JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Trainingscomplex Feyenoord 1908

Onlangs is in Rotterdam-Zuid het nieuwe trainingscomplex ‘1908’ voor Feyenoord opgeleverd. Het gebouw is onderdeel van de grootscheepse modernisering van verschillende faciliteiten van de Rotterdamse voetbalclub. Traingingscomplex 1908 is uitsluitend bedoeld voor het eerste elftal en de technische staf van Feyenoord. Een groot deel van het gebouw staat in het teken van sportmedische faciliteiten en afdelingen die zich bezighouden met research en de prestaties van de spelers van het eerste elftal. Dit wordt ondersteund door diverse kantoren, een auditorium, een restaurant, ontspanningsruimtes en natuurlijk de kleedfaciliteiten met diverse wellness-voorzieningen.

Architect Erik Moederscheim: “We hebben voorafgaand aan het ontwerpproces intensief onderzoek gedaan door samen met de club verschillende internationale profclubs te bezoeken. Van daaruit hebben we samen een programma van eisen ontwikkeld dat past bij Feyenoord en de mogelijkheden op de kavel.” Vanuit de bezoeken en gesprekken heeft het architectenbureau het ritme van de dag als het belangrijkste uitgangspunt genomen om tot een intuïtieve plattegrond te komen. Het resultaat is dat alle functies op een logische plek in het gebouw zitten, met de kleedkamer van de selectie als hart van het gebouw. Hiervandaan zijn de spelers met een paar stappen in de wellness, de sportmedische faciliteiten, de gang richting de buitenvelden, en de centrale trap die leidt naar het bovengelegen restaurant en de spelerslounge.

Het interieur is ontworpen als een rustgevende omgeving die concentratie en focus stimuleert. Zo is er bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van lichte kleuren en natuurlijke materialen. “De spelers en de staf van Feyenoord brengen er veel tijd door en dragen een grote verantwoordelijkheid voor de club, waardoor het van belang is dat ze zich thuis voelen en tot rust kunnen komen in hun trainingscomplex,” vertelt de architect. Ruimten zoals de kleedkamer en wellness zijn om deze reden ook aan de achterzijde gesitueerd, waar ze volledige privacy hebben, en de sportmedische faciliteiten aan de voorzijde, waar er veel contact is met de velden.

Deze balans tussen privacy en transparantie vormt de basis voor de duidelijke vormentaal van het architectonisch ontwerp. De glazen gevel geeft het complex een eigentijds en strak aangezicht, en maakt het mogelijk dat veel ruimten direct zicht hebben op de velden. Daarentegen is de achtergevel vormgegeven als een schild van cortenstaal dat doorloopt in het dakoverstek. Dit schild vormt een krachtige rug richting de openbare weg op de dijk en is hét beeldbepalende element in het ontwerp. Het cortenstaal is uitgevoerd in verschillende perforatiegraden, dat samen met de raampartijen een dynamisch patroon creëert.

Niet alleen het gebouw, maar ook de gehele omgeving om het gebouw heen is ontworpen door MoederscheimMoonen Architects; het betreft hier de grote entreepoort en de portiersloge maar ook het landschap. Het plein en het groen rondom het gebouw is ontworpen om de verblijfswaarde van de buitenruimte zo goed mogelijk te maken. Perken wisselen af met kleurrijke borders en zitelementen. De voetbalvelden zijn uiteraard van zeer hoge kwaliteit. Er zijn diverse ondergronden gecreëerd met tevens een inloopzone en keeperszones, en het geheel is voorzien van de modernste analysetechnieken.

Naam van het gebouw

Trainingscomplex Feyenoord 1908

Opdrachtgever

Feyenoord Rotterdam N.V.

Architect

MoederscheimMoonen Architects

Bouwer

Bouwbedrijf Berghege

Omschrijving

Dit ‘huis’ voor het eerste elftal en de technische staf van Feyenoord biedt een op maat gemaakt besloten domein, afgeschermd door de monumentale cortenstalen gevel.

Terug naar Prijs 2018 Vorige # 11 / 52 Volgende Terug naar boven Bekijk op de kaart 175 weergaven

KAAPVAARDER

BTR

Stadswinkel Stadhuis Rotterdam

foto: Roos Aldershoff

RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij

François Verhoeven

Prachtig Kralingen

BT

Erasmus MC

Rob van Esch

Woonhuis Dalmeijer

Auke van der Weide

De vakjury gaat aan het werk

We ontvingen dit jaar wel 50 inzendingen die kans maken op de Rotterdam Architectuurprijs 2018

Van 10 september tot 10 oktober konden opdrachtgevers, bouwers en andere betrokkenen nieuwe Rotterdamse gebouwen inzenden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2018. Het resultaat brengt de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld.

De komende weken zal de jury zich buigen over de oogst en daaruit een juryselectie samenstellen. In de loop van oktober maken we bekend wie er dit jaar in de jury zitten, dus houd onze website in de gaten!

Lijst
  1. Woonhuis Ates-Mobach
  2. Maxi House
  3. Hudson's Bay Rotterdam
  4. City Hub
  5. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
  6. Müllerhuis
  7. Biobased Eco Kaswoning
  8. Transformatie Coolhaven 96-98
  9. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
  10. Trainingscomplex Feyenoord 1908
  11. Woonhuis M+E
  12. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
  13. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
  14. House 1
  15. Huis F&M
  16. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
  17. Patio Villa SE
  18. MM25
  19. PatioHouse
  20. VMBO Melanchthon Rotterdam
  21. De Lijnbaan
  22. Helden van de Ruyter
  23. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
  24. KAAPVAARDER
  25. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
  26. Sportcomplex Olympia
  27. Energieke woning Müllerpier
  28. De Hoek
  29. Prachtig Kralingen
  30. Calvin Klein Lijnbaan
  31. Blaak House
  32. Boston & Seattle
  33. Erasmus MC
  34. Multifunctioneel gebouw Basis
  35. Woonhuis K+R
  36. Woonhuis Dalmeijer
  37. Huis aan de Maas
  38. Belevenisboerderij Schieveen
  39. WijkSportVoorziening Bonte Koe
  40. Hogeschool Rotterdam Business School
  41. New York HerLofts
  42. Zwemcentrum Rotterdam
  43. Work Home - Play Home
  44. Pakhuismeesteren
  45. De Nieuwe Binnenweg
  46. Putsebocht
  47. West 399
  48. Villa H

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger