JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Transformatie RTV Rijnmond complex

Nieuw leven in voormalig RTV Rijnmond complex.
Tien jaar lang stond het voormalig RTV Rijnmond complex op de Mathenesserlaan en Nieuwe Binnenweg leeg, van 2007 tot 2017. Een samenwerking van Fullhouse Vastgoed en Bokkers van der Veen Architecten heeft hieraan een einde gemaakt.

Het voormalig RTV Rijnmond complex is een amalgaam van gebouwen, die door de jaren heen door het Westerpaviljoen en RTV Rijnmond zijn aangekocht en gebouwd: twee monumentale villa's aan de Nieuwe Binnenweg, het Westerpaviljoen aan de Mathenesserlaan en daarachter een eetzaal, die oorspronkelijk is gebouwd als kantine voor het hoofdkantoor van Unilever.
Bij de transformatie is ingezet op het verwijderen van laagwaardige aanbouwen en tussenbouwen en het herstellen van de originele objecten. De herkenbaarheid van de afzonderlijke monumentale objecten en de toegevoegde tussenruimte maken nieuwe woon- en werkfuncties mogelijk, waarmee dit beschermde stadsgezicht is gerevitaliseerd.


Victorialofts & Victoria workspaces
De laagwaardige gebouwdelen, die de eetzaal en de monumentale stadsvilla’s verbonden zijn gesloopt. Een nieuwe achtergevel is gerealiseerd die de oorspronkelijke situatie herstelt. Het laagwaardige baksteen tussenlid die de twee villa's met elkaar verbond is opgewaardeerd tot een transparante verbinding die als toegang dient tot zeven van de acht short-stay. De vrijgekomen ruimte tussen eetzaal en villa's vormt een kleine patiotuin die dient als gemeenschappelijke buitenruimte voor de bewoners van deze appartementen, die de naam Victorialofts hebben gekregen. De ruimtes boven het Westerpaviljoen, die ook onderdeel waren van deze aaneenschakeling van kantoor- en studioruimtes en bovendien de status van gemeentelijk monument hebben, zijn eveneens 'losgeknipt'. Deze ruimtes zijn opnieuw als werkplek in gebruik genomen, onder andere door Fullhouse Vastgoed.

Westerpaviljoen
De hoek van het Westerpaviljoen, aan de zijde van het Schoeversgebouw, diende voorheen als hoofdentree van het RTV-complex en was om die reden verbonden met alle ruimtes in de zaal en de villa's. Daarnaast was er een transformatorruimte, die een gesloten gevel tot gevolg had. Nu zowel entreefunctie als traforuimte overbodig waren geworden bood dat een kans om deze hoek uitnodigender te maken. De nieuwe openingen sluiten aan bij de ritmiek en maat van de openingen die architect D. Dürrer in in de jaren 40 en 50 heeft gerealiseerd voor het Westerpaviljoen. De gevel van het Westerpaviljoen is hierdoor één geheel geworden en de afzonderlijke afleesbaarheid van de verschillende panden is verbeterd.

Mathenesserlofts
De zaal is getransformeerd tot twee luxe woningen, de Mathenesserlofts. De woningen zijn aan die zijde voorzien van grote puien met een ranke detaillering, conform de stalen bovenlichten die reeds aan vier zijden van de zaal zaten. In beide lofts is in de hoge, open ruimte een entresol gemaakt met slaapkamers. Op het dak, dat wordt gedragen door een bijzondere constructie van grote betonnen liggers die boven het dakvlak liggen, is een lichte opbouw gerealiseerd. Nieuwe industriële stalen trappen verbinden de ruimtes van kelder tot dakopbouw en bieden daarmee toegang tot royale dakterrassen. Het pand is volledig geïsoleerd en voor de verwarming wordt gebruik gemaakt van warmtepompen. Deze duurzame woningen hebben geen gasaansluiting en zijn all-electric, klaar voor de toekomst.

Naam van het gebouw

Transformatie RTV Rijnmond complex

Opdrachtgever

Fullhouse Vastgoed

Architect

Bokkers van der Veen Architecten

Bouwer

-

Omschrijving

Op deze deels verborgen locatie komen oorspronkelijke architectonische kwaliteiten weer tot hun recht in een horeca-uitbreiding, een gebouw met werkruimtes en shortstay, en twee woonlofts in een opmerkelijk structuralistisch paviljoen.

Herbestemming VOC Zeemagazijn

Hulshof Architecten

Penthouse West399

Christian van der Kooy

Brugwachtershuisje Lage Erfbrug

Paul van der Blom fotografie

CPO-WATERBIES

Tineke Könst

Hofplein 19

Valentijn Kortekaas

Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat

Stefan Müller

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈