JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Sluisjesdijk 46

wUrck komt thuis

Het kantoor van wUrck aan de Nieuwe Maas is – naar een eigen ontwerp – verbouwd en uitgebreid met een extra verdieping, zonder daarbij het kenmerkende Rotterdamse, industriële karakter van het uit 1959 stammende pand aan de Sluisjesdijk kwijt te raken.

Integraal ontwerpen

Als een ontwerpbureau dat het integraal ontwerpen voorstaat en met teams werkt die zijn samengesteld uit architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten, wil wUrck een kantoor hebben dat zich leent voor deze aanpak. Dat betekent een open werkvloer met overzicht en korte communicatielijnen. Door de gestage groei van het bureau waren de ontwerpers over de twee verdiepingen van het oorspronkelijke pand verspreid geraakt. Deze twee verdiepingen zijn nu via een vide met een stalen steektrap verbonden. De vide grenst aan een boekenkast van 14 m breed en 4,5 m hoog, die als doorlopend element meehelpt de verdiepingen op elkaar te betrekken.

Een tweede blikvanger in het interieur – naast de vide met boekenkast – is de drie verdiepingen hoge kern, uitgevoerd in de oranje huiskleur van wUrck. De kern zorgt voor een op elke verdieping terugkerend kleuraccent in het interieur. De kern omvat het hoofdtrappenhuis, de garderobe, een pantry, inbouwkasten en installatieruimten en vormt de functionele scheiding tussen werk- en serviceruimten.

Extra ruimte

De extra verdieping op het dak contrasteert in materiaalgebruik met de rest van het pand. De verdiepingshoge glaswanden, de verzinkt stalen liggers en de stalen plankprofielen zoeken aansluiting bij de esthetiek van de kranen die hier in de Waalhaven overal boven de daken uitsteken. De verdieping biedt plaats aan een grote vergaderruimte, een keuken en een riante ‘huiskamer’ waar de gezamenlijke lunches worden genuttigd. Een schuifpui biedt toegang tot het met een houten vloer uitgevoerde dakterras. Het uitzicht is met de nieuwe verdieping nóg fraaier geworden: door de extra hoogte is niet meer alleen aan de noordzijde de Nieuwe Maas met de imposante skyline van de stad te bewonderen, maar kan nu ook aan de zuidzijde uitgekeken worden over de Waalhaven. De extra verdieping ontlast bovendien de andere twee verdiepingen, waarmee het aantal werkplekken kon worden uitgebreid van 24 naar 30.

Stilteruimte

Op de begane grond is bovendien meer ruimte ontstaan voor de maquettewerkplaats, de reproruimte en het archief. De aanpalende industriële loods is ook bij het kantoor getrokken. Deze wordt gebruikt als parkeergarage voor fietsen en elektrische auto’s. De auto’s kunnen hier ook opgeladen worden en voor fietsforenzen is er op de begane grond een doucheruimte. De loods wordt ook voorzien van een speciale attractie: de stilteruimte. Wie even niet integraal en in teamverband, maar juist discreet en geconcentreerd wil werken, kan hier terecht – een warme, houten, organische ruimte, gebouwd als een parametrische 3D-puzzel, samengesteld uit 800 stukjes in 111 aan elkaar geschroefde secties. De stilteruimte is het resultaat van een interne ontwerpwedstrijd onder het personeel van wUrck.

Duurzaamheid

In samenspraak met aannemer en pandeigenaar Gerritse is de verbouwing ook aangegrepen om de nodige duurzaamheidsmaatregelen door te voeren die het energielabel van het kantoor van G naar A++ brengen. Er is nageïsoleerd, de verlichting bestaat uitsluitend nog uit LEDs, drie warmtepompen vervangen de gasaansluiting, ventilatie gebeurt via een WTW-unit en alle geschikte dakoppervlakken zijn voorzien van PV-panelen.

Naam van het gebouw

Sluisjesdijk 46

Opdrachtgever

wUrck

Architect

wUrck

Bouwer

Exploitatiemaatschappij Tuinwijk

Omschrijving

Bedrijfspand uit 1959 aan de Nieuwe Maas werd getransformeerd tot een hedendaagse open werkomgeving, voorzien van centrale vide en een nieuw dakpaviljoen met -terras.

Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven

Eva Baselier

Ruiterbrug

Rene de Wit

Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat

Stefan Müller

Floating Farm Dairy

Ruben Dario Kleimeer

"echt"kantoor voor Jinc

Mischa Mannot

Squares

Rubén Dario Kleimeer

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈