JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Noordsingel Lofts

Het ontwerp voor de Noordsingel Lofts is ontstaan uit verbazing over het onbenut laten van een prachtige plek op de hoek van de Noordsingel en de Tollensstraat in het Oude Noorden. De plek, onderdeel van het beschermde stadsgezicht van de Noordsingel is zowel vlak bij het centrum van Rotterdam als wezenlijk onderdeel van de stadswijk het Oude Noorden. Uitgangspunt was de vrijgekomen hoek van het bouwblok.

Artisan architects (gevestigd vlakbij de lokatie) vroeg zich af hoe je zou willen wonen op een dergelijke prominente lokatie. Het resultaat, 3 appartementen, 3 stadswoningen en een horecaruimte, is gebaseerd op de bestaande bebouwing welke enkele jaren geleden gesloopt is. Het ontwerp is een hedendaagse interpretatie van de oorspronkelijke bebouwing. De massa is nagenoeg gelijk. Het inmiddels gesloopte pand, laat 19e eeuws, had op de hoek een verbijzondering bij wijze van een torentje. Dit element is in het ontwerp teruggekomen als verbijzondering van de hoek van het bouwblok. De massa van het ontwerp is op de begane grond uitgevoerd in natuursteen (gezoet en gesoevereind Be;lgisch hardsteen) en de verdiepingen zijn uitgevoerd in geornamenteerd stucwerk. De woningen die ter vervanging zijn van de oude school zijn uitgevoerd in hedendaags metselwerk.

De opzet van de appartementen is modern. Met 1 woning per verdieping, welke ontsloten is met een lift, zijn dit luxe appartementen. De verkeersruimte is tot een minimum beperkt en de vertrekken zo groot mogelijk gemaakt. De woonkamer en keuken bevinden zich aan de zijde van de Noordsingel. Hiermee benutten de woningen optimaal het riante uitzicht op de groene singel. Met een vrije hoogte van ca. 3 meter wordt het Loft-gevoel versterkt. Elk appartement heeft een grote buitenruimte in de vorm van een balkon of dakterras.
De stadswoningen hebben allen een entreedeur aan de Tollensstraat. Een woning van 4 lagen en een boven/benedenwoning bieden ruimte aan jonge stadsgezinnen.

De begane grond op de hoek biedt ruimte aan aan een espresso/wijnbar. Dit is een nieuwe hotspot in het Oude Noorden

De appartementen en woningen zijn mede door de expertise van de aannemer gerealiseerd als ware het individuele woningen. Alle basisplattegronden zijn in overleg met de kopers aan hun wensen aangepast. Elke woning heeft een ander afwerkingsniveau, geheel naar keuze van de kopers.

De hofzijde van de woningen heeft een totaal ander ontwerp. Hier is gekozen om de constructieve gevel in het zicht te laten. De gevel is geconstrueerd in geïsoleerde holle wandelementen welke onbehandeld kunnen blijven. Dit beton is een referentie aan de achtergevels in Rotterdamse bouwblokken uit de vroeg 20e eeuw welke (deels) afgewerkt worden in een grijze raaplaag om de gevels waterdicht te maken.

Naam van het gebouw

Noordsingel Lofts

Opdrachtgever

Noordsingel Lofts b.v.

Architect

artisan architects

Bouwer

Villabouw Mattone B.V.

Omschrijving

Dit woongebouw aan de Noordsingel vormt een hedendaagse architectonische vertaling van het gebouw dat hier vroeger stond en biedt ruimte aan drie stadswoningen, drie appartementen en horeca.

Kadewoningen Rotterdam

Michel Kievits

RET remise Kleiweg

Slaakhuys

Joost Groeneveld

Hoogstraat 168 - 172

Willemstoren

Bas Leemans

Noordsingel Lofts

Ossip van Duivenbode

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈