JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

100% waste-based interieur AVR

100% waste-based interieur voor AVR
Dit waste-based interieur van een entreehal en expositieruimte is ontworpen voor AfvalVerwerking Rijnmond (AVR), door Fokkema & Partners Architecten en Studio architectuurMAKEN. AVR richt zich op het duurzaam verwerken van afval: from waste to energy. Het ontwerp voor deze afvalverwerker gaat verder, het laat zien wat je nog meer kunt doen met afval.
Voor alle onderdelen van het ontwerp is een waste-based materialenpaspoort gemaakt. Hiermee is verkend welke afvalstromen omgezet kunnen worden in bouwmaterialen en is de afweging gemaakt hoe elke ingreep gematerialiseerd moest worden. Voor alle onderdelen is er gekozen voor milieuvriendelijke, gerecyclede producten. Daarnaast zijn er 6 specials toegepast. Jonge innoverende producenten zijn onderdeel van het ontwerpteam geworden, met opdrachtgever AVR als leverancier van hun grondstoffen.
Bodemas is een grondstof die overblijft na het verwerken van huisafval. StoneCycling heeft samen met Mineralz en AVR een baksteen ontwikkeld dat voor 35% bestaat uit dit restproduct van AVR. De eerste 3500 stenen van dit pilot-project zijn toegepast in het interieur als balie en expoplint.
Ook in de verbrandingsoven blijven assen over. Studio Mixtura heeft tegels geleverd die zijn geglazuurd met assen uit de verbrandingsoven van AVR. De tegels zijn verschillend van kleur, ondanks dat hetzelfde pigment wordt gebruikt. Dit maakt zichtbaar hoe we anders kunnen omgaan met grondstoffen en de gevolgen voor de esthetiek hiervan.
Studio Snowpuppe maakt papieren lampen. Speciaal voor dit project hebben zij deze lampen ook ontwikkeld met gerecycled papier. Deze ogenschijnlijk eenvoudige stap kan niet zondermeer genomen worden, de stevigheid van het papier is heel belangrijk.
Textiel is een van onze grootste afvalproducten. Door textielvezels met bio-based lijm samen te voegen ontstaat een volledig demontabel en herbruikbaar product: DenimTex. De lijm kan worden opgelost, waarbij de vezels intact blijven. Deze wandbekleding draagt bij aan de goede akoestiek in de ruimte.
Het tapijt van Studio Wae is gemaakt uit productieafval van Interface. In een sociale werkplaats wordt van dit afval een modulaire tegel gemaakt. De tegels liggen nu in een grote vorm in de presentatieruimte, maar kunnen ook eenvoudig los geklikt worden en in een andere vorm elders worden gelegd.
De krukjes, statafel en katheder zijn 3D geprint uit gerecycled PET door Better Future Factory. In de binnenzijde was een structuur nodig voor de stevigheid. Met een knipoog naar de herkomst, heeft BFF deze structuur de vorm gegeven van PET-flessen.
Bij de verbouwing is een minimale hoeveelheid afval ontstaan door zoveel mogelijk bestaande onderdelen te hergebruiken. Plafondtegels zijn gedemonteerd, opnieuw gecoat en teruggeplaatst. De vloer heeft een dieptereiniging ondergaan. De glazen bouwstenen die eerst een wand vormden tussen de ruimten, zijn nu een balustrade geworden.
De circulaire ambitie van de opdrachtgever maakte het mogelijk om in een vroeg stadium de producenten te betrekken, zonder het risico dat de energie weer verloren zou gaan in een aanbestedingstraject. Samenwerking heeft geleid tot innovatie en een 100% waste-based interieur.

Naam van het gebouw

100% waste-based interieur AVR

Opdrachtgever

AVR Rozenburg-B.V.

Architect

Fokkema & Partners Architecten i.s.m. Studio ArchitectuurMAKEN

Bouwer

Gielissen Interiors | Exhibitions | Events

Omschrijving

Afvalverwerking Rijnmond (AVR) kreeg een 100% waste-based interieur voor de entreehal en expositieruimte waarvoor zes ‘specials’ werden ingezet waaronder een speciale baksteen en tegelglazuur uit restmaterialen.

de Provenier

Kees Stuip

100% waste-based interieur AVR

fotograaf: ArchitectuurMAKEN

Noordsingel Lofts

Ossip van Duivenbode

Gym Loft

René de Wit

KPN De Link

Ossip van Duivenbode

Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak

René de Wit

De vakjury van 2019 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola met Do Janne Vermeulen, Neraj Sevraj, Marianne van der Sanden en Jan Bruil.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na het gebouwbezoek wijst de jury genomineerden en winnaar aan. Haar motivaties, observaties en bevindingen zal zij toelichten op de prijsuitreiking en in het essay namens de jury dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 1 november maken wij de juryselectie bekend. Dan zal het publiek kunnen stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier

vakjury Prijs 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als ondernemer… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈