JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Villa H

Villa Hupkes; Een loft in het landschap

Villa Hupkes laat zien dat een villa niet groot hoeft te zijn. Uitgangspunt in dit ontwerp is een ‘tailor-made’ architectuur, die een open relatie met het landschap aangaat.

De villa kan worden gezien als een loft in het landschap. Het horizontaal ontwerp gaat uit van een open vloerplan met één belangrijk verticaal element: de combinatie van twee zichtbetonnen wanden met daartussen handgemaakte eiken traptreden. De trap verbindt het sous-terrain, de beletage en het dakterras met elkaar. De overstekken van dak en vloer benadrukken de horizontaliteit en creëren een afstand tot de openbare straat, zonder de openheid naar het landschap te verliezen. Ook de combinatie van het aantal gesloten delen in de gevel met de verschuifbare houten brise-soleils bieden de nodige privacy.
Het concept gaat uit van ‘echte’ materialen, een ‘tailor-made’ architectuur en het creëren van prettige plekken: een woonkamer met aangrenzend terras dat uitkijkt over het landschap, een haard die zowel de woonkamer als de eetkamer verwarmt, een badkamer zonder wanden en een garage met de kwaliteiten van een atelier.

De subtiliteit van de architectuur is ook terug te vinden in het interieur. De betrokkenheid van de architecten bij het interieurontwerp heeft ertoe geleid dat de villa als geheel dezelfde taal spreekt.

Het bouwproces is uiteraard een niet onbelangrijk onderdeel van het tot stand komen van de villa. Bijzonder hierbij is dat de opdrachtgever een achtergrond in bouwkunde heeft en zelf het bouwtoezicht heeft geleid. Zijn dagelijkse aanwezigheid op de bouwplaats heeft geleid tot een hoge mate van precisie van de vaklieden. Het is evident dat architectuur valt of staat met de kundigheid en precisie van de timmermannen en andere ambachtslieden.

De architectuur maakt gebruik van ‘echte’ materialen. 80% van de constructie bestaat uit gegoten beton. Het grootste deel daarvan is zichtbeton. De gevel is afgewerkt met Belgisch hardsteen. Dit materiaal vergrijst op een natuurlijke manier, waardoor de kleur na verloop van tijd die van het beton benadert. De zichtbare fossielen en de duurzaamheid van het materiaal geven de omhulling net iets meer allure. De houten kozijnen en brise-soleils zorgen voor de nodige warmte als tegenhanger van het koude steen en beton. Die warmte is vanaf het begin een belangrijk uitgangspunt geweest in het ontwerp.

De locatie van de villa in het landschap direct achter de duinen van Hoek van Holland geeft de architectuur een bijzonder karakter. De naastgelegen woning aan kleinzand 3 is gerealiseerd door dezelfde architect, waardoor de twee villa’s een ensemble in het landschap vormen. Ze versterken elkaar en creëren een bijzondere plek. De tuinen vloeien natuurlijk in elkaar over, waardoor er bij beiden kan worden gesproken van een villa in het landschap. In het geval van Villa Hupkes, spreken we over ‘een loft in het landschap’.

Naam van het gebouw

Villa H

Opdrachtgever

privé

Architect

BERGKLEIN

Bouwer

Zwarts bouwbedrijf BV

Omschrijving

Deze villa achter de duinen, een loft in het landschap, heeft een horizontale opzet met open vloerplan waarin de eiken trap tussen twee betonnen wanden de niveaus verbindt.

Terug naar Prijs 2018 Vorige # 9 / 52 Volgende Terug naar boven Bekijk op de kaart 135 weergaven

RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij

François Verhoeven

Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care

HDK architecten - Fotograaf: Frans Hanswijk Fotografie

Multifunctioneel gebouw Basis

Lou Wolfs, Rotterdam

Zwemcentrum Rotterdam

Fotografie: Ronald Tilleman

KAAPVAARDER

BTR

Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam

Michael Herfst

De vakjury gaat aan het werk

We ontvingen dit jaar wel 50 inzendingen die kans maken op de Rotterdam Architectuurprijs 2018

Van 10 september tot 10 oktober konden opdrachtgevers, bouwers en andere betrokkenen nieuwe Rotterdamse gebouwen inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2018. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De komende weken zal de jury zich buigen over de oogst en daaruit een juryselectie samenstellen. In de loop van oktober maken we bekend wie er dit jaar in de jury zitten, dus houd onze website in de gaten!

Lijst
 1. Woonhuis Dalmeijer
 2. Calvin Klein Lijnbaan
 3. KAAPVAARDER
 4. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 5. Work Home - Play Home
 6. Huis aan de Maas
 7. De Lijnbaan
 8. Villa H
 9. Putsebocht
 10. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 11. Zwemcentrum Rotterdam
 12. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 13. Biobased Eco Kaswoning
 14. Hogeschool Rotterdam Business School
 15. Patio Villa SE
 16. Woonhuis K+R
 17. Blaak House
 18. Belevenisboerderij Schieveen
 19. City Hub
 20. Energieke woning Müllerpier
 21. New York HerLofts
 22. Erasmus MC
 23. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 24. Hudson's Bay Rotterdam
 25. Sportcomplex Olympia
 26. House 1
 27. MM25
 28. Huis F&M
 29. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 30. Multifunctioneel gebouw Basis
 31. De Nieuwe Binnenweg
 32. Woonhuis Ates-Mobach
 33. West 399
 34. VMBO Melanchthon Rotterdam
 35. Transformatie Coolhaven 96-98
 36. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 37. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 38. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 39. Maxi House
 40. Helden van de Ruyter
 41. Pakhuismeesteren
 42. Boston & Seattle
 43. Woonhuis M+E
 44. Müllerhuis
 45. De Hoek
 46. Prachtig Kralingen
 47. PatioHouse
 48. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger