JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Studentenhuisvesting Erasmus Campus

Studentenhuisvesting Erasmus Campus, Rotterdam

In Rotterdam is een groeiende vraag naar studentenhuisvesting. Om daaraan tegemoet te komen is Mecanoo gevraagd een studentencomplex te ontwerpen op een prominente locatie van de Erasmus Campus: op de kruising van de Abram van Rijckevorselweg en de Burgemeester Oudlaan. Deze hoeklocatie biedt de mogelijkheid om de visuele identiteit van de campus te versterken, maar heeft ook uitdagingen zoals een beperkte kavelgrootte en druk verkeer.

Het acht lagen tellende complex biedt onderdak aan 281 zelfstandige eenheden voor internationale studenten. Door het hart van het gebouw loopt een interne straat of patio die licht en lucht in het gebouw breng en aansluit op het stratenplan van de campus. Aan twee zijdes ligt een ruime entreezone. Aan de patio liggen ook de entrees, gemeenschappelijke studieruimte, wasserette, conciërgeruimte en fietsenstalling. De plint van het 25 meter hoge complex is transparant. Hier liggen kamers van 20 tot 40 vierkante meter met een plafondhoogte van vier meter, waardoor er ruimte is voor een entresol om op te slapen met daaronder de badkamer en het toilet. De kamers op de hoger gelegen verdiepingen variëren van 22 tot 24 vierkante meter en liggen aan beide zijden van een rondgang die op elk verdieping een ander kleurenpatroon heeft. Ze zijn te bereiken met de lift of via de trappen aan de binnenhof. Het dakterras is ingericht als gemeenschappelijke ontmoetingsplaats en heeft een houten terras en houten zitelementen. Hier kun je met elkaar een drankje drinken, luieren in de zon of een feestje organiseren met uitzicht op het Excelsior Stadion en de campus.

Het studentencomplex heeft een klassieke opbouw met een plint, middenstuk en kroon. De bijzondere gevel bestaat uit goudkleurige aluminiumpanelen die als een harmonica zijn gevouwen. Dit levert een spel van licht en schaduw op en kleuren die verlopen van goud naar zilver. Het vouwpatroon op de bovenste verdieping is omgedraaid, waardoor het complex hier een subtiel accent krijgt. Bij de ramen steekt de harmonica een stukje naar buiten zodat natuurlijke ventilatie onzichtbaar kon worden geïntegreerd, terwijl verkeersgeluid wordt geblokkeerd.
Het hele gebouw is circulair en is binnen een jaar gerealiseerd. De constructie en de gevelelementen inclusief ramen zijn geprefabriceerd. Hierdoor konden de studenten aan het begin van het universitaire jaar in hun kamers trekken.

Naam van het gebouw

Studentenhuisvesting Erasmus Campus

Opdrachtgever

Cordeel Nederland BV, Zwijndrecht; Bond Development, Den Haag

Architect

Mecanoo architecten, Delft

Bouwer

Cordeel Nederland BV, Zwijndrecht

Omschrijving

Dit studentencomplex met gemeenschappelijk dakterras op het dak, heeft een opvallende gevel met harmonica-gevouwen goudkleurige panelen die ventilatie en akoestiek reguleert.

Terug naar prijs 2018 Vorige # 20 / 58 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 401 weergaven

Boston & Seattle

Iemke Ruige

VMBO Melanchthon Rotterdam

Gerard van Beek Fotografie

Zwemcentrum Rotterdam

Fotografie: Ronald Tilleman

De Nieuwe Binnenweg

Frank Hanswijk

Pakhuismeesteren

Niels Donckers

Stadswinkel Stadhuis Rotterdam

foto: Roos Aldershoff

Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk

HT architecten

Erasmus MC

Rob van Esch

Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier

Kop van de Müllerpier

Hogeschool Rotterdam Business School

Ossip van Duivenbode

Wie zijn de winnaars van de Rotterdam Architectuurprijs 2018?

Welke bouwwerken heeft het publiek in zijn hart gesloten en welk project ziet de vakjury als het beste van het afgelopen jaar? 

Uit de 52 inzendingen selecteerde de vakjury tien prachtige projecten. Zij wees daaruit twee eervolle vermeldingen en de winnaar aan. Welk bouwwerk zal worden bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs 2018?

Iedereen die Rotterdam als architectuurstad een warm hart toedraagt, kon de afgelopen maand stemmen op de tien projecten van de juryselectie. Welk bouwwerk heeft de meeste stemmen in de wacht gesleept en wint dit jaar de publieksprijs?

We tellen af naar 19 december. Dan zullen de winnaars van de publieksprijs en de vakjuryprijs bekend worden gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Stadhuis van Rotterdam.

Lijst
 1. Huis aan de Maas
 2. Putsebocht
 3. Patio Villa SE
 4. New York HerLofts
 5. Pakhuismeesteren
 6. Müllerhuis
 7. Helden van de Ruyter
 8. KAAPVAARDER
 9. Hudson's Bay Rotterdam
 10. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 11. MM25
 12. Erasmus MC
 13. Woonhuis M+E
 14. Energieke woning Müllerpier
 15. Maxi House
 16. Huis F&M
 17. Zwemcentrum Rotterdam
 18. De Nieuwe Binnenweg
 19. Woonhuis Ates-Mobach
 20. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 21. House 1
 22. Biobased Eco Kaswoning
 23. Sportcomplex Olympia
 24. Hogeschool Rotterdam Business School
 25. Transformatie Coolhaven 96-98
 26. City Hub
 27. Multifunctioneel gebouw Basis
 28. Blaak House
 29. Boston & Seattle
 30. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 31. Woonhuis Dalmeijer
 32. De Hoek
 33. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 35. Prachtig Kralingen
 36. PatioHouse
 37. VMBO Melanchthon Rotterdam
 38. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 39. De Lijnbaan
 40. Woonhuis K+R
 41. Belevenisboerderij Schieveen
 42. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 43. Villa H
 44. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 45. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 46. Work Home - Play Home
 47. Calvin Klein Lijnbaan
 48. West 399
 49. Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier

Vakjury Prijs 2018
Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018 Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018, is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet op gebieden als design, technologie, media en kunst. Hij keerde in 2015 terug bij OMA. Hij had daar al gewerkt tussen 2003 en 2007 aan een reeks projecten… Lees meer > Eva Pfannes Eva Pfannes is directeur van OOZE Architects, Rotterdam. Ze studeerde aan de Stuttgart Art Academy en aan het Bartlett in London. Na te hebben gewerkt bij Zaha Hadid en Maxwan, richtte ze samen met Sylvain Hartenberg OOZE op in 2003.In processen van onderzoek en ontwerp combineert OOZE een verfijnd … Lees meer > Jacob Voorthuis Jacob Voorthuis doceert filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven. Hij studeerde af als kunsthistoricus aan de Universiteit van Leiden in 1988 waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. In 1996 verdedigde hij zijn proefschrift waarin hij architectonisch ontwerp en de… Lees meer > Renske van der Stoep Renske van der Stoep startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze bij MVRDV, Inbo, Ector Hoogstad en was Partner bij KCAP Architects&Planners.Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context.… Lees meer > Bart Schoonderbeek Bart Schoonderbeek is eigenaar en algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Hij woont samen met zijn vriendin en vijf kinderen in Arnhem, waar met Industriepark Kleefse Waard het grootste project van Schipper Bosch is gevestigd. Hij is opgeleid als architect aan de beroemde… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger