JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Zwemcentrum Rotterdam

Vincent van der Meulen, partner van Kraaijvanger Architects, ontwierp de duurzame transformatie - van het voormalige deelgemeentekantoor Rotterdam Zuid naar het multifunctionele zwembad Zwemcentrum Rotterdam - als een bruisende publiekstrekker die contact maakt met de omgeving. Het bestaat uit twee zwemzalen, een 25m mixed-use bad met een badhuisachtige sfeer en een 50m Olympisch wedstrijdbad voor internationale competities. Hierdoor beschikt Rotterdam over een NOC*NSF gecertificeerd wedstrijdbad. De gebouwplint bestaat uit commerciële ruimtes voor kleinschalige lokale ondernemers. De ontwikkeling van Zwemcentrum Rotterdam is een ‘gewaagde en unieke’ gebiedsontwikkeling met impact die haar omgeving op sociale, economische en duurzame wijze vooruithelpt.

Naam van het gebouw

Zwemcentrum Rotterdam

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam, Hart van Zuid v.o.f. (Consortium Ballast Nedam & Heijmans)

Architect

Kraaijvanger Architects

Bouwer

Hart van Zuid v.o.f. (Consortium Ballast Nedam & Heijmans)

Omschrijving

Voormalig deelgemeentekantoor in herontwikkelingsgebied Hart van Zuid behield zijn architectonische uitstraling bij een opzienbarende transformatie tot zwemcentrum met Olympisch wedstrijdbad.

stem
Terug naar prijs 2018 Vorige # 18 / 58 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 1974 weergaven

Zwemcentrum Rotterdam

Fotografie: Ronald Tilleman

Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk

HT architecten

Pakhuismeesteren

Niels Donckers

Stadswinkel Stadhuis Rotterdam

foto: Roos Aldershoff

Boston & Seattle

Iemke Ruige

Erasmus MC

Rob van Esch

Hogeschool Rotterdam Business School

Ossip van Duivenbode

Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier

Kop van de Müllerpier

De Nieuwe Binnenweg

Frank Hanswijk

VMBO Melanchthon Rotterdam

Gerard van Beek Fotografie

Wat is het beste gebouw van Rotterdam? Stem nu!

De vakjury selecteerde 10 projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse architectuur in haar volle breedte laten zien. Welk gebouw verdient de publieksprijs 2018?


Breng uw stem uit

Uit de 52 inzendingen selecteerde de jury van dit jaar tien prachtige projecten. Zij zal daaruit de nominaties en winnaar van de vakjuryprijs 2018 aanwijzen.

Daarnaast is er de publieksprijs. Iedereen die hart heeft voor Rotterdam als architectuurstad kan zijn stem uitbrengen. Wie daarbij ook een mooie motivatie schrijft, maakt bovendien kans op een speciale prijs met een architectonisch tintje! Stemmen kan van 5 november tot en met 5 december, gewoon via deze site.

De winnaars van de publieksprijs en de vakjuryprijs worden bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 19 december in het Stadhuis van Rotterdam.

Lijst
 1. Huis aan de Maas
 2. Putsebocht
 3. Patio Villa SE
 4. New York HerLofts
 5. Pakhuismeesteren
 6. Müllerhuis
 7. Helden van de Ruyter
 8. KAAPVAARDER
 9. Hudson's Bay Rotterdam
 10. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 11. MM25
 12. Erasmus MC
 13. Woonhuis M+E
 14. Energieke woning Müllerpier
 15. Maxi House
 16. Huis F&M
 17. Zwemcentrum Rotterdam
 18. De Nieuwe Binnenweg
 19. Woonhuis Ates-Mobach
 20. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 21. House 1
 22. Biobased Eco Kaswoning
 23. Sportcomplex Olympia
 24. Hogeschool Rotterdam Business School
 25. Transformatie Coolhaven 96-98
 26. City Hub
 27. Multifunctioneel gebouw Basis
 28. Blaak House
 29. Boston & Seattle
 30. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 31. Woonhuis Dalmeijer
 32. De Hoek
 33. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 35. Prachtig Kralingen
 36. PatioHouse
 37. VMBO Melanchthon Rotterdam
 38. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 39. De Lijnbaan
 40. Woonhuis K+R
 41. Belevenisboerderij Schieveen
 42. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 43. Villa H
 44. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 45. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 46. Work Home - Play Home
 47. Calvin Klein Lijnbaan
 48. West 399
 49. Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier

Vakjury Prijs 2018
Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018 Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018, is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet op gebieden als design, technologie, media en kunst. Hij keerde in 2015 terug bij OMA. Hij had daar al gewerkt tussen 2003 en 2007 aan een reeks projecten… Lees meer > Eva Pfannes Eva Pfannes is directeur van OOZE Architects, Rotterdam. Ze studeerde aan de Stuttgart Art Academy en aan het Bartlett in London. Na te hebben gewerkt bij Zaha Hadid en Maxwan, richtte ze samen met Sylvain Hartenberg OOZE op in 2003.In processen van onderzoek en ontwerp combineert OOZE een verfijnd … Lees meer > Jacob Voorthuis Jacob Voorthuis doceert filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven. Hij studeerde af als kunsthistoricus aan de Universiteit van Leiden in 1988 waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. In 1996 verdedigde hij zijn proefschrift waarin hij architectonisch ontwerp en de… Lees meer > Renske van der Stoep Renske van der Stoep startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze bij MVRDV, Inbo, Ector Hoogstad en was Partner bij KCAP Architects&Planners.Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context.… Lees meer > Bart Schoonderbeek Bart Schoonderbeek is eigenaar en algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Hij woont samen met zijn vriendin en vijf kinderen in Arnhem, waar met Industriepark Kleefse Waard het grootste project van Schipper Bosch is gevestigd. Hij is opgeleid als architect aan de beroemde… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger