerp van deze zorgvilla is de inspiratie gevonden bij het oeuvre van de vermaarde Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Donkerrode gevelsteen met horizontale belijning met diepliggende voegen, dakhellingen onder een flauwe hoek, grote dakoverstekken en meerdere dakvlakken zijn stijlmiddelen die kenmerkend zijn voor Wright.

Huiskamer als meander
Het nieuwbouwontwerp betreft een villa met drie bouwlagen, bestaande uit 29 zorgappartementen variërend in grootte van circa 45 m² tot 72 m². Het bijzondere is dat de zorgvilla beschikt over gemeenschappelijke ruimtes, zowel op de begane grond als op de eerste verdieping. Per verdieping delen 12 bewoners een huiskamer, een eetkeuken, een tuinkamer, een atelier en een bibliotheek. De bewoners stappen vanuit hun eigen zorgappartement bijna direct in de huiskamer waar men samen met de andere bewoners kan verblijven. Verder beschikt de zorgvilla over 5 echtpaarappartementen op de tweede verdieping, ieder met een eigen dakterras. Hier kunnen echtparen, in het geval dat één van beiden een intensieve zorgvraag heeft, samen blijven wonen en hoeven niet noodgedwongen gescheiden te gaan wonen. Men kan genieten van het comfort van 24/7 hoogwaardige zorg en services dichtbij. De familie is onlosmakelijk verbonden met de bewoner en is altijd welkom. Een gastvrije logeerkamer is beschikbaar wanneer familie of gasten willen overnachten.

Omarmd door een tuin, verbinding met de wijk
De zorgvilla, gelegen in de geliefde en groene componistenbuurt, wordt omarmd door een tuin met zonneterras en ruimte voor activiteiten. De tuin is deels afgeschermd in verband met privacy en een gevoel van veiligheid.

Naam van het gebouw

Zorgvilla Hillegersberg

Opdrachtgever

Martha Flora

Architect

HD architecten

Bouwer

Bouwbedrijf Bakker Arkel B.V.

Omschrijving

Dit woonzorgcomplex met tuin in Hillegersberg biedt ruimte voor dementerenden in vijf echtpaarappartementen en twee woongemeenschappen met twaalf appartementen en gemeenschappelijke ruimtes.

Slaakhuys

Joost Groeneveld

Cobana

Kees Hummel

Zorgvilla Hillegersberg

Paula Romein Fotografie

House of Cool

Ossip van Duivenbode

Hoogstraat 168 - 172

Ruiterbrug

Rene de Wit

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈